Time:

Your teams:
Communication
Public account
  PRO Zone
1330 credits
Buy credits
You are in the public account. If you want to play the game or join in the discussion, you have to log in. If you are a new user, you must register first.

  PowerPlay Magazine

Zopár rád pre nováčikov (2. diel)


Zopár rád pre nováčikov (2. diel)

Vítam všetkých čitateľov PP Magazínu pri čítaní druhého článku zo série Zopár rád pre nováčikov a prajem vám príjemný deň. V premiérovom diele sme sa zaoberali hlavne hráčskym trhom. Popísali sme si, akých hráčov by sme mali kupovať, ak chceme zostaviť úspešný tím. Povedali sme si, prečo si dávať pozor na to, akých zamestnancov kupovať a upozornili sme sa na nástrahy s tým spojené. Dnes však otvoríme trochu iný súdok a budeme sa baviť o inom aspekte manažérskej práce tu na PPM, aj keď tiež pôjde o otázku financií.

Častokrát veľkú dilemu u nováčikov spôsobí otázka zázemie. Niekedy si ani nevšimnú, že im je dané zázemie nejakým spôsobom užitočné. Proste ho väčšinou stavajú "len z povinnosti", skrátka z pocitu, že im to bude na niečo dobré. Riadia sa štýlom upgradov, čiže všetky zázemia udržujú na rovnakom leveli a stavajú ich jedno po druhom ak sú peniaze. Avšak vôbec nevedia, ktoré zázemia sú prospešné a ktorá už toľko nie. To je ale naozaj veľká chyba. Ako teda naložiť s tvrdo našetřenými peniazmi z klubovej kasy, ak chcete investovať do zázemia? Na túto otázku by sme si práve prostredníctvom tohto článku mali odpovedať.

 

Tréningové priestory, regeneračné priestory a personálno-ekonomické oddelenie

Za vôbec najdôležitejšie zázemie tu na PPM sú všeobecne považované tréningové priestory. Sú veľmi dôležité pre rast našich mladíkov, ktorí prídu zo športovej akadémie alebo ich získame dobrým nákupom. Efektivita tréningov závisí tiež od športovej výdrže hráča, ale aj sebavytrvalejší mladík sa nemôže rapídne zlepšovať bez riadnych podmienok. A k tomu sú určené práve tréningové priestory. Mnohí manažéri sú zástancami názoru, že zázemie tréningových priestorov by sa malo stavať tzv. "nonstop". Nezostáva než s týmto názorom súhlasiť. Zvlášť keď ste na začiatku hry a zázemie stojí naozaj pár drobných, dá sa zarábať na ďalšiu výstavbu pravidelne, čiže bez použitia pôžičky a ďalších finančných prilepšeních. Na level päť u tohto zázemia by ste sa mali dostať prakticky ihneď po začatí svojho manažerovania a aj potom sa dá efektívne stavať, ako už bolo spomenuté, nonstop.

Možno je teraz na mieste sa pýtať, prečo teda autor nevenoval tréningovým priestorom samostatný úsek, keď podľa jeho slov je toto zázemie vôbec najpodstatnejšie? Je to z jedného prostého dôvodu. Predstavme si situáciu na začiatku hry, ktorú absolvoval takmer každý z nás. Sprievodca je šikovne naprogramovaný tak, aby sme za plnenie úloh a prechádzaní manažérskeho konta dostávali menšie finančné odmeny, čiže základ pre prvé investície. Ak sa ešte dobre pamätám na svoje prvopočiatky, po splnení všetkých zadaných úloh som na konte mal tuším 2 milióny, možno aj viac. A pretože na stavanie základných levelov zázemí je toto dostačujúca suma. Ako vôbec najdôležitejší sa označuje trojlístok zázemí uvedený v podnadpise - všetky sa dajú za 2 milióny začať stavať a pre ďalší vývoj klubu sú najdôležitejší.

MAckyNa čo sú teda regeneračné priestory a prečo by sa mali porovnávať s pre hráčov tak nepostrádateľným tréningom? Aj keď to tak možno vôbec nevyzerá, regeneračné priestory úzko súvisia práve s tréningom. Keď hráči odohrajú zápas, ovplyvňuje to ich tréning deň po ňom. Pod pojmom regeneračné priestory si celkom určite drvivá väčšina z nás predstaví regeneráciu hráčov. Avšak nie je regenerácia ako regenerácia. Pod týmto pojmom si v súvislosti s PPM môžeme predstaviť napríklad šetrenie energie alebo zachovanie športovej výdrže pre ďalšiu sezónu. Túto službu však regeneračné priestory neposkytujú. Majú za úlohu ešte zlepšiť efektivitu tréningov a to tým, že hráč nie je tak unavený po zápase ako by mohol byť a preto ešte niečo potrénuje. A teraz sa opäť dostávame k ovplyvňovaniu tréningu hráča deň po zápase. Vďaka regeneračným priestorom sa hráč po zápase zregeneruje a je schopný viac trénovať po stretnutí. Aby bol tento zložitý proces dobre pochopený, bude lepšie keď si uvedieme príklad. Hráč, ktorý by pri malom leveli regeneračných priestorov deň po zápase trénoval 0,35 atribútu, bude pri rovnakom leveli tréningových priestorov, ale vyššom leveli regeneračných priestorov trénovať deň po zápase napríklad 0,65 atribútu (tréning samozrejme ovplyvňuje viac faktorov a RP sú len jeden z nich). Keby teda rovnaký hráč odohral tri zápasy po sebe, pri malej úrovni RP bude mať celkový tréning 1,05, pri vysokej úrovni 1,95. A rozdiel takmer jedného atribútu za tri dni, to už je naozaj niečo.

