Time:

Your teams:
Communication
Public account
  PRO Zone
1330 credits
Buy credits
You are in the public account. If you want to play the game or join in the discussion, you have to log in. If you are a new user, you must register first.

  PowerPlay Magazine

Očami expertov: Tvorba hokejovej zostavy


Očami expertov: Tvorba hokejovej zostavy

Vitajte, dnes náš Magazín prichádza s novou rubrikou s príznačným názvom - Očami expertov. Pre začiatok som sa rozhodol začať hokejom, keďže je najstarší zo všetkých športov na PPM. Postupne si zodpovieme všetky dôležité otázky súvisiace s dosiahnutím úspechu v tomto športe. Túto nedeľu sa naši experti zamerajú na tvorbu zostavy, keďže je to jedna z najdôležitejších vecí pri ceste za víťazstvom.  

 

Riešenie očami expertov

Keď chcete byť najlepší, treba sa učiť od najlepších! Oslovil som teda najúspešnejších československých manažérov, aby mi zodpovedali otázky týkajúce sa tejto problematiky. Najskôr si ich predstavme: 

Redaktor PowerPlay magazínu Emzet - Štvornásobný majster SR (s19, s22, s24 a s25), Šesťnásobný víťaz Národného pohára (s20, s21, s22, s23, s24 a s25), Víťaz Pohára víťazov pohárov (s22 a s24), Finalista Ligy majstrov (s25), Zlato z MS U18 (s25), Striebro z MS U18 (s12), Bronz z MS U18 (s23), Striebro z MS U20 (s27)

Majiteľ balíka PRO Česká republika Kalores - Zlato z MS (s22, s23 a s24), Bronz z MS (s21), Zlato z MS U18 (s27)

Robin Archer - Vicemajster ČR (s24), Víťaz Národného pohára (s6, s26 a s27)

Majiteľ balíka PRO Česká republika Standa83 - Dvanásťnásobný majster ČR (s14, s15, s18, s19, s20, s21, s22, s23, s24, s25, s26 a s27), Deväťnásobný víťaz Národného pohára (s10, s15, s16, s17, s18, s20, s23, s24 a s25), 4. miesto v PVP (s13), Zlato z MS (s5 a s22), Striebro z MS U20 (s16), Bronz z MS U20 (s12 a s20, Striebro z MS U18 (s19)

Majiteľ balíka PRO Slovensko mareckoSVK - Zlato z MS U18 (s26) 

 

Aký je tvoj koncept skladania zostavy? Dávaš tých najlepších hráčov do prvej formácie alebo sa to snažíš vyvážiť? 

Redaktor PowerPlay magazínu EmzetTeraz mám iné priority (a tým aj iné kritériá) než väčšina manažérov. Takže, čo sa skladania zostavy týka, moje odpovede treba rozumieť v minulom čase - keď ma výsledky ešte zaujímali. Prípadne ako odpovede repretrénera.
Čo sa týka útoku, tak tam dávam najlepších do prvej formácie, zvyšných najlepších do druhej, atď. 
S obrancami je to trocha komplikovanejšie. Záleží to od času formácií na ľade. 
Pri bežných zápasoch (keď sa hrajú približne rovnaké časy) sa snažím obranu rozdeliť rovnomerne do všetkých formácií, ak počítam s prípadným stiahnutím na 3 päťky, tak štvrtú obranu dávam slabšiu. Ak ide o dôležitý zápas, ktorý chcem za každú cenu vyhrať, napr. rozhodujúci zápas PO (hrajú časy napr. 40/40/20), vtedy sa samozrejme dáva najlepším hráčom (teda aj naj obrancom) čo najviac času na ľade.

Majiteľ balíka PRO Česká republika Kalores: Ahoj, díky za pozvání do redakce. Při skládání se sestavou pracuji ve dvou rovinách. Rozlišuji, když hraji běžné ligové zápasy v základní části a když hraji zápasy play off nebo MS. Na přátelské nebo turnajové zápasy teď vůbec nemyslím, tam se kromě sehranosti hráčů a taktik nezabývám vůbec ničím. V běžných ligových zápasech v průběhu ZČ se snažím sílu jednotlivých formací trochu vyvažovat. Ne nějak striktně, ale alespoň částečně to míchám. V sestavě mi nastupují i velmi mladí hráči, k nimž do formace přidávám ty zkušenější tak, aby síly jednotlivých formací byly přibližně stejné. Rozdíl nastává v play off nebo na MS. Tam jde vždy o výsledek a jelikož mám ve zvyku v případě špatného průběžného stavu třeba už po první třetině stáhnout hru jen na 3 pětky s upraveným icetimem, nasazuji vždy největší sílu do první pětky. Ve čtvrté pětce tedy v těchto soutěžích nastupují v mých týmech ti nejslabší hráči ze základní sestavy, aby se v případě přechodu na tři pětky síla týmu zvýšila co nejvíce a my neposadili na lavičku některého z nejlepších hráčů.

