Time:

Your teams:
Communication
Public account
  PRO Zone
1330 credits
Buy credits
You are in the public account. If you want to play the game or join in the discussion, you have to log in. If you are a new user, you must register first.

  PowerPlay Magazine

Stiinta


Stiinta

 

NASA a anunţat descoperirea anului: un lac imens cu apă pe un satelit al lui Jupiter!

NASA a anunţat descoperirea anului: un lac imens cu apă pe un satelit al lui Jupiter! (VIDEO)

O sondă a NASA a constatat că sub suprafaţa de gheaţă ce acoperă Europa, unul din sateliţii planetei Jupiter, se află un imens corp de apă subterană. Apa lichidă este un ingredient necesar pentru toate formele de viaţă pe care le cunoaştem, această descoperire sugerând că Terra nu este singurul loc din sistemul nostru solar în care există viaţă.

Lacul subteran descoperit de sonda Galileo are un volum similar Marilor Lacuri din America de Nord, iar cercetătorii spun că mai multe lacuri de acest tip ar putea exista în zonele subţiri ale scoarţei de gheaţă de pe Europa.

Suprafaţa de apă descoperită este acoperită de bancuri de gheaţă care se dezintegrează, iar cercetătorii cred că acest mecanism permite transferul de nutrienţi şi de energie dinspre suprafaţă către corpul de apă subteran, astfel că Europa este un habitat mult mai prietenos vieţii decât se credea până acum.

Britney Schmidt, geofizician la Universitatea din Texas, a explicat că "până acum, majoritatea oamenilor de ştiinţă credeau că gheaţa de pe Europa este prea groasă pentru a fi un habitat prietenos vieţii. Noile dovezi arată că există porţiuni mai subţiri, în care există lacuri gigant. Acest lucru sugerează că oceanul de pe Europa este un loc în care ar putea exista forme de viaţă".

   "Nu am fi putut înţelege procesele prin care aceste lacuri de apă de pe Europa s-au format dacă în ultimii 20 de ani calotele glaciare ale Pământului nu ar fi fost studiate intens", a adăugat Don Blankenship, co-autor al studiului.

Europa nu este singurul corp ceresc din sistemul nostru solar care are potenţialul de a găzdui viaţă. Cercetătorii suspectează că şi Enceladus, unul din sateliţii lui Saturn, ar putea găzdui forme de viaţă.

Agenţiile spaţiale din SUA şi Europa plănuiesc misiuni spre lunile lui Jupiter, pentru a le studia la faţa locului. Acestea ar putea fi lansate spre finalul acestui deceniu sau la începutul deceniului următor.

Surse: NASA , BBC News

 

  • În căutarea vieţii extraterestre: Enceladus - noua frontieră În căutarea vieţii extraterestre: Enceladus - noua frontieră

    De la poveştile despre locuitorii Lunii, până la costisitoarele programe de cercetare puse la punct de agenţiile spaţile, identificarea prezenţei vieţii pe un alt corp ceresc pare să fie o preocupare neîncetată a omenirii. Pe măsură ce marginile Universului cunoscut se tot îndepărtează de Pământ, posibilitatea de a descoperi fiinţe vii pe o altă planetă e tot mai mare, chiar dacă, până acum, nu avem nicio certitudine, ci doar speranţe şi probabilităţi. Pentru moment, ne...

  • Europa lui Jupiter, casa a 3 milioane de tone de pesti? Europa lui Jupiter, casa a 3 milioane de tone de pesti?

    In cadrul unui nou studiu, cercetatorul Richard Greenberg de la Universitatea din Arizona, a ajuns la concluzia ca oceanul global aflat pe luna Europa a planetei Jupiter ar putea fi caminul a trei milioane de tone de creaturi asemanatoare cu pestii, care ar trai sub ape.

  • Ar putea exista flori pe luna lui Jupiter, Europa? Ar putea exista flori pe luna lui Jupiter, Europa?

    Fizicianul Freeman Dyson sfatuieste oamenii de stiinta sa caute viata extraterestra acolo unde ea poate fi gasita mai usor, chiar daca acele forme de viata nu sunt exact ceea ce ne-am imagina noi.

  • Urmatoarea tinta: Europa Urmatoarea tinta: Europa

    Dupa indelungi discutii privind obiectivul urmatoarei misiuni comune NASA - ESA, cele doua agentii spatiale, cea americana si cea europeana, au decis sa-si indrepte eforturile spre studierea satelitilor lui Jupiter, in special a celui numit Europa.

  • O planetă ce ar putea găzdui viaţă a fost descoperită în constelaţia Vela! (VIDEO) O planetă ce ar putea găzdui viaţă a fost descoperită în constelaţia Vela! (VIDEO)

    Astronomii europeni au descoperit a doua planetă aflată în afara sistemului nostru solar ce ar putea găzdui viaţă. Exoplaneta, denumită HD85512b, se găseşte la 35 de ani-lumină de Pământ, în constelaţia Vela.

  • A început cercetarea celor 86 de planete pe care s-ar putea găsi viaţă extraterestră inteligentă! A început cercetarea celor 86 de planete pe care s-ar putea găsi viaţă extraterestră inteligentă!

    Un masiv telescop radio amplasat în mediul rural din Virginia de Vest, SUA, a început să caute semne de viaţă extraterestră pe 86 planete ce se aseamănă cu Pământul.

 





Article rating: Poor - Normal - Excellent     Unique views: 31

Share on Facebook   Share on Twitter   Share on MySpace