Trojlístok uzatvára personálno-ekonomické oddelenie. Už podľa prídavného mena ekonomické si môžeme odvodiť, že sa jedná o zázemie zaoberajúce sa finančnou stránkou klubu. Toto zázemie nám pomáha získavať na konci sezóny sponzorov, ktorí sú pre vývoj klubu nepostrádateľní a jednoznačne najdôležitejší. Čím vyššia je úroveň personálno-ekonomického oddelenia, tým lepšie ponuky od sponzorov dostaneme. Zamestnanci pre tento druh zázemia sa v podstate kupujú až na konci sezóny, kedy sa predkladajú ponuky sponzorov, ale tým viac ich cena pred koncom sezóny stúpa. Je teda otázkou, či obetujeme plat zamestnanca pre tento post po celú sezónu, kedy je prakticky nanič, alebo ho kúpime až na poslednú chvíľu, ušetríte na plate, ale možno za nehoráznu sumu. Každý si musí vypočítať sám, čo je pre jeho ekonomiku výhodnejšie. Každopádne zostať bez manažéra pred sponzorskými ponukami sa nevypláca a klub si to sťaží nielen po celú budúcu sezónu, následky možu byť aj dlhodobejšie.

 

Všade sa nájdu čierne ovce alebo stavať či nestavať športovú akadémiu

Asi najväčší otáznik sa vznáša nad športovou akadémiou. Toto zázemie už vyvolalo mnoho otázok, mnoho diskusií a mnoho názorov, ale ktorý z nich je ten správny? Je nutné konštatovať, že každý má svoje pre aj proti, ale stavbou športovej akadémie si nemôžeme byť nikdy istí. Je veľa prípadov, kedy manažéri vyhodili za stavbu tohto zázemie veľké peniaze, ktoré sa im v celkovom účtovaní nevyplatili. Mladé hviezdy nechodili, s narastajúcim levelom sa len zvýšil počet prichádzajúcich hráčov, ale kvality boli stále mizerné. A keď už sa objavil nejaký nádejný mladík, rýchlo sme zistili, že jeho športová výdrž nie je „oku lahodiaca“. A to práve vyvolalo veľké diskusie. Prečo by sme my, manažéri a hráči PPM, mali stavať niečo, čo sa nám v niektorých prípadoch vôbec neoplatí? Začalo sa diskutovať o tzv. náhodnom faktore, na koho sa systém usmeje a na koho nie. Ešte väčšie pohnutie zaznamenali tvorcovia hry keď sa niektorí z nás, majitelia vysokolevelových športových akadémií, dozvedeli, že manažéri s levelom päť tohto zázemia získali vynikajúceho hráča, zatiaľ čo my s levelom 12, 13 či 14 stále čakáme na toho svojho mladého spasiteľa.

MaldikAk sa na nás šťastie usmeje a systém nám pridelí nádejnú superhviezdu, môžeme akadémiu považovať za veľmi dôležité zázemie, napríklad aj z hľadiska ekonomiky, pretože pätnásťročného "chalaniska" môžeme predať za obrovské peniaze. Ak však stojíme na druhej strane barikády a systém nás „nemá rád“, určite budeme tvrdiť pravý opak a všetkým okolo odporúčať, aby peniaze za športovú akadémiu nevyhadzovali. Nikto z nás nemôže s istotou povedať, či je stavba tohto zázemia prospešná alebo nie. Každý si obraz musí urobiť sám a pouvažovať nad tým, či sa preinvestované čiastky vyplatia. Samozrejme do prepočtu musíme zahrnúť nie len čiastky na výstavbu, ale aj s každým levelom zvyšujúce sa aj denné náklady.

