Čas:

Tvoje tímy:
Komunikácia
Public account
  PRO Zóna
1330 kreditov
Kúpiť kredity
Momentálne sa nachádzaš vo verejne prístupnom konte. Ak si chceš zahrať hru alebo prispievať do diskusií, musíš sa prihlásiť. Ak si nový užívateľ, musíš sa zaregistrovať.

  PowerPlay Magazín

Juttusarja: Pika Opas PPM:n ydinkohtiin osa 1


Edellisessä arkittelissa otin asiakseni miksi Suomalaisten, ja myös ulkolaisten PPM:n pelaajien määrä on laskussa? Ja miksi pelin on vaikea houkutella uusia pelaajia mukaan. Yhdeksi isoimmista ongelmista nousi, että aloittaneet pelaajat kokevat pelin liian vaikeaksi. Tämä artikkeli on suunnattu pääasiassa pelin juuri aloittaneille pelaajille. Mutta voi antaa varmasti vinkkejä pidempään aladivareissa pelanneille managereille. Esimerkki lajina toimii jääkiekko, mutta samat asiat pätevät myös muissa lajeissa. Vanhoille konkareille juttusarja on perusasioita, ja mahdollisesti vaan niiden toistamista. Omia kokemuksia ja kommentteja saa heitellä, että saadaan myös meikäläiselle faktat kuntoon. Ja näin useampia näkökulmia miten pelaajamäärää pystytään lisäämään.

 

1. Talous

Raha ratkee, näin puhutaan joka paikassa. Jos haluaa PPM:ssa pärjätä, tarvitsee ymmärtää miten pelin talous toimii, ja miten sitä hyödynnetään tehokkaasti. Pääasiassa kaikki I.1 pääsarjan seurat ovat hoitaneet taloudellisen pelin esimerkkillisesti. Suosittelen jokaiselle joukkueelle laskemaan kerran kuukaudessa tai vähintään kerran kaudessa missä oma talous etenee juuri tällä hetkellä. Miten se olisi helpoin tapa laskea? - Laske viikkotasolla normaaleilla tuloilla ja menoilla. Laske paljonko seurallasi on viikossa menoja (Päivittäiset menot x7). Laske paljonko viikossa saat tuloja (Sponsoritulot, Lipunmyynti, Fanituotteet).

Viikko tasolla - Tulot miinus Menot ja laskelman tulos kertoo aika suoraan tekeekö seura tuottoa vai velkaa. Ja kun summan kertoo x16 saa koko kauden Plus – Miinus arvion. Tavoitteena olisi että vähintään kaikki palkintorahat ja pelaajan myynti tuotot menisivät joukkueen kehittämiseen eikä kauden päättyessä velkojen maksamiseen.

 

1.a Tulot

- Pää- ja Mediasponsorit

Sponsorit ovat aloittaneelle joukkueelle pääasiassa ainoa tulon lähde. Koska se on ainoa iso tulonlähde sen kasvattaminen on pääroolissa. Miten sitä sponsori tuloa pystyy kasvattamaa? - Pelaamalla voittavaa peliä on kaikista tärkein asia. Menestys urheilussa aina voittajalle maksetaan enemmän kuin kakkoselle. Voittamalla otteluita joukkueen kokonaisuus (JKO) kasvaa, joka on suoraan sidoksissa pääsponsorin viikkottaiseen tulon määrään. Kuten myös nyt uudet pää- ja mediasponsorit neuvotellaan jokaisen kauden päättyessä uudelleen.

Mutta jos pelien voittaminen alussa on vaikeaa? - Oheistiloista, Hallintakeskus ja sen kasvattaminen antaa aluksi isoimman tekohengityksen aloittaneelle seuralle. Seuralle kenen sarjan taso on suhteessa omaan joukkueeseen liian korkea. Samoin työntekijä osasto – Manageri ja pääosin taito 2 (Markkinointi). Hyvä markkinointi manageri neuvottelee sinulle paremmat sponsorit tulevalle kaudelle. Panosta näihi seikkoihin.

