Time:

Your teams:
Communication
Public account
  PRO Zone
1330 credits
Buy credits
You are in the public account. If you want to play the game or join in the discussion, you have to log in. If you are a new user, you must register first.

  PowerPlay Magazine

Neporaziteľný?


Neporaziteľný?

Hneď v úvode sa vám chcem vopred ospravedlniť za názov tohto článku, ktorý je trošku zavádzajúci. Dnes vám prinášam článok o veľmi zaujímavom tíme, vedenom ešte zaujímavejším manažérom. Podľa názvu by mnoho z vás mohlo očakávať, že reč bude o niektorom z špičkových manažérov na PPM, ktorí trónia na vrchole prvoligových tabuliek. Opak je pravdou. I keď nie úplne. Dnešným hosťom nie je prvoligový manažér, ale manažér zo IV.ligy, ktorý sa vydal zaujímavou cestou. A je možné, že o ňom ešte v budúcnosti budeme veľa počuť. Dovoľujem si vám predstaviť manažéra štvrtoligového tímu Slovensko Dinoland boys, ktorý už takmer osem mesiacov nepozná chuť ligovej prehry - manažér Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus.

Začnime pekne po poriadku. Čím ma manažér Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus zaujal? Pár mesiacov dozadu sme sa stretli na jednej diskusii a vymenili sme si pár názorov. Pri zbežnom prehliadnutí jeho tímu a skúseností som ho spočiatku nebral príliš vážne. Veľká chyba! Pri detailnejšom pohľade na jeho tím ma zaujalo zopár vecí. Napriek nízkej manažérskej skúsenosti mal už vtedy veľmi zaujímavo vyskladaný tím, ktorý síce hral v V.lige, ale kvalitou by sa nestratil ani v III.lige, dokonca si dovolím tvrdiť, že by mal slušnú šancu dostať sa aj do play off a tam uhrať zaujímavý výsledok. A to pri manažérskej skúsenosti ledva 200! Nedalo mi to. Niekde musí byť zrada, vravel som si. Hľadal som a hľa! Objavil som zádrhel. Káder zložený zo starcov. Tento chlapík na PPM dlho nepobudne, platy hráčov s CZ okolo 1300-1500 ho v V.lige proste zožerú! Som dobrá duša, a tak som sa rozhodol ho osloviť prostredníctvom správy a ujasniť mu pár vecí, že takto to ďalej nejde, že týmto štýlom do pár týždňov skrachuje, rýchlo treba spraviť nejaké úsporné opatrenia, lebo onedlho bude na nule a môže začať od začiatku. Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus sa pri čítaní mojich správ a môjho úporného snaženia, pri ktorom som sa ho snažil presvedčiť, že onedlho skrachuje, určite veľmi dobre zabával. Postupne mi začal vysvetlovať jeho taktiku. Musím sa priznať, hanbil som sa. A nie trochu. Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus mi to slušne natrel. V čom spočíva Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurov fígeľ? To sa dozviete z nasledujúceho článku.

Na záver článku sme si prizvali manažéra Majiteľ balíka PRO Slovensko Emzet, ktorý mal za úlohu vypracovať rozbor Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurovho tímu a jeho taktiky. 

 

 

1. Vítam ťa dino77saurus v našej redakcii. Skús sa nám v krátkosti predstaviť. Kto si, odkiaľ pochádzaš a čím sa živíš?

Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus : Tak toto asi naozaj len v krátkosti. Volám sa Peter, mám 36 rokov, narodil som sa v Banskej Bystrici, ale žijem v Pezinku a pracujem v IT oblasti. 



2. Ako si sa dostal k PPMku? 

Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus : Pri PC trávim veľa času, ale takisto obľubujem šport, ktorému sa venujem telom aj dušou. A keďže mi roky zrovna neubúdajú a vďaka hokeju, som vlastne aj teraz z časti vyradený z normálneho fungovania (úraz s ramenom), tak pokladám online hokejový manažér za vďačnú náhradu. Špeciálne hokej je moja srdcovka, lebo som v útlom detstve hral za Banskú Bystricu a doteraz brázdim ľadové plochy pri rekreačnom hokeji.   


3. Po stručnom úvode prejdime rovno k tomu, prečo sme si ťa pozvali. S tvojim tímom si sa rozhodol ísť zaujímavou cestou, ktorá ti zatiaľ jednoznačne vychádza. Absolútne suverénne si sa predral cez V.ligu, kde si v podstate nemal súpera, momentálne kraľuješ IV lige. Prezraď našim čitateľom, v čom sa skrýva tajomstvo tvojho úspechu?

Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus : Jedným slovom? Korupcia. Podplácam koho sa dá. (smiech) Vážne? Keďže robím rad veci efektívne, tak najlepším spôsobom, ako začať v tejto hre a neostať frustrovaný po par týždňoch hrania, bolo prečítať si všetky možné články a názory manažérov. Spraviť si z toho nejaký začiatočnícky strategicky plán a potom už len vysúkať rukávy a pustiť sa do toho. (úsmev) Samozrejme, že PPM hokej je tu už 17 sezón, takže hra je veľmi dobre prepracovaná s množstvom detailov.  Vyfiltroval som si tie najdôležitejšie informácie a potom už len implementoval.

V.liga je asi ako prvý ročník na výške. Veľké sito, cez ktoré sa dostanú poväčšine iba tí, ktorí majú ten počiatočný „drive“, hra ich chytí za srdce a poznajú definíciu slova stratégia. Tam mi stačilo spraviť zopár dobrých obchodov, správne zostaviť formácie, zvoliť správnu stratégiu/dôležitosť na každý zápas a bolo vymaľované. Každopádne už moja prvá sezóna (sezóna číslo 15) sa niesla v duchu nákupu a predaja hráčov, pretože tam vidím potenciál pre odraz z dna a rýchle napredovanie. Samozrejme treba hneď potiahnuť štadión na 1600 a hrať každý neligový deň priateľák na čo najväčšom štadióne.



4. Momentálne ťaháš 90 zápasovú šnúru bez straty jediného bodu. Naposledy si prehral 20.9.2013, v 21. kole v sezóne s poradovým číslom 15, s tímom HC022Crocodiles. Spomínaš si ešte vôbec na túto prehru? (úsmev)

Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus : Ano spomínam. (úsmev) Ten tím absolútne viedol ligu a myslím, že som to odohral na najnižšej dôležitosti, čo vtedy ešte nebolo trestané. Už vtedy som sa ale tešil na sladkú pomstu. Čo sa mi mimochodom aj podarilo pred tromi týždňami (9:1) a dostalo sa mi aj gratulácie, lebo dotyčný manažér si ma tiež zapamätal. Inak nezávidím tomu tímu, ktorý mi pokazí túto peknú šnúru.  (smiech)



5. Všimli sme si, že si veľmi aktívny na trhu. Lacno kúpiš a draho predáš (minimálne čo sa piato a štvrtoligových pomerov týka). Na akých hráčov sa zameriavaš pri svojich nákupoch?

Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus : Ono sa to vlastne mení každú sezónu.  V piatej lige stačilo nakupovať hráčov za minimum.  10k, 20k a úplne stačili nižšie (ale správne vytrénované) atribúty, pokiaľ to vydá na víťazstvo v lige. Koncom 16. sezóny som vedel, že pôjdem vyššie, tak sa moje ponuky začali pohybovať už v stotisícoch a to za kvalitnejších hráčov. Rozdiely medzi hráčmi, ktorých som sa snažil kúpiť som myslím ani nerobil. Pri plnení 40 pozícii v tíme som pri akomkoľvek kúpenom hráčovi mal stále dostatok hráčov na každú pozíciu vo všetkých 4 formáciách. Išlo skôr o to kúpiť za malé peniaze a po 51 dňoch predať s vyhliadkou na pekný zisk. Na nákupe hráčov pre IV. a V. ligu je skvelé to, že hráči, ktorí na tieto ligy vystačia, sa dajú získať za veľmi malú cenu.

Moja top akvizícia zatiaľ spred pár dní za 1.5M pravé krídlo 570/428/312/285. (úsmev)


 

6. Aký máš čistý zisk (po odrátaní ich platov a poplatkov hokejovej asociácii pri predaji) pri tvojich kšeftoch s hráčmi?

Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus : Priznám sa, že až tak do detailov to už nesledujem. Čo budem ale v krátkej budúcnosti meniť na zvýšenie zisku, je vyvolávačka. Doteraz som sa vyžíval v tom, keď som hráčov dával na trh za 10k. Tie bitky o hráčov sú cítiť adrenalínom. (úsmev) Napriek tomu, sa ale na môj vkus dosť často hráči predajú aj pod očakávanú cenu, i keď to zrovna neznamená, že som stratový.  Vyvolávačky budem musieť začať dávať v rozmedzí čo reálne hráči stoja a čo minimálne za nich potrebujem dostať, aby sa mi to oplatilo.



7. Hráčov teda v podstate kupuješ zadarmo a predávaš so slušným ziskom. Ich platy sú rovnako pokryté predajmi. Do čoho sa snažíš investovať nadobudnuté financie?

Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus : Zo zázemí je to samozrejme TP, RP, PEO a SA, ale pri mojom štýle hry sa zatiaľ viac zameriavam na PEO, čo mi zvýši GS na konci sezóny a idem viacej ťahať SA. Keď už sa v nej niekto dobrý objaví, dá sa predať ihneď, bez čakacej doby. Čo sa týka štadiónu, tak som si dal záväzok aspoň jednu MF3 s plnou kapacitou každú sezónu. Samozrejme, dáku hotovosť musím nechať bokom, aby som mohol kontinuálne dávať ponuky na hráčov.



8. Ktoré zázemia sú pre teba prioritné a plánuješ ich ťahať na vysoké levely? 

Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus : Ako som už spomenul,  štyri základné TP, RP, PEO a SA pôjdu vysoko. Priority sa im ale budú meniť. Teraz vedie SA a PEO, neskôr pravdepodobne budú financie viac tiecť smerom TP a RP. Uvidíme, ako pôjde obchod. Možno nebudem musieť uprednostňovať jedno pred druhým. (úsmev)



9. A čo aréna? Plánuješ v dohľadnej dobe vystavať veľkokapacitnú arénu?

Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus : V podstate zodpovedané v otázke číslo 7. (úsmev)



10. S akým rozpočtom si vstúpil do 17. sezóny? (GS, MP)

Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus : So 4 hviezdičkami som si zvolil alternatívu týždenných splátok vo výške 4.74M + bonusy za každé víťazstvo 740k. MP mám túto sezónu 750k týždenne, keďže môj štadión mal kapacitu len 2300 na konci minulej sezóny.



11. Aké sú tvoje plány vo vyšších ligách (IV a III liga)? 

Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus : Ak sa bude dariť v IV-ke tak ako sa darilo doteraz, mal by som bez straty bodu skončiť aj túto sezónu. To bol vlastne môj stanovený plán pred ukončením minulej sezóny. V III. lige podľa toho, aké tímy tam hrajú teraz, to vyzerá na takú 3.-5. pozíciu. 



12. Plánuješ aj vo vyšších ligách pokračovať v kšeftárstve so starými hráčmi alebo časom zameriaš svoju pozornosť aj iným smerom?

Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus : Kšeftárstvo dodáva tejto hre ďalší rozmer a robí ju zaujímavejšou. Je to niečo ako bonusový level v hre, len ho treba objaviť. (smiech) Jednoznačne je to odrazoví mostík z V.ligy, ktorý vás dokáže katapultovať za 2-3 sezóny do playoff III. ligy.

Keď dostanem PEO a SA na dáky 13 level, skúsim vytrénovať zopár vlastných, ale stále si väčšinu voľných pozícii budem nechávať na obchodovanie. Je to proste rýchly prísun kvality a zisku s minimálnym vkladom. 



13. Mnoho úspešných manažérov si plánuje financie aj na pár sezón dopredu. Máš aj ty takýto rozpočtový plán?

Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus : Plánovanie u mňa určíte existuje, ale nie som jeden z tých, čo zase potrebujú mat rozanalyzovaný a naplánovaný každý detail tejto hry. Zatiaľ plánujem len to, aby som mal na konci sezóny na účte viacej ako 82M, aby som mohol dať stavať ďalšiu MF3. Počas posledných dvoch sezón som chcel vždy aspoň o 2 levely zdvihnúť PEO na zvýšenie GS. Hráči sa financujú sami. Ceny zázemí sa s vyššími levelmi o dosť navyšujú, ale takisto získavam podstatne kvalitnejších hráčov, ktorí na trhu pôjdu za pekné peniaze, takže dáke extrémne plánovanie, aby som na niečo ušetril, u mňa zatiaľ nehrozí.



14. V minulosti si sa zmienil, že si veľmi pozorným čitateľom diskusií. Ako veľmi ti pomohli diskusie a návod pri hľadaní tvojho manažérskeho štýlu?

Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus : Prečítal som asi 400-500 strán v otázkach a odpovediach a potom som to vzdal. (smiech) Informácie, ktoré som hľadal, som tam vlastne našiel a potom sa to tam veľakráť už opakovalo. Prečítal som aj veľa článkov z PPM magazínu a do návodu ešte stále chodím po utvrdenie si určitých informácii. Pri tomto všetkom som sa zameriaval na to, ako hrať najefektívnejšie. Malé vklady a veľké zisky v najkratšom možnom čase. Zatiaľ sa dari.



15. Ďakujem ti za rozhovor. (úsmev) Je niečo čo by si rád odkázal alebo poradil čitateľom slovenského PP magazínu?

Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus : Potešenie na mojej strane. (úsmev)

Hrajte hru tak, aby vás bavila a aby ste sa prihlasovali nie z povinnosti odklikať zostavu na ďalšie kolo, ale s tým, že chcete napredovať. (úsmev)  

P.S.

...žiadne P.S. to sú len moje iniciály. (smiech)

 

 

Na záver, ako som už spomínal v úvode, prichádza na rad Majiteľ balíka PRO Slovensko Emzetova analýza Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurových krokov.

Stratégia 

Stratégia, ktorú zvolil Majiteľ balíka PRO Slovensko dino77saurus, je pravdepodobne momentálne najlepšia pre začínajúce tímy. Vyžaduje ale veľa času stráveného na trhoch. Predpokladám, že hra so starcami získanými na NT sa dostane časom do popredia aj v elitných ligách, pretože hráča do zostavy 1.-ligového mužstva sa bude dať získať hlavne na NT.

 

Zázemie

Treba pochváliť aj úroveň zázemí, ktoré sa za ten krátky čas podarilo vybudovať, samozrejme, na vyššie levely zázemia bude treba zohnať podstatne viac peňazí a to sa pravdepodobne nebude dať kšeftovaním s lacnými RFA (UFA) hráčmi. K zhodnoteniu mladých vývojaschopných hráčov je zas potrebný práve vysoký level TP a SA (kempy). 
Musím pochváliť aj to, že dlhodobej stratégii manažér prispôsobil aj počet zamestnancov - ktorých má takpovediac na nule. Predpokladám, že pred sponzorskými ponukami si zaobstará manažérov s marketingom, všetci ostatní zamestnanci sú pri tejto stratégii zanedbateľní.



Štadión

Prílevu financií by mohlo pomôcť budovanie štadióna na čo najvyššiu kapacitu, tu by som jemne vytkol stavbu hľadiska na sedenie - čo boli podľa mňa vyhodené peniaze.



Taktika

Čo sa týka hernej taktiky, tu by nezaškodila väčšia variabilita. Je jasné, že silovo má jasne navrch, a teda si môže dovoliť hrať stále tú istú taktiku, ale v tretej lige to už možno nepôjde a v druhej určite nie. Treba si pomaly nacvičiť aj odhad súperových nastavení - aby s tým mal skúsenosti, až bude potrebovať trafiť protitaktiku (alebo sa vyhnúť trafeniu od súpera). 
Zohrávanie špec. formácií na viac taktík je tiež voľba, ktorú schvaľujem. 
Hospodárenie so SE je pri hre so starcami málo potrebné (keďže väčšina hráčov pobudne v mužstve pomerne krátky čas), na druhej strane pri častej výmene hráčov treba získavať rýchlejšie zohratosť. A to sa po novom dá vyššou dôležitosťou. Tu je teda hra na minimálne normálnu dôležitosť opodstatnená. 

 

Zostava

Čo sa týka zostavy, vcelku dobre sa manažérovi darí rozdeliť obranu rovnomerne medzi všetky formácie. Na môj vkus trocha málo strely (ale to je len môj vkus). Vytkol by som pomerne veľa vylúčení, ale samozrejme nemôžem vytknúť zlý pomer tréningu - keďže tréning tu v podstate ani nie je. Možno trocha viac pozornosti venovať technike kupovaných hráčov. Ale to je pri NT trhoch asi dosť ťažké...

 

Budúcnosť

Do budúcna sa ale treba rozhodnúť, akou cestou má mužstvo napredovať. Pokiaľ ostane pri doterajšej hre so starcami (čo môže viesť k úspechu aj v druhej lige), tak je zbytočné vrážať veľké peniaze do TP RP. Dajú sa využiť aj lepšie. Starci už beztak nič nenatrénujú a prípadní kvalitní juniori z SA zrejme aj tak skončia čím skôr na trhu.
Pokiaľ sa ale manažér rozhodne, že časom bude chcieť vybudovať mužstvo na mladších, ešte trénovateľných hráčoch, alebo bude chcieť s takými kšeftovať, tak treba budovať aj TP - čo pravdepodobne značne spomalí kariéru mužstva.

 

Vcelku mám z dinovho mužstva dobrý pocit a dúfam, že nám predvedie, ako sa dá dostať za pár sezón minimálne do druhej ligy. Držím palce. (úsmev)

 

Ešte raz ďakujem Majiteľ balíka PRO Slovensko dinovi za poskytnutý rozhovor a Majiteľ balíka PRO Slovensko Emzetovi za jeho analýzu. 





Article rating: Poor - Normal - Excellent     Unique views: 890

Share on Facebook   Share on Twitter   Share on MySpace