Robin Archer: Zdravím Tebe i čitatele Magazínu. Vždycky jsem se snažil na Hokeji PPM postavit čtyři prakticky rovnocenné útoky a k nim vyrovnané i obrany. Myslím si, že nemá smysl nechávat jeden útok oslabený a místo toho mít třeba dva útoky napěchované drtivou silou. Sledoval jsem i opačný postoj a zjistil, že ten čtvrtý slabší útok paradoxně zas tak často nepropadá. Výsledky se stejně v důsledku losují, a to na základě něčeho, jako je kvalifikovaný odhad, takže se přikláním k názoru, že je prakticky jedno, jak to postavíme. Nejlepší hráče (nejzkušenější) dávám do speciálních formací, tam ta jejich síla aspoň malinko cítit je.

Majiteľ balíka PRO Česká republika Standa83Dávám nejlepší hráče do jedné formace. Do druhé další nejlepší atd. Lépe se mi pak pracuje s icetimy, pokud chci pošetřit lepší hráče nebo naopak na soupeře víc zatlačit.

Majiteľ balíka PRO Slovensko mareckoSVKMôj koncept je jednoduchý a myslím, že ho využíva veľa manažérov. Stále si urobím zoznam hráčov, ktorých zoradím od najlepšieho po najhoršieho. Potom ich postupne začnem priraďovať do jednotlivých formácii. Po niekoľkých zápasoch pozriem na formácie a ak je nejaká lepšia, ako tá pred ňou, tak urobím menšie zmeny v zostave. Stále sa snažím, aby najlepší hráči bol v prvej a najhorší v poslednej formácií.

Všímaš si pri výbere krídel aj ich nahrávku? 

Redaktor PowerPlay magazínu EmzetNahrávku u krídel neriešim. Je to zbytočné plytvanie tréningom.

Majiteľ balíka PRO Česká republika KaloresVím, že někteří manažeři nahrávku u křídel zohledňují, já ne. V diskusích s nimi čtu, že je výhoda mít v každé pětce alespoň jedno křídlo s alespoň částečně trénovanou nahrávkou. Vzpomínám si, že když jsem poprvé nastoupil k české seniorce, měl jsem v kádru hráče Jiřího Benáčka. Postupem času mu jeho klubový manažer vytrénoval nahrávku na úroveň skoro 30 procent hlavního atributu. Tehdy měl hlavní atribut nějakých 730, nahrávku přes 200. Stal se pro mě hokejovým mutantem.:D V sestavě v reprezentaci jsem měl i několik dalších křídel s trénovanou nahrávkou, naštěstí už nikdo z nich nedosáhl Benáčkova mutantství. :D Benáčka jsem z kádru reprezentace později vyřadil, ostatní jsem si tam nechal a hrál s nimi. Zda to má pro výsledek zápasu nějaký pozitivní vliv, dodnes nevím. Považuji to jen za určité nadstavby a dohady některých manažerů. Nejsem striktně proti nahrávce, ale musí to být v omezené míře, aby na tom netratili atributy nutné pro křídlo. V mém klubu nahrávku netrénuji nikdy, v reprezentaci ji u několika hráčů toleruji.

Robin ArcherNemyslím, že by jediný parametr hráče hrál jakkoli důležitou roli. U hráčů má obrovský vliv zkušenost, hlavně u gólmanů, dokonce daleko vyšší, než vytrénovanost. Pak je dlouhá pauza a pat teprve následuje vytrénovanost a sehranost. Potom další dlouhááááá pauza a pak možná jednotlivé parametry hráče, ale už s minimálním sledovatelným efektem.

