Mikä joukkue voittaa mestaruussarjan?
Playoffit, sijoitusottelut ja karsintakamppailut ovat täällä
Okei okei, tämä on pari päivää myöhässä, mutta olkoot. Ei minulle tästä makseta.
Eli kauden kohokohta on täällä. Playoffit, joissa ei enää kamppailla pisteistä vaan ankarasti pelkästä voitosta. PPM:n ollessa kyseessä, kahdesta voitosta.
Tässä artikkelissa käsittelemme Mestaruussarjan jo käynnissä olevia playoffeja, joiden ensimmäinen kierros on jo pelattu. Emme sisällyttäneet tähän artikkeliin sijoitusotteluita 9-16, koska ketään ne eivät oikeasti kiinnosta, emmekä putoamistaistelua, koska se taistelu oli ohi ennen kuin kiekkoa oli edes pudotettu jäihin. (Jos ette vielä arvanneet, HC Van Halen putoaa.) (Ja jos ette sarkasmia ymmärrä, ampukaa itseänne polveen.)
Mutta mestaruuskamppailu kiinnostaa koko PPM:n Suomea ja 38 ottelukierroksen jälkeen mestaruudesta kamppailevat runkosarjan 8 parasta joukkuetta. En aio luetella niitä tässä, koska se vie arvokkaita merkkejä pois, joita tulen tarvitsemaan myöhemmin tässä artikkelissa. Että näin.
Eli pidempiä alkusaarnoja pitämättä, otetaan tarkasteluun puolivälieräpareista ensimmäinen, Vuosaaren Viikingit vastaan Corposant. Otteluparin ensimmäinen kohtaaminen Valhallassa päättyi Corposantin vierasvoittoon 3-5. Syitä oli monia, mutta suurimpana ehdottomasti se, että Viikingit kuvittelivat juoksevansa Corposantin yli matalalla intesiteetillä, mutta Corposant tuli taistelemaan Valhallaan korkealla intesiteetillä ja se toimi tällä kertaa. Syitä voidaan hakea myös Viikinkien rohkeasta kolmen kentän peluutuksesta yhdistettynä äärimmäisen kuluttavaan taktiikkaan.
Mutta ei tartuta ensimmäiseen kamppailuun vaan katsotaan mitä joukkueiden nimien takana oikeasti on.
Viikingit pystyvät juoksuttamaan kentälle kolme kivenkovaa kenttää ja niiden taakse se pystyy asettamaan neljän palkin veskarin, Risto Saramäen, joka oli runkosarjan toiseksi paras maalivahti. Heidän suurin valttinsa on tasaisuus, sillä jokainen kenttä repii matalallakin tärkeydellä jokaiseen kategoriaan kolme palkkia. Poikkeuksena kaavaan, ykkönen poimii neljä palkkia hyökkäykseen ja kolmoskenttä raapii neljä palkkia kasaan puolustuksessa. Heikkoutena joukkueella on Corposanttiin verrattuna vaatimaton ylivoima ja sen alivoimakin on vastapuolta ollut heikompi. Viikinkien tähänastinen ylivoimatehokkuus on vain vähän yli 20%, kun Corposant on latonut kiekon häkkiin noin kolme kertaa kymmenestä ylivoimasta.
Alivoima on selkeästi Corposantin suurimpia vahvuuksia, sillä se tappoi jo ensimmäisessa ottelussa kaikki neljä jäähyään, mikä varmasti edesauttoi yllätystuloksen syntymistä. Corposant luisteluttaa neljää hyvää puolustavaa kenttää, mikä nostattaa kysymyksen siitä, miksei se pelaa puolustavalla taktiikalla. Heidän maalivahtinsa ei ole mikään 'patrick-roy', joten hän kaipaisi kaiken avun mitä vain joukkue pystyy antamaan. Nimihirviö Blahoslav Mankovecký ei nimittäin raavi kuin kaksi palkkia kasaan ja se on suorastaan hälyttävän surkeaa Mestaruussarjan joukkueelta.
Huomenissa kuitenkin näemme pystyykö Corposant tekemään ihmeen ja pudottamaan runkosarjavoittaja Vuosaaren Viikingit laulukuoroon jo puolivälierissä. Jos se nimittäin sen tekee, niin se tekee sen kotonaan.
