时间:

您的球队:
交流
Public account
  PRO区
1330个信用点
购买信用点
你当前正在使用公共账号。如果想进行比赛或是加入讨论,你需要登陆。如果你是新玩家,请先进行注册。

  PowerPlay 杂志

România, apără-te!


România, apără-te!

Şocul japonez, 28-28, ne-a lăsat buimaci. Şi cu o întrebare zvîrcolindu-se: asta e România? Atît valorează Naţionala de handbal, echipa cea mai iubită şi enervantă a patriei noastre în criză de repere? Răspunsul va veni odată cu Brazilia, dar pînă atunci înaintăm în întuneric. Ca şi jucătoarele, care par ele însele nelămurite asupra locului în care se află, a trebii pe care o au de făcut şi, prin consecinţă, asupra propriului potenţial. România seamănă acum cu Dinamo din meciul cu Steaua, o entitate cu schimbătorul de viteză blocat într-o treaptă intermediară, incapabilă să schimbe ritmul, abulică şi fără ghidaj. O formaţie care a cîştigat din inerţie pînă cînd n-a mai cîştigat.

Sîntem increduli în faţa acestei imagini derutante. România nu poate fi atît de slabă, de absentă, de incongruentă cu competiţia sud-americană. Se întîmplă ceva grav. Şi ca în orice situaţie comoţională, pacientul trebuie tratat cu întrebările cele mai simple. Cum te cheamă? Ştii unde te afli? Poţi să-ţi mişti membrele?

O cheamă România, handbal, fete. Vicecampioană mondială în 2005, semifinalistă în 2007, bronz European anul trecut. E bine. Sîntem pe drumul cel bun. Aceste lucruri trebuie repetate – argint, semifinale, bronz – pentru a pricepe de ce vorbim despre un pacient.

Se află în Brazilia, la Campionatul Mondial. Nu la Trofeul Carpaţi, nu la Cupa Păcii. Un eveniment suprem, care cere o atitudine maximă. E ca pe front. Dacă nu eşti total acolo, eşti pa! Campionat Mondial. Medalii în joc. Olimpiadă drept în faţă. Puteţi să reptaţi după mine?

Mişcaţi mîinile, mişcaţi picioarele. Dacă o puteţi face, e minunat. Înseamnă că vă puteţi apăra. Pe scara gîndirii, apărarea e o filosofie un pic sub cea a raţiunii pure. E practica efortului pur. Are la bază exact acele lucruri pe care toată lumea le cotcodăceşte, dar pe care puţini le aplică: voinţă, determinare, capacitate de suferinţă, incapacitate de a ceda. Apărarea vine din suflet. Dacă nu o faci, înseamnă că nu simţi. Înseamnă că eşti în altă parte. Să recapitulăm: România, handbal, fete, Campionat Mondial, apărare. Bun, acum ridicaţi-vă şi încercaţi să faceţi cîţiva paşi.

Lucrurile nu sînt pînă la urmă chiar aşa de complicate. Dacă iubeşti România, te aperi. Dacă îţi pasă de oamenii de acasă, te aperi. Dacă nimic nu mai merge, te aperi. Te aperi pînă la Dumnezeu şi înapoi. Ca înecatul, precum condamnatul. Te aperi şi nu te mai gîndeşti la nimic altceva. Laşi golurile, tacticile ofensive, tabela, cronometrul pentru mai tîrziu, pentru după meci. Te aperi. Atît.

Cristian Gaţu a spus un lucru interesant despre paralizia de la Sao Paolo: “N-au avut frică de adversar”. Exact. N-au fost în meci. Şi prima probă e apărarea catastrofală. Apărarea e ultimul recurs al unui om care a uitat totul: e bunul simţ. Dopat cu un strop de patriotism, cuvînt atît de straniu încît îl rostim în şoaptă. Totuşi el se umflă ca un zeppelin în micile războie ale sportului. Acolo, România e reala, e în joc, e în jocul tău. Asta dacă ştii cine eşti, unde te afli şi-ţi poţi mişca braţele şi picioarele. Şi dacă toate acestea se întîmplă, te aperi.

Aperi amărîtul ăla de cadru din lemn, 2 metri pe 3, de ca şi cum toată România ar încăpea în el. Şi-apoi e ok dacă “mori”, e justificat dacă trăieşti.

 

Sura: blogsport.gsp.ro





文章评分: 粗糙 - 正常 - 优秀     阅读人数: 39

在Facebook 上分享   在Twitter 上分享   在MySpace 上分享