Majiteľ balíka PRO Česká republika Standa83Ano, ale nemám rád nahrávku převáženu. Pokud ji trénuji sám, tak spíš jen symbolicky, tak do výše 10% z hlavního atributu. To ale neznamená, že v týmu a do repre sem nebral hráče s větší nahrávkou. Pár takových hráčů do sestavy se může hodit.

Majiteľ balíka PRO Slovensko mareckoSVKAni nie. Nahrávku má center a u krídlach ju vôbec netrénujem. Pozrel som si štatistiky a krídla majú mnoho asistencií. Nemám žiadneho takého, ktorý je na tom nejako zle. Úspešnosť presiloviek však mám horšiu a tam by tá nahrávka možno trocha zavážila. Musím to však vyskúšať.

Aké máš kritériá na obrancov, čo sa týka strely a techniky? 

Redaktor PowerPlay magazínu EmzetStrela u obrancov je ten istý prípad, ako nahrávka u krídel. zbytočné plytvanie tréningom :)
Techniku obrancov mám rád vysokú, ale prispôsobujem ju podľa kvalít hráča. Používam nasledovný vzorec: (qT/((2*qO+qN+qA)/4)*100. Potom je pomer 200/100/výsledok vzorca/100. Mám rád techniku trénovanú v rozmedzí 80-100% agresivity.

Majiteľ balíka PRO Česká republika KaloresTechnika u beků je nutná, tam je to bez debat. Pro ty, kdo nevěří, ať se podívají na reporty zápasů týmů, které techniku svým obráncům netrénují a týmů, které ji trénují. Poměr vyloučení hráčů je v takovém srovnání výrazný. Někteří mohou namítat, že jsou ale v mnoha případech vylučovaní útočníci, kteří mají techniku trénovanou. Ano, mohou, a často skutečně jsou. Vnímám to ale tak, že přepočet skutečně reflektuje na to, zda mají obránci techniku trénovanou a to, zda dojde k vyloučení obránce nebo útočníka, je už jen taková omáčka. Prostě ten poměr techniky tam je systémem vyhodnocen jako důvodný k tomu, aby k vyloučení některého hráče došlo. 
Techniku u obránců trénuji přitom v různém rozsahu. U hráčů, kteří mají vysokou kvalitu techniky, ji trénuji na 50 procent hlavního atributu. U obránců, kteří mají kvalitu třeba jen 70, ji úměrně snižuji třeba až na hranici nějakých 40 procent.
Pokud jde o střelu, tu trénuji svým obráncům jen výjimečně v případě, že má kvalitu střely velmi vysokou. Pokud ji některému obránci trénuji, pak úměrně snížím trénink techniky, abych moc neplýtval tréninkem. Vím, že i střela obránců se započítává v reportu do hodnoty Střelby každé z pětek, potažmo potom do hodnoty celého týmu, ale obránce má prostě primárně umět bránit a střelba je pro mě jen nadstavba. :-)

Robin ArcherKdysi jsem se snažil při nákupu zajistit obránce s nějakou střelou, aspoň 200 a dlouhodoběji sledoval, zda to má nějaký vliv. Nemělo, kolikrát v sezóně dávali více gólů obránci se střelou 40, než těch 200. Aktuálně mám v obraně jen a jen superzkušené děduchy nad hrobem a ti nejzkušenější přispívají bodově dost pravidelně, kdyby jen asistencemi. Závěr: při nákupu bych si dnes raději připlatil za zkušenost, než za střelu. :-)

Majiteľ balíka PRO Česká republika Standa83Techniku mám rád na podobné úrovni vedlejších atributů. Střela je pro mě bezpředmětná. Pokud budu mít dva obránce, jeden obránce bude na hlavních atributech horší o 20, ale bude mít střelu lepší o 100, tak radši vezmu toho co je lepší na hlavních atributech. Zastáván názor, že obránce má primárně bránit a útočníkům se nemá plést do jejich práce. Vyšší střela u obránce nikdy výrazně vstřelených gólů navíc, ale špatně trénovaný obránce spoustě gólů nezabrání. 

Majiteľ balíka PRO Slovensko mareckoSVK: Čo sa týka strely, to je u mojich obrancov rôzne. Záleží, aká je priemerná kvalita atribútu. Ak je nižšia, tak aj strelu trénujú obrancovia menej, ak je vyššia, tak jej majú v tréningu viac. Strelu trénujú od 10% do 30% k hlavnému atribútu. Dlhodobo sledujem koľko gólov dajú jednotliví obrancovia a pri takomto pomere nie je rozdiel v počte strelených gólov medzi nimi. Technika je nastavená na 40% k hlavnému atribútu. Niekde som čítal, aby bola na 50% a niekto ju zas netrénuje vôbec. Ja som sa rozhodol na takom pomere a počet trestných minút alebo bodovanie +/- nemajú zlé.