Veikkaus: Viikingit in three
Seuraavassa otteluparissa vastakkain ovat luistelleet sarjakakkonen Limbo ja sarjaa jo dominoinut, mutta seitsemänneksi valahtanut Flying Finns. Ensimmäisessä ottelussa Limbo nollasi Finnsin hyökkäysdynamon ja voitti ottelun 3-1. Ottelu ratkesi periaatteessa maalinvartijoihin, sillä jääkiekko-ottelua on todella hankala voittaa jos oma maalivahti saa kiekoista kiinni 86% vastustajan kassarin poimiessa 93 sadasta.
Syitä on muitakin, mutta nyt emme tartu niihin. Käymme sen sijaan kiinni Limboon ja huomaamme jo kättelyssä, että kyseessä on vallan mainio joukkue, joka pelaa juuri omien taitojensa mukaan. Joukkue vyöryttää kentälle kolme neljän palkin puolustavaa kentällistä, joiden taakse on todella hankala tehdä maali. Heidän hyökkäystehonsa jäävät ykköstä lukuunottamatta kolmeen ja laukausteho kahteen. Joukkueen heikkous piileekin oikeastaan näissä molemmissa. Limbon maalivahtien yhdistetty torjuntaprosentti on 88.4, joka saattaa kuulostaa heikolta, mutta kun vetoja tulee turkasen vähän, niin torjuntaprosenttiakin on vaikea kerryttää. Ja toinen ongelma on nimenomaan tuo kolmen kentän peluutus. Pelaajilla ei yksinkertaisesti bensa riitä finaaleihin asti jos jokainen sarja venähtää kolmanteen otteluun ja uskon, että Limbo on jo vaikeuksissa jos tämä sarja venähtää sinne kolmanteen kamppailuun.
Finns luisteluttaa yleensä ainakin otteluiden alussa neljä kenttää jäälle, mutta jos jokin erä päättyy tappioasemassa, neloskenttä jätetään tylysti vilttiin. Finns tosin hyötyy tästä todella vähän, koska heidän neloskenttänsä ei ole kuin palkin heikompi hyökkäyspäässä kuin kolmos- tai jopa kakkoskenttä. Finnsin heikkous ei ole taktiikka eikä neloskentän käyttö vaan heidän maalivahtinsa Markus Honkanen. Runkosarjassa mies imuroitsi kiekkoja noin 87 prosentin varmuudella, eikä hänkään saa raavittua kuin kaksi palkkia kasaan. Finnsillä tulee olemaan todellisia ongelmia kääntää tämä sarja voitokseen ellei se löydä peliinsä tasapainoa. Yltiöpäisellä hyökkäämisellä Limbon puolustuslinjaa ei murreta, eikä peruuttelusta ole peruuttelevaa joukkuetta vastaan mitään hyötyä, etenkään kun vastustaja tekee sen paremmin kuin sinä itse.
Veikkaus: Limbo in two
Nyt vuoroon tulee runkosarjakolmosen Aku Teamin ja -kutosen Speedojen taistelu kunniasta. Ensimmäisessä kamppailussa Speedot anastivat kotiedun tylysti lukemin 3-4 jatkoajan jälkeen. Molemmat joukkueet peluuttivat kolmea kenttää ja jälleen yhteen ottivat hyökkäävä ja puolustava joukkue ja jälleen puolustava voitti ottelun. Todistaa vain vanhan lätkäviisauden "puolustus voittaa mestaruuksia".
Kyseessä on hieman yllättäen tilanne, jossa sarjataulussa alempana oleva joukkue lähti ottelupariin ennakkosuosikkina ja sen mukaan se on käyttäytynyt. Speedot vyöryttää jäälle kolme tasaista kenttää jotka keräävät joka kategoriassa kolme palkkia, mitä nyt unohdetaan kolmosen laukaustaito. Aku Team sen sijaan pystyy vastaamaan tähän vain ykköskentällään, sen kakkonen jää jälkeen puolustuksessa ja tykistössä eikä kolmonen pysty vastaamaan vastustajansa hyökkäystehoon. Kakkoskenttä otti sitä paitsi vastaan jo ensimmäisessä ottelussa yhtä vaille kaikki Speedojen maalit.
