Time:

Your teams:
Communication
Public account
  PRO Zone
1330 credits
Buy credits
You are in the public account. If you want to play the game or join in the discussion, you have to log in. If you are a new user, you must register first.

  PowerPlay Magazine

Trénovanie strely nie je márne


Trénovanie strely nie je márne

No, kolegovia PPM-áci,

je to už nejaký čas, čo som naposledy publikoval niečo životne dôležité pre PPM. Následný výskum mi trval dlhšie, zostával v šuplíku, zatiaľ čo som uvažoval, či a kedy ho otvorím. Dnes som sa rozhodol dať si pauzu od každodenného života a niečo pre svet PPM napísať, žeby ste sa nezačali cítiť ako zanedbávaní ;). Najprv mi dovoľte, aby som pre vás pripravil pôdu.

 

Sezóna 15 bola veľkým sklamaním pre môj hokejový klub . Trónili sme na 1. mieste kanadskej ligy II.3 so 105 nazbieranými  bodmi zo 114 možných. Prešli sme cez štvrťfinále a semifinále playoff s výhrami 9:0, 4:1, 8:0 a 7:2. Dobre sa nám žilo. Finále však bolo iným príbehom. Hokejky sme si skrížili s mojim úhlavným nepriateľom z Hogtownu. V prvom zápase som prehral 5:3, aj keď som ho prestrieľal 40:19. V druhom zápase, vonku, sa mi podarilo vyhrať 2:0 (aj tu som mal lepšiu streľbu, 30:28). V treťom, rozhodujúcom zápase som dominoval v počte striel v pomere 45:25, ale aj po predĺžení zostávalo skóre 1:1. V trestných strieľaniach som neuspel, rovnako ani v baráži o postup, a tak som premárnil šancu na postup do prvej ligy a uviazol som v lige II.3.

 

Zaujíma vás, prečo som spomenul tento príbeh? No, celá táto skúsenosť, ktorú mi PMullings  na fóre II.3 nikdy nezabudne pripomenúť, ma donútila dôkladne prehodnotiť svoj tím. Jeho brankár bol dobrý, to priznávam, ale nie tak skúsený. Takže, skúmal som podrobnejšie a pritom som si všimol niečo pozoruhodné. Vďaka môjmu úplne dobudovanému zdravotnému stredisku odohralo všetkých 20 hráčov zo základnej zostavy 38 zápasov základnej časti (bolo tam aj niekoľko ďalších zápasov, ale to nemalo veľký vplyv). V priebehu sezóny som nemenil minutáž hráčov na ľade, zloženie formácií, ani pomery atribútov. Ako už bolo povedané, tréning strely sa značne líšil od hráča k hráčovi, čo bolo vlastne dôvodom pre vznik tohto článku .

 

Musel som sa pozrieť na čísla podrobnejšie. Braden Dubeau, môj top hráč, viedol tímové štatistiky s 222 strelami. Niet sa čo čudovať, veď vývojári hovorili od začiatku, že primárny atribút (za predpokladu, že sekundárne sú na rovnakej úrovni) má najväčší vplyv na počet striel. Ďalším v poradí je môj hráč s druhým najsilnejším atribútom útok, a tak sa môžeme v zozname posúvať ďalej a ďalej.

 

Pri pohľade na gólové štatistiky to nevyzerá čierno-bielo. Máte tu mix špičkových strelcov a najlepších útočných hráčov. Hrabal som sa v dátach a pokúšal nájsť nejaké vysvetlenie. Zobral som všetkých mojich útočníkov a skopíroval hodnoty ich atribútov do Excelu, vrátane času stráveného na ľade. To mi umožnilo určiť početnosť ich streľby za 60 minút a gólov za 60  minút, aby som zistil priemerné hodnoty.

 

Upozorňujem, že všetky tieto výsledky platia len pre môj tím a moju situáciu. Výsledky sa budú líšiť v závislosti od súpera, nastavených formácií a hromady ďalších vecí, ktoré by mohli byť brané do úvahy.  Takže, prosím, pozrite sa na to ako na myšlienkový experiment, v ktorom so trochu zahrnuté aj hry s číslami.