Potrebujú vysokú strelu aj hráči štvrtej formácie, prípadne hráči tretej, ktorí chodia na oslabenia? 

Redaktor PowerPlay magazínu EmzetNetrénujem hráčov podľa toho, kto bude hrať v štvrtej formácii. Každému útočníkovi trénujem strelu podľa rovnakých zásad. Ak má hráč slabšiu kvalitu streľby, tak mu tú strelu trénujem v menšom pomere. To však neznamená, že sa automaticky uplatní len v 4. formácii. Strelu považujem za rovnocennú k hlavnému atribútu (za podmienky, že vedľajšie sú v pomere). Táto rovnocennosť sa získavaním skúseností mierne posúva na stranu hl. atribútu - keďže skúsenosti na strelu nemajú vplyv. 
Takže do štvrtej formácie sa dostávajú hráči podľa toho, že sa nevošli do prednejších línií, nie skrz výšky strely. 
Na oslabenia chodia hráči podľa schopnosti brániť, strela ma v takom prípade zaujíma až treťorado.

Majiteľ balíka PRO Česká republika KaloresJá ji trénuji rozhodně všem. Hraji s mladými hráči. Mám v týmu hráče, kterým je od 17 do 23 let. Starší a kvalitnější hrají v prvních pětkách tak, jak jsem psal v úvodu. Ti mladší je jednou v prvních pětkách nahradí. Že je hráč v mém týmu v jedné sezoně ve 4. pětce, neznamená, že tam bude i v té příští. Čas od času se rozhodnu některého z hráčů v hierarchii nad tím ze 4. pětky zpeněžit, pak potřebuji okamžitou náhradu. Všichni trénují střelu ve stejném poměru k hlavnímu atributu.

Robin ArcherPodle mě v oslabení střela nehraje vůbec žádnou roli, ani kdyby v oslabení padalo více gólů, než padá. Gól na PPM nedává útočník, ani obránce, gól na PPM dostává gólman. Z tohoto pohledu je střela sice velmi důležitá pro kvalifikovaný odhad zápasu, ovšem její velikost je druhotná oproti dnu "D", který má konkrétní gólman.
Na oslabení je nutné poslat nejzkušenější hráče s maximálními parametry vytrénovanosti, tohle vliv na výsledek skoro jistě má.

Majiteľ balíka PRO Česká republika Standa83Čtvrtou lajnu se snažím stavět z mladších hráčů a ty trénuji cca stejně jako ostatní hráče. Až jednou povýší do prvních formací, tak je nechci mít zkažený. Rozdíly v tréninku jsou spíš kvůli lepším/horším kvalitám jednotlivých atributů.
Na oslabení nedávám hráče třetí formace. Snažím se tam postavit to nejlepší co mám.

Majiteľ balíka PRO Slovensko mareckoSVKKaždý jeden útočník u mňa trénuje strelu v pomere minimálne 50% k hlavnému atribútu. Na oslabenia chodia poväčšine hráči z prvých dvoch pätiek. Nesústreďujem sa špeciálne na oslabenia. Mám odskúšané, že ak mám dobrého brankára, aj gólov padá menej. Na oslabenia dávam len to najlepšie čo mám. 

Na základe čoho vyberáš hráčov pre špeciálne formácie na presilovku a oslabenia?

Redaktor PowerPlay magazínu EmzetNa presilovky väčšinou chodím s troma obrancami - čiže v jednej formácii mám len jedného obrancu a štyroch útočníkov. Chodia tam samozrejme tí naj útočníci a naj obrancovia. Vo svojich "hviezdnych" časoch som mával jedného útočníka, ktorý sa narodil, ako obranca a sem tam som mu trocha potrénoval aj obranné atribúty. Ten chodieval miesto jedného obrancu v presilovkách.
Do oslabení dávam naj obrancov a útočníkov, ktorí majú nejakú obranu - ak takí nie sú, tak naj útočníkov.