- Areena

Areena ja sen tuovat lipputulot ovat alussa mielestäni aivanliian pienet. Aloittaneen joukkueen on vaikea tätä kautta luoda itselleen tuloja. Kun pelaajat on sillä tasolla, että sarja otteluita pystytään voittamaan ja hallintakeskus on tyydyttävällä tasolla. Voi miettiä areenan laajentamista. Pienellä budjetilla suosittelen ostamaan hinta – paikkasuhde parasta vaihtoehtoa. Iso Seisomakatsomo 250paikkaa – 1,7miljoonalla (jalkapallossa 2400paikkaa 5,8miljoonalla) on katsomotyyppi millä pääsee suhteessa edullisesti laajentamaan. Kerrottuna kahdeksalla sekotorilla A-H = 2000paikkaa – hintana 13,6miljoonalla. Tämä 2000paikkaa tuottaa sarjaottelussa kun areena saadaan täyteen 0,8miljoonaa. Pidemmässä juoksussa se maksaa 17 kotiottelussa itsensä sinulle takaisin. Ja tämän tasoisen areenaan jälkeen asteittan ylöspäin.

- Harjoitus- / Ystävyysotteluiden merkitys

Puhun mielummin Harjoitusotteluista kuin ystävyysotteluista. Harjoitusotteluiden tärkeyttä ei saa vähätellä. Mielestäni aloittaneet joukkueet pelaavat aivan liian vähän harjoitusotteluita. Ilmeisesti harjoitusotteluiden vastustajien löytäminen koetaan liian vaikeaksia? Vai eivätkö kaikki osaa haastaa harjoitusotteluita? - Kertaus miten haastat kaverin harjoitusotteluun. Etsi aluksi esimerkiksi omasta sarjastasi saman tasoinen vastustaja – menet vastustajan profiiliin – vastustajan kalenteriin, ja valitset haluamasi pelipäivän vihreältä pohjalta. Valitset pelaatko ottelun koti- vai vieraskentällä. Suosittelen pelaamaan aina isommalla areenalla lipputulojen maximoinniksi. Ja miten harjoitusottelu haasteet hyväksytään? - Kun olet saannut harjoitusottelu haasteen löydät sen omalta sivultasi Joukkue – Haasteet (1). Yksi hyvä apuväline harjoitusottelu kavereiden löytämiseen on yleiset foorumit esimerkki linkki jääkiekon puolella foorumille: Ystävyysottelut. Kannustan kaikkia tutustumaan ja haastamaan kalenterinsa täyteen.

Mielestäni harkkaotteluiden pelaamisessa on ainoastaan positiivisiä asioita. Tärkeimpänä talous – harjoitusottelun lipputulot jaetaan pelaavien joukkueiden kesken. Näin ei ole merkitystä pelaatko ottelun koti- vai vieraskentällä. Aloittaneelle joukkueelle harjoitusottelut jopa tuottavat isommat lipunmyynti tulot. Verrattuna pieneen omaan areenaan sarjaotteluissa. Toinen tärkeä asia etenkin, jos pelaat vain yhtä tai kahta lajia on mielenkiinnon pysyminen. Kun haastaa harjoituskalenterin aina täyteen on joka päivälle ottelu tarjolla. Etenkin kaverin joka pelaa eri sarjassa tai jopa eri sarjatasolla haastaminen tuottaa hyviä puheen aiheita. Kolmantena voittamalla harjoitusotteluita myös tällä on pieni positiivinen vaikutus tulevan kauden sponsori neuvotteluissa ja pelaajien kokemuksen kertymisessä. Harjoitusotteluiden runsaassa pelaamisessa muistutan, että älä käytä liian isoja eräkohtaisia tärkeyksiä pelaajien energian säilyttämiseksi. Käytä siis harjoitusotteluissa erittäin matalasta – normaaliin.

 

1.b Menot

- Pelaajien ja Henkilökunnan palkat

Ainoat päivittäiset menot ovat aloittaneelle seuralle pelaajien palkat. Nämä palkat ovat kumminkin niin pienet ettei aiheita mitään ongelmia. Ongelmia alkaa syntyä 11. päivän jälkeen kun markkinat avautuvat ja päästään ostamaan uusia ulkomaisia/kotimaisia hankintoja. Jos haluaa sarjaotteluissa pelata voittoisasti tarvitsee oikeestaan kaikki pelaajat ostaa markkinoilta. Lähinnä enään koripallossa pystyy aloitus suomalaisilla pelaajilla haastamaan sarjan muita – tai edes haaveilla ylemmästä divisioonasta. Kun 10 tai jopa 15 uutta pelaajaa saapuu joukkueeseen voi aiheuttaa meno puolen suuren nousun. Pelaajien palkat on tosin pelissä alakantissa, joten tämä ei pitkässä juoksussa aiheuta konkurssin kaltaisia lopputuloksia. Se on huomioitava kun ison määrän pelaajia ostaa, että lopettaa myös muiden sopimuksia. Näin vältytään turhan pelaajaveron maksamisesta. Pelaajamäärä joka aiheuttaa pelaajaverolle menemisen on lajikohtainen.