 

Pri pohľade na strely za 60 min., v závislosti od primárneho atribútu, vidíme lineárnu závislosť.  Aj keď to nie je úplne reálne (negatívne vplyvy ), napriek tomu sa s tým budem zaoberať. Pamätajte, že hráči s hlavným atribútom 600 nebudú mať 15 striel za zápas. To je 15 striel za 60 minút. Takže, ak budú hrať 15 minút za zápas, dostanú sa približne k 4 strelám za zápas proti priemernej obrane súpera.

(Poznámka redakcie ku grafu:

abscisa hlavný atribút (trénovaný v pomere so sekundárnymi 2:1:1),                                      

ordinála počet striel za 60 minút strávených na ľade)

 

Podobný vzťah môžeme vidieť pri pohľade na počet striel v závislosti od atribútu strela. Opäť platí, že korelácia je nereálna, pre určité negatívne vplyvy, napriek tomu ešte pokračujeme.

(Poznámka redakcie ku grafu: abscisa   hodnota atribútu strela,

                                                ordinála účinnosť streľby)

 

Prichádzame k zábavnému miestu. Je zrejmé, že trénovaním hráča s vysokým hlavným atribútom dosiahnete častejšiu streľbu a viac striel potom znamená viac gólov. Ale nemôžete to trénovať do nekonečna. Takže, aké je optimálne nastavenie výšky atribútu strela pre útočníkov?

 

Uvažujme, že máte možnosť určité množstvo atribútov v podobe bodov rozdať, ako by ste s nimi naložili? Budeme predpokladať, že 2:1:1 je najefektívnejší pomer hlavného a sekundárnych atribútov. To možno usúdiť z dvoch vyššie uvedených závislostí. Znova, toto je príklad môjho tímu a súperov, ktorým som čelil.

 

Nastavil som si hornú hranicu 1000 bodov ECZ (efektívna celková zručnosť, kde sú započítané hodnoty iba sledovaných atribútov). Potom som postupne pridával väčšie množstvo streľby: 100, 115, 130 atď., dokonca viac ako 500. Na druhej strane, každý bod pridelený strele je bodom, ktorý nie je priradený k hlavnému, alebo sekundárnemu atribútu, ale napriek zníženiu týchto atribútov zostávajú v pomere 2:1:1. Keď sa pozriete na predchádzajúce dva grafy, zistíte pozitívny trend (rastúci hlavný atribút zväčšuje počet striel a nárast streľby znamená vyšší počet strelených gólov). Ale v tomto uvedenom prípade sa zvyšovaním strely zníži hlavný atribút. Takže, keď budete  viac trénovať strelu, zníži sa početnosť streľby. V určitom okamihu bude počet striel a ich efektívnosť viesť k najvyššiemu počtu strelených gólov, a to je to, čo som chcel odhaliť.

 

Pri každej simulovanej zostave som dokázal predpokladať určitý počet striel za 60 minút (z prvého grafu) a percento úspešnosti (z druhého grafu). Odtiaľ som mohol ľahko zistiť počet gólov strelených za 60 minút (počet striel x percento úspešnosti).

 

Pozrite sa nižšie na výsledný graf. Všimnite si, že os y je normalizovaná na 100. Nikdy nedáte 100 gólov za 60 minút hracej doby. To je len pre ilustráciu relatívnych zmien v tréningu oproti optimálnemu pomeru. Nastavenie pravých hodnôt grafu, ako sú napr. 10 gólov za 60 minút, je zbytočné, pretože mám na rozdelenie menej ako 1000 bodov, počet gólov v priebehu 60 minút by bol nižší, ak by som si rozdelil viac ako 1000 bodov, počet gólov za 60 minút by boli vyšší.  Preto som sa tu rozhodol pre normalizáciu.