Majiteľ balíka PRO Česká republika KaloresOdpověď na tuhle otázku si zvláště rádi přečtou někteří čeští manažeři jako jilas13 nebo marbud. :D Ale nemůžu je o to ochudit, vždyť oni na to čekají. :D Od doby, kdy jsem s nimi spolupracoval v reprezentacích, už o mně vědí své. :D V zápasech, v nichž jde o hodně, respektuji jediné, a to je matematika. Říkám tomu systém jedniček a nul, na ničem jiném systém PPM stejně nefunguje. Je jedno, jestli do první pětky, na přesilovku či oslabení postavím na křídlo Vintrlíka nebo v případě slovenské reprezentace Capcaru nebo hráče čtvrté pětky. Při skládání sestavy na další zápas neřeším, jak se kdo jmenuje, ale jakými hodnotami přispěje do co nejvyšší hodnoty reportu. V kombinaci s jeho úbytkem energie tak zohledňuji, kdo je matematicky na danou pozici skutečně tím nejlepším hráčem. Tak to je i ve speciálkách. Na začátku sezony mám postavené nějaké přesilovky, ale když vidím, že matematicky mi tam najednou vycházejí jiní hráči, jdou na ně jiní. Vybavuje se mi teď třeba finále MS ve 22. sezoně. Čtvrtfinále a semifinále odchytala jasná česká jednička Milan Hilšer. Těsně před finále mi najednou při počítání vyšlo, že úbytkem energie se Milan vyšťavil natolik, že v reportu se jako silnější projeví naše dvojka Jarda Svátek. A tak ve finále nastoupil on. :-)

Robin ArcherZkušenosti a vytrénovanost, speciální formace obsazuji výhradně jen podle tohoto.

Majiteľ balíka PRO Česká republika Standa83Hraji klasiku, tedy vždy s dvěma obránci. Nedávám nikdy útočníka nebo obránce navíc. Jinak nic vyjímečnýho. Rozdíly v atributech jsou někdy tak veliké, že stejně musím stavět to nejlepší, co mám, tedy jen první dvě lajny.

Majiteľ balíka PRO Slovensko mareckoSVKNa základe ničoho. Poväčšine ju hrajú hráči prvých pätiek. Tu som ešte neskúšal nejaké špeciálne formácie. Pri pozretí štatistík, tak stále patrím medzi lepších v oslabeniach. 

Je podľa teba dôležité, aby si každý hráč z prvých troch formácií zahral aspoň v jednej špeciálnej formácii? 

Redaktor PowerPlay magazínu EmzetVôbec, ako ťa to napadlo? :D

Majiteľ balíka PRO Česká republika KaloresS ohledem na to, co jsem psal v minulé otázce, odpovím, že není. Speciálky hrají ti aktuálně nejlepší. Nemám problém ty hráče pravidelně střídat a měnit na každý zápas. A stejně tak nemám problém je tam nechat klidně celou sezonu, pokud jsou i v jejím závěru ti opravdu

nejlepší.

Robin ArcherNe, podle mě to důležité opravdu není, pokud nám jde o výsledky, a to co nejlepší. Speciální formace hrají prostě v mém týmu výhradně "hranaté a těžké bedny" a ostatní počkají, až jimi budou jednou taky, tedy až ty aktuální "bedny" trefí šlak a oni budou na jejich místě.

Majiteľ balíka PRO Česká republika Standa83Viz výše, není potřeba. Záleží jen na tom, jak moc chci šetřit energii nejleším hráčům...

Majiteľ balíka PRO Slovensko mareckoSVKPodľa mňa nie. Nerobím špeciálne formácie. Ak sa hráč prebojuje do prvých dvoch pätiek tak aj hrá oslabenia alebo presilovky. Možno by stálo za pokus vyskúšať dať na miesto obrancu nejakého útočníka. To si však nechám na ďalšiu sezónu.

Má podľa teba nejaký vplyv na zápas výber kapitána? Ak áno, podľa akých kritérií ho vyberáš? 

Redaktor PowerPlay magazínu EmzetKapitán má samozrejme svoj vplyv. Kapitánska páska zvyšuje útok i obranu hráča ktorý ju nosí o 20%, čo rozhodne nie je zanedbateľná položka. Tým samozrejme zvyšuje aj silu formácie v ktorej hrá. Kapitána vyberám väčšinou toho naj útočníka (tu teraz neberiem do úvahy strelu hráča, lebo na tú to vplyv nemá). Niekedy, keď mám zraneného dôležitého obrancu, a potrebujem podporiť silu obrany v niektorej formácii, tak dám kapitánsku pásku obrancovi. 
Aby bolo kapitánske Céčko čo najviac využité, oplatí sa ju dať hráčovi vo formácii, ktorá odohrá najviac času.

