时间:

您的球队:
交流
Public account
  PRO区
1330个信用点
购买信用点
你当前正在使用公共账号。如果想进行比赛或是加入讨论,你需要登陆。如果你是新玩家,请先进行注册。

  PowerPlay 杂志

Vancouver 2010: Miesten jääkiekko


Vancouver 2010: Miesten jääkiekko

Vancouverin olympialaisten jääkiekkoturnaus lähestyy, joten tässä vaiheessa on hyvä kertoa, missä lohkossa kukin pelaa, ketkä pelaa ja vähän historiaakin.

Joukkueet on jaettu kolmeen lohkoon. Näisden lohkojen joukkueet järjestetään paremmusjärjestykseen kuitenkin niin, että lohkojen voittajien lisäksi paras lohkojen kakkonen etenee suoraan puolivälieriin (myöhemmin näitä käytetään kirjaintunnusta E). Sijat 5-12 (myöhemmin kirjaintunnus D) jaetaan seuraavasti: sijat 5-6 jakavat lohkojen kakkoset, sijat 6-9 jakavat lohkojen kolmoset ja vielä sijat 10-12 lohkojen viimeiset. Toisen kierroksen voittajat jaetaan seuraavalla kaavalla: E1 on ottelun 5D-12D voittaja, E2 on joko 6D tai 11D yms. Puolivälierät ovat siis:

1D vs. E4, 4D vs. E1, 2D vs. E3 ja vielä 3D vs. E2. Tästä eteenpäin ohjelma onkin sitten jo helpommin ymmärrettävä. Lisäksi pelataan vielä pronssiottelu.

Lohko A:

Kanada - 1.
Norja - 4.
Sveitsi - 3.
Yhdysvallat - 2.

Lohkossa A pelaavat siis kaksi ennakkosuosikkia: sekä Kanada että Yhdysvallat. Nimilistoja katsellassa sijalle kolme ennakoidaan Sveitsiä; nimilistalta löytyvät niin maalivahti Jonas Hiller (Anaheim Ducks) kuin myös Mark Streit (New York Islanders). Norjan paidasta löytyy muun muassa Suomessa pelaava maalivahti André Lysenstøen, jonka seura on Mestiksen HeKi. Norjalta löytyy kuitenkin useita Ruotsin Elitserien pelaajia, sekä puolustaja Ole-Kristian Tollefsen, jonka seura on Detroit Red Wings.

Kanadalla olympiasaldo on hurja: seitsemän kultaa, neljä hopeaa sekä kaksi pronssia. Ainoastaa Neuvostoliitto ja IVY (maiden mitalit lasketaan yhteen) on voittanut enemmän mestaruuksia, kahdeksan. Mahdollista on, että Kanada korjaa tänä vuonna tämän tilastovirheen. Torinossa (viime olympialaiset vuonna 2006) Kanada kuitenkin floppasi; se hävisi jo puolivälierissä Venäjälle.

 

Yhdysvallat on juhlinut olympiakultaa kaksi kertaa, hopeamitaleita on kuitenki seitsemän. Tilastoja kaunistaa myös yksi pronssi. Torinossa Yhdysvaltojen meno katkesi myöskin puolivälierissä, kun pohjoisen valtakunta eli Suomi oli parempi maalein 4-3

 

Sveitsillä on myös mitaleita, kaksi pronssia vuosilta 1928 sekä 1948. Mitaliputki ei jatku tänä vuonna. Torinossa Sveitsi voitti alkulohkossa jopa Kanadan maalein 0-2, mutta puolivälierissä Ruotsi oli parempi 2-6.

 

Norja oli viimeksi mukana olympialaisissa vuonna 1994, jolloin kisattiin kotimaisemissa, Lillehammerissa. Joukkueen taakse jäi silloin vain Itävalta, ja kohtalona oli sijoitus 11. Paras sijoitus on kahdeksas vuodelta 1972, jolloin kisattiin Japanissa. Taakse jäivät Japani, Sveitsi ja muinainen Jugoslavia.