Z grafu vidíme, že pri nízko trénovanej streľbe je veľké množstvo striel vyslaných na bránku, ale len malý počet striel je úspešných. Potom je dosiahnuté maximum, po ktorom nasleduje vysoké percento efektívnosti streľby, ale s nízkym počtom striel, ktorému zodpovedá pokles krivky. Z tohto súboru dát možno určiť optimálny pomer je 30 : 40 : 15 : 15 (útok : strela :  1.sekundárny : 2.sekundárny). Avšak, keď trénujete strelu na 80%, rastová krivka je pomerne nízka.

 

Údaje jasne naznačujú, že trénovaním streľby na 133% dosiahne hráč najviac gólov. Avšak, už som sa zmienil o nedostatkoch spomínaných postupov. Situácia je tak zložitá, že nie je možné vziať do úvahy všetky faktory, vždy nám niečo unikne. Mojím hlavným problémom je, že trénovaním streľby u všetkých hráčov na 133% budete brzdiť produktivitu útokov v dôsledku oslabenia svojich formácií. Je tam jasný že prudký nárast z 50% na 100%, po ktorom začne derivát prudko klesať. Tento bod, trénovanie strely na 80-90%, je miestom, podľa ktorého by som prispôsobil tréning svojich hráčov. Samozrejme, ak majú vysoké kvality. Odporučil by som netrénovať strelu pod 80% oproti hlavného atribútu, ak je to možné. Na zvýraznenie povedzme, že maximum, ktoré môžete dosiahnuť, je 10 gólov za 60 minút (pre každú formáciu 2,5 gólu/zápas pri 25%-nom čase na ľade, čo je pomerne dosť). Teraz, ak trénujete strelu na 50% dáte 6,1 gólu/zápas. Pri tréningu 60% to bude 7,1 (+1,0), pri 70% 8,0 (+0,9), pri 80% 8,7 (+0,7), pri 90% 9,2 (+0,5), pri 100% 9,6 (+0,4), pri 110% 9,8 (+0,2) atď. Môžete si všimnúť, že na tomto intervale intenzita rastu klesá a že tréning na 80% zabezpečí 92% gólov z maxima, čo je dosť bez potreby ďalších investícií do tréningu až na 120%. Samozrejme, môžete trénovať niektorých hráčov s vysokou kvalitou v intervale 100-110% a využívať ich ako špecialistov na trestné strieľania. V minulosti som mal šťastie na takých hráčov, ktorých som už predal.

 

Vezmite si z toho ponaučenie:
Výsledky každého z nás sa budú líšiť, ale myslím, že všeobecné posolstvo zostane rovnaké. Nezanedbávajte tréning strely. Je jednoduchšie to nechať tak, ale môžete si všimnúť rozdiel, ak budete investovať čas do tréningu strely. Ak ho už nemáte, odporúčam zaobstarať si balík PRO. Takto budete podporovať hru, ktorú máme všetci radi, ale zároveň budete mať k dispozícii automatický tréning. Môžete nastaviť všetkých vašich útočníkov na pomer 10-8-5-5 a nikdy sa nebudete musieť ďalej starať o ručné nastavovanie.

 

Vďaka za čítanie. Prosím, prosím, PROSÍM, majte na pamäti upozornenia spojené s touto publikáciou. Nechcem, aby každý tvrdil: "80% je perfektné!", ale skôr by som prijal takéto vyhlásenia: "Ja by som nešiel pod 70 alebo 80%". Vďaka za čítanie a dúfam, že sa vám  páčilo toto moje malé rozptýlenie popri práci, za ktorú som platený. Teraz, keď som to zdieľal s každým, vrátane mojich súperov, budem sa musieť pozrieť na pokles celkového počtu mojich víťazstiev nad nimi ;)

 

 

Autor: canucks357

 

 

Preložené z anglického originálu Training Shooting: An Exercise not in Futility





Article rating: Poor - Normal - Excellent     Unique views: 843

Share on Facebook   Share on Twitter   Share on MySpace