Vancouver 2010: Mäkihyppy
Olympialaiset lähestyvät lähestymistään ja mäkihyppääjien osalta ennen Vancouveria hypätään enää kaksi kilpailua: Willingenin henkilökohtainen kilpailu sekä Willingenin joukkuekilpailu. Asetelmat olympialaisia ajatellen ovat hyvin mielenkiintoiset, sillä ennakkosuosikkien lisäksi moni hyppääjä on juuri olympialaisten alla löytänyt huippuvireen. Näiden hyppääjien joukkoon voidaan laskea ainakin Puolan kokenut kehäkettu Adam Malysz, joka on hypännyt viime kilpailuissa kerrassaan loistavasti.
Suomalaisten tilanne näyttää kaksijakoiselta. Ainakin joukkuekilpailussa mahdollisuudet on ehdottomasti mitaliin, mutta henkilökohtaisella puolella mahdollisuudet ovat ison kysymysmerkin alla. Janne Ahonen palasi lajin pariin tähtäimenään nimenomaan pian alkavat olympiakilpailut, mutta hyppyvire viime aikoina virallisissa kilpailuissa ei ole ainakaan allekirjoittanutta vakuuttanut. Suomalaisten hyppääjien ongelmana on tällä hetkellä ehdottomasti tasonsa säilyttäminen itse kilpailutilanteessa. Harjoituksissa, karsinnoissa, koekierroksilla yms. nähdään todella loistavia hyppyjä, mutta kun kisahyppy koittaa niin kantti ei kestä ja hyppäämisen taso laskee kuin lehmän häntä. Henkisellä puolella riittää siis ainakin toistaiseksi parannettavaa. Suomalaisten menestys kisoissa riippuukin todella paljon siitä, että kestääkö meidän hyppääjillä pää vai eikö se kestä.
JANNE AHONEN
Vaikka äsken mainitsinkin, että Ahosen otteet viime kilpailuissa eivät ole vakuuttaneet, on syytä muistaa kuinka kovasta kilpailijasta tässä on kyse. Ainakin Ahosen kommenttien mukaan harjoitushypyt kotimäestä ovat sujuneet loistavasti, mutta paras hyppyvire ei ole vielä löytynyt itse kilpailutilanteissa. Mikäli Ahonen on kauden parhaassa iskussa nimenomaan olympiakisojen alkaessa, on täysin itsestään selvää että hän kuuluu vähintäänkin mitaliehdokkaiden joukkoon. Mikäli usko Ahosen tekemiseen hiipuu kannattaa palata jonkin verran ajassa taaksepäin ja muistella Ahosen loistavia esityksiä mäkiviikolta. Kivenkova kaveri on kyseessä, ja Janne lähtee Suomen ykköstykkinä Vancouveriin.
JANNE HAPPONEN
Toinen Janne on suuri kysymysmerkki. Loukkaantumisen takia viime kausi meni kokonaan ohitse, ja nyt hyppyvireen löytäminen on vaikeaa. Toivottavasti harjoittelutauko on auttanut ja tuonut tarvittavaa herkkyyttä hyppäämiseen, mutta mitaleille Happosella tuskin on asiaa. Hyppy on kuitenkin mennyt kokoajan parempaan suuntaan, joten loppukauden osalta tilanne näyttää kokoajan paremmalta ja paremmalta. Parhaimmillaan mies kuuluu aivan lajin huippujen joukkoon, mutta tämänhetkisellä vireellään kärkisijoitukset tulevat luultavasti jäämään haaveeksi. Lähtee tiettävästi kisoihin ns. "viidentenä lenkkinä" eli ei osallistu joukkuekilpailuun.
MATTI HAUTAMÄKI
Masa kuuluu niiden suomalaisten joukkoon, jolla hypyt onnistuu siihen asti kunnes kilpailutilanne koittaa. Oberstdorfin lentomäessä kuitenkin pystyi jo kilpailutilanteessa tekemään kelpo hyppyjä etenkin joukkuekilpailussa, jossa hän oli ehkä jopa paras suomalainen. Hyppy on tällä hetkellä kunnossa, mutta kilpailutilanteessa tulee liikaa puristamista ja kun tiedetään kuinka kriittinen Masa on itseään kohtaan, niin ainakin itseäni arveluttaa miten kantti kestää arvokilpailuissa. Ei ole välttämättä saanut vielä riittävästi onnistuneita hyppyjä alle, joten pärjääminen iso kysymysmerkki. Joukkuekilpailussa kuitenkin tärkeä lenkki.
