Rugby - Part. I -
Dupa cum se cunoaste, peste doar 9 zile vor incepe campionatele mondiale de rugby din Noua Zeelanda unde reprezentativa frunzei de stejar va lua parte.
Pentru inceput, va vom oferi cateva lucruri importante despre alcatuirea lotului si structura terenului.
De astazi inainte, pana la sfarsitul campionatelor mondiale, vom avea o rubrica destinata acestui sport cu adevarat nobil si barbatesc.
Rugby-ul este un joc sportiv care se disputa intre doua echipe alcatuite in teren din cate 15 jucatori. Scopul jocului consta in depasirea liniei din terenul de tinta advers cu balonul oval in brate sau prin sutarea acestuia printre buturile portii. Un meci dureaza doua reprize a cate 40 de minute, cu o pauza intre ele de 10 minute, pe timpul careia jucatorii sunt obligati sa ramana in teren. Jocul este condus de un arbitru principal, asistati de doi arbitrii de margine.
Se joaca pe un teren avand lungimea de 125-144 metrii si latimea de 66-70 de metrii, impartit in doua parti egale, printr-o linie marcata la centrul terenului, intre cele doua laturi lungi. De o parte si de alta, in fiecare jumatate de teren, exista cate o linie care delimiteaza la centru zone de 10 metrii, apoi zone de 22 m. fata de linia de tinta a terenului.
In spatele liniei de tinta, exista o zona de tinta de 22 de m, unde poate fi pus (culcat) balonul. Stalpii de tinta sunt plasati pe centrul liniei de tinta si au cel putin 3,5 m inaltime si o distanta intre ei de 5,65 m. Balonul are forma ovala si are o greutate de 375-425 grame.
Echipamentul jucatorilor consta in tricou, chiloti si ghete, toate speciale pentru rugby. Initierea in acest joc sportiv se poate incepe de la varsta de 9-10 ani, urmand ca de la 12-13 ani sa se poata incepe instruirea propriu-zisa, sub forma de antrenamente si jocuri.
Meciul de rugby incepe printr-o lovitura de picior data mingii, de unul dintre jucatorii echipei careia ia revenit inceperea partidei. Dupa aceasta lovitura, orice jucator din teren poate sa prinda balonul, sa-l suteze, sa-l culeaga, sa alerge cu el, sau sa placheze un adversar care a intrat in posesia balonului. Acest balon poate fi transmis unui coechipier numai inapoi, pasarea ei spre inainte se considera a fi o infractiune si se pedepseste prin acordarea de lovitura libera adversarului. Regulile sunt foarte multe si necesita folosirea unei terminologii proprii care trebuiesc cunoscute si intelese, cateva dintre ele, cele mai importante:
- Gramada -
Este formata din jucatorii ambelor echipe, care asteapta sa le fie aruncata mingea pe pamant intre ei, aceasta poate fi spontana si ordonata.
- Balon mort -
Situatia in care balonul nu mai este in joc si arbitrul a fluierat oprirea jocului, dictand reluarea lui printr-o decizie corespunzatoare fazei respective.
- Ofside -
Spre deosebire de alte jocuri sportive - fotbal; polo; hochei - unde se mai intalneste aceasta situatie de joc, in rugby se considera ofside cand un jucator care nu mai este in joc si ii este interzis sa joace balonul, intervine asupra unui adversar. Aceasta infractiune se sanctioneaza cu lovitura libera (de picior) sau cu gramada.
- Eseu -
Se spune atunci cand un jucator culca mingea in terenul de tinta advers.
- Marc -
Sau oprirea balonului din zbor este atunci cand un jucator prinde balonul in brate, trimis dintr-o lovitura de picior sau altfel, de catre adversar, punand vizibil in acelasi timp cu prinderea mingii, calcaiul pe pamant si strigand: Marc!
- Tinta -
O reprezinta spatiul cuprins intre bara transversala a unei porti si stalpii ei laterali, prelungiti in sus.
- Trei sferturi -
O formatie de jucatori in cadrul aceleiasi echipe, in care 2 jucatori sunt treisferturi centrali si alti 2 sunt aripi sau extreme.
- Demi de melle (Mijlocas la gramada) -
Este jucatorul care arunca mingea de la margine si apoi va incerca sa o recupereze pentru a o pasa unui coechipier.
- Inaintasii -
Este un pachet de 8 jucatori asezati in 3 linii. Aceasta este formata din 2 Stalpi; 1 Taloneur; 2 jucatori ce compun linia a II a gramezii; 2 Flankeri sau Linia a III-a a gramezii si uvertura - jucatorul care are ca principala sarcina de joc, recuperarea baloanelor introduse in cadrul gramezilor ordonate.
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op MySpace