Paljon suurempi ja oikesastaan palkkojen ainoa todellinen ongelma alussa on työntekijöiden palkat. Ongelma ei ole ainoastaan juuri aloittaneiden vaan myös omi pitkäänkin pelanneet joukkueet painii saman ongelman kanssa. Olen seurannut miten suurin osa konkursseista on ainakin osaksi johtunut tästä:  

Työntekijöiden markkinat ovat etenkin jääkiekossa ja jalkapallossa todella laajat. Työntekijöitä on kokoajan tarjolla aivan liikaa suhteessa kysyntään. Tämä aiheuttaa sen, että työntekijöiden myynti ja osto arvo on nolla. (Poikkeuksena kauden päättyessä Markkina Managerit sekä pitkin kautta nuoret Valmentajat, joiden arvo puhutaan vielä miljoonissa). Kun työntekijän osto arvo on nolla ajatellaan, että työntekijöiden ostaminen on halpa ja tehokas tapa kehittää joukkuetta eteenpäin. Mutta kun aletaan laskemaan paljonko yksi KO 200 työntekijä vaatii palkkaa. Esimerkki palkkana 180 000 päivässä. Tämä tekee viikossa 1,26miljoonaa. Kausi sisältää 16viikkoa, joten kausipalkka työntekijällä on reilut 20miljoonaa! Jos näitä työntekijöitä ostetaan neljästä – viiteen tai jopa enemmän. Aloitusjoukkueen kokokauden sponsoritkaan eivät pysty maksamaan näitä summia pois. Kun Sponsorit menee vain palkan maksuun – ei ole rahaa kehittää joukkuetta – joukkueen esitys kentällä heikkenee – sponsorit heikkenee – rahan tulo loppuu kokonaan ja lopputulos on konkurssi. Vaikka ajatuksena oli ehkä halpa ja tehokas tapa kehittää joukkuetta eteenpäin. Katsokaa niiden työntekijöiden palkkoja kun ostatte. Myynti hinta voi olla 10 000, mutta päivä palkka 180 000. Se millaisia työntekijöitä kannattaa ostaa voidaan esitellä seuraavissa artikkeleissa.

 

Yhteenveto PPM:n taloudesta:

- Pyri aina mahdollisimman korkeaan sarjasijoitukseen, jos tämä ei ole mahdollista mieti onko sarjatason vaihtaminen huono asia. Joskus vauhtia hakeminen on viisas ratkaisu
- Osta Areenaan laajennuksia viisaasti, miettien että edellisen katsomotyypin joutuu purkamaan ja kärsii näin tappiot
- Sovi ja etenkin Hyväksy Harjotus- / Ystätvyyskalenteri aina täyteen, näin varmistat talouden ja mielenkiinnon säilymisen
- Vältä turhaa pelaajaveroa ja näin turhia palkkakustannuksia
- Tarkista aina työntekjijän palkka, työntekijää ostaessa ja omassa seurassa hyödyn suhdetta palkkaan
- Suorita kerran kuukaudessa tai vähintään kerran kaudessa talouden laskenta viikottaisilla tuloilla ja menoilla, ja näin varmistut että joukkueesi tekee positiivisen tuloksen ja näin on vara kehittää sitä tulevalla
kaudella.

 

Lyhyitä ajatuksia PPM:n talouden aloittamisesta. Lähinnä niille jotka eivät ole PPM:n virallista Opas paljoa silmäilleet. Virallisesta Oppaasta löytää myös näistä ja muista aiheista paljon laajemman kokonaisuuden luettavaksi, kannustan perehtymään. Jos juttusarja saa kannatusta niin varmasti kirjoittelen osia 2 – 3 aihetta vaihtaen, ja lähinnä aiheista joita juuri teitä kiinnostaa. On se sitten - Millasia pelaajia tulisi ostaa? - Miten pelaajia oikeasti kannattaa treenata? - Missä järjestyksessä kannattaa oheistilat kehittää? - Ehdotuksia saa laittaa postin tai kommenttikentän kautta. Jos juttusarja ei saa kiinnostusta keskitytään kirjoittamaan jostain aivan muista aiheista. Kiitos ajastasi ja menestys rikasta vuotta 2016.





Hodnotenie článku: Slabý - Normálny - Perfektný     Unikátnych prečítaní: 136

Zdieľaj na Facebooku   Zdieľaj na Twitteri   Zdieľaj na MySpace