Karjala-turnauksen ennakko
Taas on vuosittaisen Karjala-turnauksen aika. Asetelmat ovat mielenkiintoiset, sillä monella joukkueella on mukanaan rutkasti pelaajia, joita ei usein maajoukkueympyröissä nähdä. Suomenkin tilanne näyttää hyvältä, sillä kasassa on paras valittavissa oleva kokoonpano, kun taas kaikki muut joukkueet ovat säästelleet jossakin. Suomella on turnauksen parhaat maalivahdit sekä liikkuvin puolustus, Ruotsilla on tasapainoinen joukkue ja ehkä turnauksen paras puolustajisto, Tsekillä taas vahvuutena on hyvä hyökkäys, mutta turnauksen parhaaksi sitä ei voi sanoa, sillä Venäjän hyökkäys on vielä astetta kovempi.
Ruotsi
Ruotsi ei ole tällä kertaa ottanut kaikkia tähtiä rinkiinsä, vaan ilmeisesti nyt koetetaan nostaa "kakkosketjun kavereiden" roolia jättämällä kirkkaimpia tähtiä pois. Siltikin Ruotsin joukkue näyttää varsin hyvältä, etenkin puolustus. Hyökkäys on kysymysmerkki, mutta mahdollisuuksia löytyy.
Maalivahdit
Veräjänvartijoiksi valittiin paljon maajoukkueessa tahkonut Stefan Liv sekä hieman vähemmän maajoukkueessa nähty Daniel Larsson. Todennäköisesti Liv on ainakin alustavissa suunnitelmissa ykkösvahti, mutta näin lyhyessä turnauksessa asetelman riittää kääntämään jo se, että Liv epäonnistuu hieman omassa ottelussan ja Larsson pelaa hieman yli odotusten.
Puolustus
Puolustuksen johtohahmona on ehdottomasti Linköpings HC:n Magnus Johansson, mutta materiaali on todella laaja. Huonoa puolustajaa ei oikeastaan löydykään ja suurin osa on isokokoisia ja hyvin puolustuspäässä pelaavia. Esille voisi nostaa ainakin hyvän alkukauden Ruotsissa pelanneen David Rundbladin sekä Amerikassakin NHL:n ja AHL:n väliä sahanneen Jonas Junlandin.
Hyökkäys
Tämä osasto on Ruotsin suurin kysymysmerkki. Kirkkaimmat tähdet Mattias Weinhandl ja Tony Mårtensson eivät ringissä ole mukana, joten muiden täytyy kantaa nyt suurempaa vastuuta. Tästä kokoonpanosta suurimmaksi johtohahmoksi nostaisin KHL:ssä hyvän alkukauden pelanneen Robert Nilssonin. Pisteitä tahkoamassa ovat mukana myös Elitserienin pistepörssin johtaja Joakim Lindström sekä muutaman pykälän pistepörssissä alempana oleva Martin Thörnberg. Skellefteån kapteenille, Fredrik Wargille saatetaan myös antaa isoa roolia. Joka tapauksessa tämä osasto herättää paljon kysymyksiä.
Suomi
Suomen joukkue on koottu oikeastaan parhaista tarjolla olevista pelaajista. Tietysti eurooppalaisissa liigoissa pelaa niin monia samantasoisia suomalaisia, että väkisinkin joku on aina jätettävä kokoonpanon ulkopuolelle. Pääasiassa kuitenkin mennään parhaalla mahdollisella miehityksellä.
Maalivahdit
Maalivahtitilanne on todella tasainen, sillä kumpikin maalivahti pelaa KHL:ssä ja on oman joukkueensa ykkönen. Todennäköisintä on, että kahdessa ensimmäisessä ottelussa Petri Vehanen ja Karri Rämö pelaavat vuorotellen, ja viimeisessä ottelussa pelaa se kumman näytöt olivat vahvemmat.
Puolustus
Puolustus on Suomen heikoin osa-alue, eikä Petteri Nummelinin poisjäänti ainakaan helpota asiaa. Tehoja tekemään ja ylivoimaa pyörittämään löytyy avainpelaajaksi upean alkukauden pelannut Janne Niskala, mutta muut ovat lähes poikkeuksetta peruspakkeja. Ossi Väänänen tuo tietysti kokoa ja kovuutta takalinjoille, mutta huono alkukausi SM-Liigassa antaa aihetta miettiä, oliko hän edes oikea valinta joukkueeseen.
Hyökkäys
Hyökkääjäosasto näyttää huomattavasti valoisammalta. Etenkin senttereitä on ainakin paperilla mukava katsella. Petri Kontiola, Niko Kapanen ja Jori Lehterä ovat kaikki pelanneet loistavan alkukauden KHL:ssä ja Jarkko Immoseenkin moni varmasti luottaa, vaikka alkukauden tehot eivät ole aivan parasta mahdollista katseltavaa. Tämän remmin lisäksi sentteriosastolta löytyy vielä SM-Liigan alkukauden kenties paras pelaaja, Perttu Lindgren. Laitureiden osalta tilanne ei ole aivan yhtä mainio, mutta johtohahmoiksi itse nostaisin omissa liigoissaan hyvät tehot nakuttaneet Juhamatti Aaltosen sekä Mikko Lehtosen. Lehtonen on itseasiassa Elitserienin pistepörssissä toisena, joten tehokkuutta tuntuu riittävän. Tuskin myöskään kokeneen Ville Peltosen panokseen joudutaan pettymään.