Majiteľ balíka PRO Česká republika KaloresAno, samozřejmě. Kapitán má při výpočtu síly pětky, v níž hraje, výhodu v tom, že je v nějakém poměru (nevím přesně, jak vysoký ten poměr je) navýšený jeho osobní podíl na reportu celé pětky. Prostě a jednoduše kapitánova síla je tím Céčkem na hrudi navyšována. Z toho důvodu je nejvýhodnější, aby byl kapitánem vždy ten nejlepší hráč týmu. Nejlepší ne podle CZ, ale podle celého toho výpočtu v kombinaci s jeho zkušenostmi a sehraností. Pro jednotlivé zápasy si už jen vybírám, jestli potřebuji navýšit sílu útoku nebo obrany a podle toho volím kapitánem buď někoho z útočníků nebo obránců. Je možné samozřejmě zvolit kapitánem i brankáře a navýšit tak hodnotu Brány, to jsem ale za celou svoji kariéru na PPM snad nikdy neudělal. :-)

Robin ArcherNevím jak ve fotbale, ale v hokeji tam něco k dobru kapitán má. U mě to byl vždycky nejnabušenější centr, především s ohledem na buly a domnívám se, že nějaký vliv to má i v zápase, dokonce i v přesilovkách a oslabovkách. Nakonec nic to nestojí, jen toho nejlepšího jmenujeme kápem a pak ho postavíme všude, kde to může mít vliv a děj se vůle Boží... 

Majiteľ balíka PRO Česká republika Standa83Už z návodu plyne, že kapitán má vliv. Jen nevím, jak má vliv na zápasový výpočet. Moc o tom nepřemýšlím, kapitánem je můj nejlepší hráč. Pokud má nejlepšší hráč nízkí icetime, tak pak by měl být kapitán hráč z formace s vysokým icetimem. Samozřejmě by takový hráč měl hrát i PP/PK.

Majiteľ balíka PRO Slovensko mareckoSVKNeviem. Doteraz som to neriešil a ani sa nad tým nezamýšľal. Kapitán je v mojom týme stále najslávnejší a najlepší útočník. Prvý asistent je najlepší obranca a druhý asistent je opäť útočník. Tak to zvyknem vyberať. 

Podľa čoho vyberáš hráčov na samostatné nájazdy?

Redaktor PowerPlay magazínu EmzetVyberám tých naj útočníkov podľa hlavného atribútu, strely, skúseností, zohratosti a SE :) Rovnako, ako do prvej formácie, čiže väčšinou idú na nájazdy útočníci z prvej formácie, prípadne krídlo z druhej, ak sa kvôli spôsobu držania hokejky nedostal do prvej.

Majiteľ balíka PRO Česká republika KaloresStřelce nájezdů volím podle kombinace jejich střelby a techniky. I ta má podle mě na úspěšném provedení nájezdu vysoký vliv.

Robin ArcherZkušenost, na druhém místě vytrénovanost hlavních ke dvěma vedlejším, pak u útočníků střelba a obránců technika. Až nakonec je něco, jako celkový dojem, například je-li reprezentant a jak dlouho ještě asi bude, nebo zda jím může být výhledově, za jakou zemi reprezentuje, tedy zda má šanci hrát v repre pravidelně atd.

Majiteľ balíka PRO Česká republika Standa83Střela, technika, zkušenost. Vzhledem k tomu, že hráče trénuji podobným poměrem, tak to jsou mí tři nejlepší útočníci.

Majiteľ balíka PRO Slovensko mareckoSVKNa nájazdy dávam útočníkov s najlepšou strelou a technikou. Keď som si pozrel spätne štatistiky, tak zápasy, ktoré som v riadnom hracom čase remizoval skončili výhrou, takže nájazdy končia častejšie úspešnejšie. 

Čo sa týka brankára, si za jasnú jednotku alebo rovnomerné točenie dvoch brankárov? Alebo dokonca troch? 