Aku Team tuntuu jäävän jälkeen vähän joka saralla ja oli ylipäätään ihme että joukkue edes pääsi kolmanneksi sarjassa. Heidän maalivahtinsakin raapii kasaan vain kaksi palkkia Speedojen kolmea vastaan ja näyttäisi siltä että Speedot juoksisivat Aku Teamin yli neljälläkin kentällä säästellen voimavaroja tuleviin kamppailuihin. Aku Teamin mahdollisuudet makaavat pääasiassa erikoistilanteissa, sillä se on tappanut alivoimaa tehokkaammin kuin Speedot ja niittänyt maaleja samalla tahdilla. Uskon Speedojen menevän kevyesti jatkoon, kunhan eivät ajaudu jäähyhuoliin tulevassa kamppailussa.
Veikkaus: Speedot in two
Viimeisessäkin parissa kotietu anastettiin samantien, The Steal Antsin nujertaessa Suupan Kiekon 1-2. Molemmat joukkueet lähtivät peruutellen otteluun ja se näkyy lopputuloksessa.
Kolmen kentän vyörytys oli molemmilla käytössä, mutta erikoisesti Suupa lähti otteluun korkealla tärkeydellä, mutta hävisi Teräsmurkuille näiden pelatessa normaalia peliään.
Varasmurkkujen ehdoton vahvuus löytyy maalin suulta. Mikko Klementti todellisuudessa oli se ratkaiseva ero Suupan ja Murkkujen välillä ensimmäisessä ottelussa, sillä hän pysäytti kiekkoja 96% varmuudella. Ei ole mikään ihme, että mies sattuu olemaan myös Muurahais-fanien kunnioitetuin pelaaja. Murkut peluuttavat yleensä kolmea kenttää, sillä olemme nähneet heidän nelosnyrkkinsä esiintyvän vasta kahdesti ja molemmilla kerroilla vain kahden erän ajan. Huomattava on, että molempien joukkueiden parhaat pistemiehet löytyvät vasta jaetulta sijalta numero 27. Murkkujen taktiikasta on huomattava sen verran, että he pelaavat usein puolustavasti tai vastahyökkäyksiin pelinsä perustaen, vaikka joukkue pystyisi pelaamaan täysin tasapainoisellakin taktiikalla. Raapiihan sen ykköskenttä kasaan neljä palkkia puolustusta ja kolme muita, kakkosen raapiessa tasaisesti kolme ja kolmosen jäädessä vain hyökkäyksessä palkin jälkeen.
Suupan Kiekko pelaa sen sijaan hyvin tasapainoista hokia, sillä se on hyvin tasapainotettu joukkue. Sen ykköskenttä raapii hyökkäyksessä ja puolustuksessa neljä palkkia, mutta muuten koko joukkueen suoritus maalivahtia myöten on kolmen palkin arvoinen. SK ajoi itsensä vähän heikkoon asemaan, sillä Varasmuurhaiset ovat olleet toiseksi kovin kotijoukkue runkosarjassa. SK pystyy tosin vastaamaan haasteeseen, sillä se oli myös toisiksi kovin vierasjoukkue runkosarjassa. Kuten koko joukkue muutenkin, SK:lta puuttuu ne kovimmat tähdet, mikä saattaa pudottaa joukkueen jatkosta. Joukkueelta puuttuu Klementin tyylinen johtotähti, jonka esimerkillä joukkue voisi ponkaista parista jatkoon.
Se on jo nyt selvää, että kuka ikinä voittaakaan tänään, voittaa myös viimeisen kamppailun. PPM:n jääkiekon koko version historian aikana ei ole ollut vielä tätä kirjoittaessa joukkuetta, joka olisi voittanut sarjan hävittyään sen toisen ottelun. Tämä pari ratkeaa erikoistilanteisiin, joissa Varasmuurahaiset ovat olleet hivenen parempia kuin SK, joten...
Veikkaus: Ants in two
Tällehän naureskellaan jälkikäteen, mutta kun nämä veikkailut osuvat oikeaan, meillä on välieräpareina Vuosaaren Viikingit - Speedot ja Limbo - The Steal Ants. Menemättä sen syvemmin aiheeseen, heitetään veikkaukset:
Veikkaus: Viikingit in three
Veikkaus: Ants in three
Ja lopullinen naurupommi:
Veikkaus: Ants in three
Mutta älkää minua uskoko, arvatkaa itse vaikka artikkelin alle, mikä joukkue kurvaa mestariksi ja kannustakaa sitten niin maan perhanasti. Lisää Playoff-tunnelmia puolivälierien jälkeen!
اشتراک در فیس بووک اشتراک در توویتر MySpace اشتراک در