 

Zo začiatku na samom dne pyramídy, neskôr sa však môžu stať nepostrádateľnými

Na úplnom konci pomyselnej pyramídy sa na začiatku manažovania nachádzajú tri zázemia, ktoré v článku doteraz neboli spomenuté, a je to stredisko údržby, vzdelávacie stredisko a posledným strediskom je to zdravotné. Začneme asi s tým najmenej dôležitým zázemím, a tým je (ešte raz upozorňujem na začiatku hry) stredisko údržby. Toto zázemie má za úlohu minimalizovať náklady na údržbu štadióna a obmedziť vandalizmus na ňom, prípadne minimalizovať škody s tým spojené. Keď nemáme obrovskú halu, ktorá je nám navyše v V. alebo VI. lige zbytočná, je stredisko údržby naozaj nepotrebné. Náklady na údržbu stánku pre 1000 ľudí sú nepatrné a výskyt chuligánov je tiež zanedbateľný. Tak na čo zbytočne investovať do zázemia, ktoré je nám "na nič"? Možno niektorých z nás mohlo napadnúť, že toto zázemie je naozaj nepotrebné a má iba za úlohu z manažérov ťahať cenné peniaze. Tí, ktorým napadla táto myšlienka, svoje uvažovanie určite časom zmenia o stoosemdesiat stupňov, pretože udržiavať štadión pre 10 000 ľudí už vyžaduje vynikajúcu úroveň strediska údržby. Lepšie investovať pár státisícov do tohto zázemia než potom odvádzať neuveriteľné sumy, deň čo deň, za údržbu štadióna a takmer stále vyhadzovať z milovanej haly chuligánov, ktorí trhajú sedačky.

Potom tu máme vzdelávacie stredisko, zázemie, ktoré je obdobou tréningových priestorov, no u zamestnancov. Keď máme malé úrovne našich zázemí, je úplne zbytočné kupovať akýchkoľvek zamestnancov, pretože nám skrátka a dobre takmer vôbec nepomáhajú. Do levelu desať nám, snáď až s výnimkou personálno-ekonomického oddelenia, stačia samostatné zázemia bez zamestnancov. Ak však budeme v našej manažérskej práci svedomito pokračovať a podarí sa nám vybudovať vysoké levely našich zázemí, môžeme začať nakupovať aj zamestnancov. A aby sa aj oni mohli zlepšovať, nie je na škodu budovať vzdelávacie stredisko. Opäť platí nepísané pravidlo, že na začiatku hry je toto zázemie úplne zbytočné, potom nám však môže veľmi pomôcť. Je to nekonečný kolobeh, ktorý na seba krásne nadväzuje. Ak budeme mať vysoký level vzdelávacieho strediska, náš zamestnanec sa bude rýchlejšie zlepšovať, bude zvyšovať úroveň napríklad tréningových priestorov, vďaka tréningovým priestorom budeme mať lepších hráčov a tým pádom za predaj získame peniaze alebo vytrénujeme hráča pre základnú zostavu, ktorý bude užitočný aj na ihrisku a nie len ako zahrievač lavičky. Na tejto manažérskej hre je úžasné práve to, že všetko do seba zapadá ako puzzle a pritom nič nie je čiernobiele a jednoznačné.

Ako posledné, čiže najdôležitejšie z tohto trojlístka, si uvedieme zdravotné stredisko. Zdravotné stredisko má za úlohu minimalizovať zranenia našich hráčov, a ak už k nejakému tomu zraneniu dôjde, doba liečenia by mala byť kratšia ako pri nižšom leveli u tohto zázemia. Ťažko povedať, z akého dôvodu väčšina manažérov uvádza práve toto zázemie spoločne so vzdelávacím strediskom a strediskom údržby za menej podstatné. Nie je na škodu ho stavať rovnakým tempom ako športovú akadémiu, ale nemalo by dôjsť k porovnávaniu s TP, RP a P-EO, tieto zázemia sú naozaj niekde inde. Avšak ak pred play off zistíme, že sa nám gólman zranil na 14 dní, budeme si vyčítať, prečo sme do zdravotného strediska neinvestovali o niečo viac. Pretože namiesto dvoch týždňov mohol byť hráč zranený dajme tomu týždeň a to už sa dá s dobrým tímom prehryznúť.

 

Teraz ma nekameňujte ak máte iný nazor, lebo tu odprezentujem iba svoj subjektívny názor a to, že zázemia by sa mali stavať v tomto poradí:

1) Tréningové priestory, regeneračné priestory a personálno-ekonomické oddelenie

2) Športová akadémia a zdravotné stredisko

3) Vzdelávacie stredisko a stredisko údržby

 

Dnešný článok je na konci. Nezabudnite uviesť svoj ​komentár pod článok. Pomohol vám, je nejako užitočný, povedal konečne nováčikom niekto ako majú hrať? Váš názor ma zaujíma, tak diskutujte!

Ak ste si nestihli prečítať minulý článok a radi by ste sa dozvedeli niečo o nakupovaní hráčov a zamestnancov, článok si možete prečítať tu.





Article rating: Poor - Normal - Excellent     Unique views: 966

Share on Facebook   Share on Twitter   Share on MySpace