Lohko B:

Latvia - 4.
Slovakia - 3.
Tšekki - 2.
Venäjä - 1.

Lohko B on varsin selvä, ainoastaan Slovakian ja Tšekin välinen paremmuus on harkinnan alaista. Mainittavia latvialaisia ovat Aleksejs Širokovs (KHL, Amur Khabarovsk ), Kārlis Skrastiņš (Dallas Stars) sekä Oskars Bārtulis (Philadelphia Flyers). Slovakialla ja Tšekillä on pelotettu joukkueen täydeltä NHL:stä, aina Jaromír Jágrista Zdeno Cháraan. Lohkon voittaa kuitenkin Venäjä, jolla on huippupelaajia NHL:n lisäksi myös varsin hyvästä kotimaansa sarjasta, KHL:stä.

 

Latvin parassijoitukset ovat vuosilta 1936 ja 2002. 1936 jaettu sijoitus, sillä sijoitusotteluita ei pelattu; muita sijalle yhdeksän laitettuja olivat Belgia, Ranska, Italia, Japani, Puola sekä Sveitsi.. Torinossa Latvia oli kuitenkin vasta sijalla 12, ollen turnauksen viimeinen. Vancouver kisat ovat Latvialla neljännet.

 

Slovakia on osallistunut vasta vuodesta 1994, jolloin sijoitus oli kuudes. Vuonna 2002 Slovakia jätti taakseen vain Ranskan, ollen näin sijalla 13. Torinossa Slovakia oli viides, vaikka se voittikin oman lohkonsa, jossa pelasi muun muassa Venäjä, Ruotsi sekä Yhdysvallat.

 

Tšekki on myöskin osallistunut omana valtionaan vasta vuodesta 1994, jolloin Tšekkoslovaki hajosi. Tšekkoslovakia ehti voittaa neljä hopeaa ja neljä pronssia. Sen sijaan Tšekki on saavuttanut neljässä turnauksessa kaksi mitalia, joista kirkkain on vuoden 1998 olympiakulta! Finaalissa kaatui maalein 1-0 Venäjä. Torinossa Tšekki voitti pronssia, kun pronssiottelussa kaatui Venäjä maalein 3-0.

 

Neuvostoliitto on siis menestynein maa olympialaisten jääkiekkoturnauksessa. Venäjä on pelanut vuodesta 1994, ja ollut aina mukana mitalipeleissä. Vuonna 1994 Suomi oli parempi pronssiottelussa, ja vuonna 1998 loppuottelussa Tšekki. Vuonna 2002 Venäjä voitti prossin ennen Valko-Venäjää, ja sijalle neljä joukkue jäi Torinossa, kun Tšekki oli parempi pronssiottelussa. Välierissä Suomi kaatoi Venäjän maalein 0-4.

Lohko C:

Ruotsi - 2.
Saksa - 3.
Suomi - 1.
Valko-Venäjä - 4.

 

Jokaisessa lohkossa on kivasti vanhat, tutut taisteluparit: Yhdysvallat kohtaa Kanadan, Slovakia Tšekin ja - tietenkin - Suomi kohtaa Ruotsin. Tämä ottelun, lukuun ottamatta Slovakia vs. Tšekki, ratkaisevat lohkovoiton.

