Peetvader van ijshockey - Peter Šťastný

Peter Šťastný
  - Lid van de Hall of Fame van zowel de NHL als de IIHF
  - Drie keer wereldkampioen
  - Winnaar van de Caldertrofee

"PowerPlay Manager promoot de sport van mijn hart - ijshockey - over de hele wereld. Als goede Peetvader wens ik het project succes toe en een pak gemotiveerde fans."

Peter Stastny is een wereldwijd hockey-icoon die, toen de wereld verdeeld was in twee vijandelijke kampen, erin slaagde om eerst in Europa en later ook Noord-Amerika bekend te worden. In 1998 werd hij één van de eerste Europeanen die toegevoegd werd aan de Hockey Hall of Fame in Toronto. Twee jaar later werd hij lid van de IIHF Hall of Fame.

Hij is de enige speler in de geschiedenis die voor drie landen heeft gespeeld (Tsjechoslowakije, Canada en Slowakije). Op het internationale ijs won hij twee keer goud op het Wereldkampioenschap als speler met Tsjechoslowakije (1976, 1977) en vervolgens in 2002 als coach van de Slowaakse nationale ploeg. In 1980 liep hij samen met zijn broer Anton over naar Canada, waar ze beiden een contract ondertekenden bij de Quebec Nordiques. Een jaar later kwam hun oudste broer Marian erbij en samen vormden ze één van de beste lijnen in de competitie. Het duurde niet lang vooraleer Peter de ster van de competitie werd. Hij won de Calder Trophy voor beste rookie in zijn eerste seizoen NHL. Zijn 109 punten bleven tot in 1993 een rookie record. Peter kreeg het Canadese burgerschap en in 1984 maakte hij deel uit van de Canadese ploeg vol sterren die de Canada Cup won. In zijn latere carrière was hij aanvoerder van Slowakije op de Olympische Spelen in Lillehammer (1994) en in 1995 was hij een sleutelfiguur bij de promotie van Slowakije naar het topniveau van het Wereldkampioenschap.

Peter heeft zijn stempel gedrukt op de NHL en alleen Wayne Gretzky heeft meer punten dan hem verzameld in de jaren '80. Desondanks lukte het hem nooit om de felbegeerde Stanley Cup te winnen. Buiten Quebec heeft hij ook gespeeld voor de New Jersey Devils en de St. Louis Blues. In totaal speelde hij 977 wedstrijden en scoorde hij 1239 punten, bestaande uit 450 goals en 789 assists in het reguliere seizoen. In de play-offs speelde hij 93 wedstrijden en vergaarde hij 105 punten, bestaande uit 33 goals en 72 assists. Hij heeft de 100-punten grens in één enkel seizoen tot zeven keer doorbroken.

Nu hoopt hij dat zijn zoon Paul, die hetzelfde nummer op zijn shirt draagt als zijn vader (26), kan bereiken wat hij niet kon bereiken. Paul speelt voor dezelfde ploeg als zijn vader, hoewel die ploeg nu Colorado Avalanche heet. Paul zijn oudere broer Yan speelde ook in de NHL. Beide zoons hebben voor de VS gespeeld op het Wereldkampioenschap.


Peetvaders van hockey in Slovenië