Redaktor PowerPlay magazínu EmzetObe varianty majú svoje +/-. Väčšinou som mal jedného brankára o niečo lepšieho, ako druhého, ale keďže som hrával NP až do konca a medzinárodný pohár tiež dosť ďaleko, tak som ich musel striedať, aby nepošli od únavy. Dávať skúsenosti len jednému tiež nie je bohviečo pre toho druhého. Dobré riešenie asi neexistuje.

Majiteľ balíka PRO Česká republika KaloresBrankáře točím. Viz ta vzpomínka na výměnu pořadí brankářů těsně před finálovým zápasem MS. Když mám v klubu zvolenou jasnou jedničku, která odchytá celou sezonu, vlivem úbytku energie už v případě, že dvojka není výrazně slabší, být jedničkou v play off nemusí. Tam se to navíc pere často na VV a síla jedničky tak rychle ubývá. Na MS točím ze stejného důvodu dokonce všechny tři brankáře.

Robin ArcherTak tady budu mluvit ze své nejlepší zkušenosti. Proti tzv. Brankářskému dni (řekněme čarodějnici Enef) toho zase tolik neuděláme, ovšem mít dva solidní gólmany (tři netřeba, k těm dvěma jen máme nějakého junka) a nastavit rozumně střídání je podle mě aspoň nějaké opatření, i když si myslím, že jeho účinnost se nedá ani přibližně odhadnout. Právě v brance se odehrává ten "náhodný dopočet" losu oproti zápasovému reportu. Výsledek je 1:2, na střely je to 52:11 (což odpovídá i síle soupeřů) a brankař domácích bude zítra celý den o hladu a ještě ho přivážeme k topení hodně silným řetězem a zatopíme, že. No a report to dokonale dopočte, prostě jeden gólman zazáří a druhý hrubě zhasne (říká mouře a vážně Návod ke hře) ...a jinak je vše naprosto v ólrajtu...

Ono přepočítat skutečné parametry dvou týmů při tak ohromném množství dat by bylo zhola nemožné, takto se prostě jen spočtou reporty "k něčemu" (co ovšem dokonale koresponduje s Gausovou křivkou, kde podivné výsledky jsou právě těmi krajními místy oné křivky). Ovšem spočítáno je to přesně na setinu. :-)

Majiteľ balíka PRO Česká republika Standa83Jak v klubu, tak repre stačí 2. Obzvlášť v klubu živit třetího golmana je podle mě zbytečně drahej špás. Musím počítat náklady na pořízení, trénink, mzdu. Trojka tolik nechytá, Všichni tři nesbírají expy tak jak by měli. V drtivé většině nechvám nastoupit do zápasu jedničku, dvojka si jde zachytat pokud prohrávám nebo vedu o prá gólů. To mi také zajišťuje bez velkého rizika přijatelné rozdělení vytížení. Pokud se jeden golman zraní, tak chytá jen druhý golman z dvojice. Těch pár zápasů by to měl bez problému zvládnout.

Majiteľ balíka PRO Slovensko mareckoSVK: Brankárska jednotka je stále najlepší brankár. Ale zvyknem nasadzovať aj dvojku, ak ide o zápas so slabším súperom alebo mi už nejde o niečo dôležité. Takisto brankárska dvojka, prípadne ak mám trojku, hrajú prípravné zápasy. V lige stále točím len dvoch. Všetko je to môj pohľad na hru a netvrdím, že takto to je najlepšie alebo najsprávnejšie. No mne sa s týmto nadarilo na MS U18 a tiež mám každú sezónu progres v lige.

Veľmi pekne ďakujem za oslovenie. Mal som radosť.

 

Na záver by som chcel poďakovať všetkým zúčastneným za ich čas a skvelé zodpovedanie otázok. Dúfam, že si každý v tomto článku našiel odpovede, ktoré mu do budúcna pomôžu pri tvorbe čo najideálnejšej zostavy. Najmä, čo sa týka nováčikov, keďže skúsenejší manažéri majú túto problematiku pravdepodobne dávno naštudovanú. K odpovediam vyššie by som im doplnil ešte jednu radu - nikdy si nenechávajte vytvoriť zostavu automaticky! Ak by ste mali ešte nejaké dodatočné otázky, neváhajte sa opýtať pod článkom, určite sa dočkáte fundovanej odpovede :)





Article rating: Poor - Normal - Excellent     Unique views: 378

Share on Facebook   Share on Twitter   Share on MySpace