 

Valko-Venäjältä löytyy yllättävän kovia nimiä KHL-liigasta, NHL:stä tulevat Ruslen Salei (Colorado Avalanche), Montreal Canadiensistä veljekset Andrei ja Sergei Kostitsyn sekä Toronto Maple Leafsin Mikhail Grabovski. Saksan kaikki pelaajat tulevat joko DEL-liigasa (Saksan oma liiga) tai NHL:stä. NHL pelaajat ovat Marco Sturm (Boston Bruins), Jochen Hecht (Buffalo Sabres), Dennis Seidenberg (Florida Panthers), Nashville Predatorsista Alexander Sulzer sekä Marcel Goc ja vielä San Jose Sharksin Thomas Greiss. Suomen EI NHL pelaajat ovat Ak Bars Kazanin (KHL) Jarkko Immonen ja Niko Kapanen, Avangard Omskin Lasse Kukkonen, Dynamo Minskin Ville Peltonen ja Frölundan (Elitserien) Janne Niskala. Pohjois-Amerikassa (ja myös Suomessa) on ihmetelty Pekka Rinteen ja Jussi Jokisen puuttumista joukkueesta.

 

Ruotsi on yltänyt kahteen olympiakultaan: vuosina 1994 sekä vuonna 2006. Ruotsilla on siis paineita siitä, voiko se jatkaa toiseen mestaruuteen.

 

Nykymuotoinen Saksa on osallistunut kahdessa jaksossa olympialaisiin: vuosina 1928-1932 suurin saavutus oli vuoden 1932 kisojen pronssi. Vuodesta 1992 on olympialaisiin osallistunut se Saksa, jonka nykyään tunnemme. Paras sijoitus, kuudes, on vuodelta 1992, jolloin Saksa jätti taakseen muun muassa Suomen. Torinossa sijoitus oli vasta kymmenes. Muita Saksoja jotka ovat osallistuneet: Itä-Saksa (vain vuonna 1968, kahdeksan), Länsi-Saksa (1952-1988, kolmas vuoden 1976 turnauksessa) sekä vielä Natsi-Saksa vuonna 1936 (sijoitus jaettu viides Ruotsin kanssa).

 

Suomi... kaikkihan tuntevat rakkaan isänmaamme jääkiekon olympiahistorian ulkoa, eikö vain? Mutta jos nyt vähän pätkii, niin kerrataan: Suomi osallistui ensikerran vuonna 1952 (seitsemäs), mutta piti välivuoden vuonna 1956. Yhtäjaksoisesti Suomi on ollut mukana vuodesta 1960, ja sijoitukset ovat vaihdelleet sijasta seitsemän aina sijaan kaksi asti. Olympiahopea vuodelta 1988 oli Suomen ensimmäinen arvokisamitali. Maukkaan mitalista teki vielä se, että viimeisessä pelissä kaatui Neuvostoliitto maalein 2-1. Vuosina 1994 ja 1998 kotiintuomisina olivat pronssimitalit (1994 voitto Venäjästä ja vuonna 1998 voitto Kanadasta). Torinossa Suomi oli toinen heti Ruotsin jälkeen.

 

Valko-Venäjä on osallistunut olympialaisten jääkiekkoturnaukseen kahdesti, vuosina 1998 ja 2002. Vuoden 2002 kaikki muistavat siitä, kuinka Valko-Venäjän Vladimir Kopatin nolasi Ruotsin, ja etenkin maalivahti Tommy Salon, pudottamalla Ruotsin puolivälierissä. Tämän jälkeen Valko-Venäjä hävisi ensin Kanadalle maalein 7-1 ja pronssiottelussa Venäjälle 7-2.

 

Olympiaturnaus alkaa siis 16. helmikuuta ottelussa Yhdysvallat - Sveitsi. Ottelu alkaa Suomen aikaan vasta kello 23:50.

Suomen ohjelma:

vs. Valko-Venäjä (Suomen aikaa kello 22.00 keskiviikkona 17.2.)
vs. Saksa (kello 07.00 lauantaina 20.2.)
vs. Ruotsi (kello 07.00 maanantaina 22.2.)

Kannatetaan Suomi siihen ensimmäiseen olympiakultaan! Naisten turnauksesta on tulossa oma juttunsa myöhemmin, kuitenkin ennen olympialaisten alkua.





文章评分: 粗糙 - 正常 - 优秀     阅读人数: 178

在Facebook 上分享   在Twitter 上分享   在MySpace 上分享