KALLE KEITURI
Kallen hyppyvire on ollut todella ailahtelevainen. Tavoitteet eivät toivottavasti miehellä ole kovin korkealla, sillä tämän hetken hyppykunnolla ei luvassa mitään älyttömiä leiskautuksia ole myöskään olympialaisissa. Pahin virhe mitä Keituri vielä voi tehdä, on se että hän lähtee tavoittelemaan liian kovia suorituksia Vancouveriin ja hyppyihin tulee yliyritystä, joka takuulla kostautuu. Henkilökohtaiseen kilpailuun tavoitteeksi voisi asettaa toiselle kierrokselle pääsemisen, ja joukkuekilpailussa kantaa kortensa kekoon niin hyvin kuin vain ikinä mahdollista.
HARRI OLLI
Väläyksiä huippuvireestä on jo nähty, mutta vielä kypärä puristaa liikaa ja aina välillä rentous puuttuu tekemisestä täysin. Olli on menestynyt arvokisoissa hyvin viime vuosina, ja tälläkin kertaa mikäli hypyt osuvat kohdalleen, menestys on hyvinkin mahdollista. Todella epävarmassa kunnossa, mutta kun hyppy osuu niin hyppää jopa pidemmälle kuin kukaan muu tällä hetkellä. Toistaiseksi nämä aivan häkellyttävät suoritukset ollaan kuitenkin nähty vain koekierroksilla yms. Hyvä esimerkki Ollin ailahtelevaisuudesta on Oberstdorfin lentomäessä 94 metriin jäänyt hyppy. Toivotaan parasta, pelätään pahinta. Näin voisi Ollin kohdalla todeta.
Suomalaisten vire on ollut ailahtelevaista, mutta monien muiden ei. Kovimpina suosikkeina kohti olympialaisia lähtevät Simon Ammann ja Gregor Schlierenzauer. Kuten aikaisemmin mainittu, pienellä varauksella myös Adam Malysz voidaan laskea ennakkosuosikkien joukkoon. Heidän lisäksi itävaltalaisia nimiä kärkiporukoista löytyy Schlierenzauerin lisäksi lukuisia. Mäkiviikon voittanut Andreas Kofler, Wolfgang Loitzl, Thomas Morgenstern ja Martin Koch varmasti tulee ensimmäisinä mieleen. Myös viime aikoina kärkiporukoissa pyörinyt David Zauner kannattaa ottaa vakavasti huomioon. Tämän lisäksi ainakin norjalaisten ja saksalaisten vire on kohentunut huomattavasti ennen kisoja. Norjan ykköstykkinä olympialaisiin lähtee Anders Jacobsen, joka taistelee hyvin hypätessään jopa mitaleista. Eikä sovi unohtaa myöskään kokonaistilanteessa parasta norjalaista, Björn-Einar Romöreniä. Myös Slovenian Robert Kranjec saattaa yllättää. Kisoista tulee mielenkiintoiset ja ennustusten heittäminen on todella vaikeaa, mutta tässä tulee Warquzin top-5 veikkaukset.
Henkilökohtainen kilpailu:
1. Simon Ammann
2. Adam Malysz
3. Gregor Schlierenzauer
4. Janne Ahonen
5. Anders Jacobsen
Joukkuekilpailu:
1. Itävalta
2. Suomi
3. Norja
4. Saksa
5. Slovenia
Mäestä hypätään seuraavan aikataulun mukaisesti:
Perjantai 12.2.
20.00 HS 106, karsinta
Lauantai 13.2.
19.45 HS 106
Perjantai 19.2.
20.00 HS 140, karsinta
Lauantai 20.2.
21.30 HS 140
Maanantai 22.2.
20.00 Joukkuemäki HS 140
Facebookta paylaş Twitter'da paylaş MySpace'te paylaş