Tsekki
Tsekin joukkue on tällä kertaa kasattu hieman omituisin periaattein. Mistään "huonompien pelaajien" kokeilusta tuskin kyse on, sillä KHL:stä kyllä kaikki avut on otettu käyttöön, mutta oman maan sarjasta taas tukku loistavan alkukauden pelanneita on ulkona joukkueesta. Joukkueen ehdoton heikkous on yhä maalivahtipeli.
Maalivahdit
Tällä osastolla Tsekki on tehnyt oikeastaan mitä voitavissa on. Ainoa Hasekin lisäksi KHL:ssä pelaava maalivahti Jakub Stepanek on mukana, ja toisena ringissä mukana häärää hyvän alkukauden pelannut entinen NHL-maalivahti Marek Schwarz. Kumpikaan ei yllä kuitenkaan edes Euroopan huipputasolle.
Puolustus
Puolustajaosasto Tsekillä on suorastaan karmaisevan isokokoinen. Joukossa on kuitenkin pari liikkuvampaakin pakkia, joten jos he pystyvät hoitamaan roolinsa niin tällä osastolla joukkue on vahva. Puolustuksen ehdoton johtohahmo on Jaroslavlin kapteeni Karel Rachunek, joka on edennyt alkukaudella KHL:ssä lähes piste per peli -tahtia, joten hän on loistava tuki myös hyökkäykselle. Arveluttavin kortti lienee Kärpissä huonon alkukauden pelannut Vladimir Sicak, mutta tuskin häntä kovin suureen rooliin ollaan istuttamassakaan.
Hyökkäys
Hyökkäyksestä puuttuu lähes jokainen Tsekin omassa sarjassa alkukaudella hyvin pisteitä tahkonut pelaaja. Kärjessä heistä voisi nostaa esille mm. Tomas Vlasakin ja Martin Strakan. Myös KHL:stä on jätetty yksi runkopelaaja ottamatta, nimittäin Tomas Rolinek. Rolinek on kylläkin pelannut kohtuullisen huonon alkukauden, mutta silti aikaisempien vuosien luottohyökkääjää odotettiin mukaan. Suurimmat odotukset nyt kohdistuvatkin KHL:n pistepörssissä toisena majailevaan Roman Cervenkaan. Hänen rinnalleen löytyy paljon hyviä hyökkääjiä: KHL:ssä hyvän alkukauden pelanneet Josef Vasicek sekä Lukas Kaspar ja vuodesta toiseen Euro Hockey Tourilla raatavat Jakub Klepis sekä Jan Marek.
Venäjä
Venäjä ei lähde turnaukseen missään nimessä parhaalla joukkueellaan, mutta silti nippu näyttää pelottavan kovalta. Tämä kertoo siitä, miten paljon loistokkaita pelaajia Venäjällä on. Joukkue lähtee varmasti puutteista huolimatta ennakkosuosikkina matkaan.
Maalivahdit
Nyt kun Venäjällä olisi laittaa Evgeni Nabokov maalille Euro Hockey Tourilla, niin ei laiteta. Tietysti Nabokovin alkukausi on ollut vaikea, mutta silti. Myöskään tuttu Alexander Eremenko ei ole turnauksessa mukana, vaan hieman tuntemattomampi kaveri. Mikhail Biryukov on pelannut loistavan alkukauden ja aloittanee ykkösvahtina. Mukana on myös Vasily Koshechkin, jolla on jonkinlaista kokemusta maajoukkueessa pelaamisesta.
Puolustus
Puolustusosasto on jo perinteikkäästi täynnä venäläisiä puujalkapakkeja, joihin pitää iskeä kovalla vauhdilla. Toisaalta se tasapainottaa todella hyvin Venäjän joukkuetta, sillä hyökkääjät taas päinvastoin ovat todellisia taitureita, jotka pitävät kovaa vauhtia yllä. Itse nostaisin puolustuksen johtohahmoksi Ilya Nikulinin, sillä mm. loistavan alkukauden KHL:ssä pelannut Aleksandr Guskov loistaa poissaolollaan.
Hyökkäys
Ei tarvitse miettiä kahta kertaa onko Venäjän hyökkäys taitava ja vaarallinen. Joukkueesta jätettiin iso liuta tuttuja naamoja pois, kuten Alexei Yashin, Viktor Kozlov, Alexei Morozov, Danis Zaripov ja Sergei Zinoviev, mutta pelaajamateriaaliltaan Venäjän hyökkäys on silti turnauksen paras. Kolmos-neloskentissä esiintyy kylläkin nyt uusia kasvoja, kun joukko tuttuja on poissa, mutta heistä kenestäkään ei ainakaan vielä ole pahaa sanottavaa. Hyökkäyksen johtohahmoja ovat KHL:n pistepörssin ylivoimaisessa kärjessä majaileva Alexander Radulov, NHL:ssäkin urallaan pitkään pelannut Maxim Afinogenov, Atlant Mosco Oblastin kapteeni Sergei Mozyakin sekä Magnitogorskin maalipyssy Denis Platonov.
Tämän syventymisen jälkeen oma veikkaukseni on, että turnauksessa päädytään seuraavaan järjestykseen:
1. Venäjä
2. Suomi
3. Ruotsi
4. Tsekki
Tähdistökentälliseen puolestaan veikkaan seuraavia pelaajia:
Maalivahti: Petri Vehanen (Suomi)
Puolustajat: Magnus Johansson (Ruotsi), Janne Niskala (Suomi)
Hyökkääjät: Alexander Radulov (Venäjä), Maxim Afinogenov (Venäjä), Roman Cervenka (Tsekki)
Súbelo a Facebook Súbelo a Twitter Súbelo a MySpace