時間:

你的球隊:
交流
Public account
  PRO專區
1330 信用點
購買信用點
你目前正在使用公共帳號。如果想進行比賽或是加入討論,你需要登入遊戲。如果你是新玩家,請先進行註冊。

  POWERPLAY 雜誌

Euroopan Cup -taival alkoi kivisesti – lauantaina vastassa Tanska


Euroopan Cup -taival alkoi kivisesti – lauantaina vastassa Tanska

Jalkapallon Euroopan cupin ensimmäisessä karsintaottelussa Sveitsi otti voiton ennakkosuosikki Suomesta maalein 0–2. Gino Schönbächlerin ja Volkmar Bolingerin maalit yhdessä Suomen heikon viimeistelyn kanssa veivät Sveitsin voittoon. Suomen lohkon muissa otteluissa Slovenia löylytti Hollantia yllättävän suurinumeroisesti, kun slaavit siirtyivät lohkon kärkeen 3–0 voitollaan. Tanska otti selvän hallinnan päätteeksi vaatimattoman 1–0 voiton Itävallasta.

 


  OT VO TA TM PM PTS
1. Slovenia Slovenia Nousi 1 1 0 0 3 0 3
2. Sveitsi Sveitsi Nousi 1 1 0 0 2 0 3
3. Tanska Tanska Nousi 1 1 0 0 1 0 3
4. Itävalta Itävalta Laski 1 0 0 1 0 1 0
5. Suomi Suomi Laski 1 0 0 1 0 2 0
6. Hollanti Hollanti Laski 1 0 0 1 0 3 0

 

Suomi vs. Sveitsi 0–2 (0–2)

Suomi lähti ensimmäiseen otteluunsa kotiyleisön paineet niskassaan. Tiedä oliko paineet liikaa vai pelasiko Sveitsi alakerrassaan taitavasti, mutta Suomen ongelma oli selvillä alusta alkean. Suomi hallitsi hienokseltaa peliä, mutta Sveitsi pelasi varmasti omassa päässään. Suomen laukaukset yksi toisensa jälkeen paukkuivat katsomoon, eikä maalivahti Elia Mercier joutunut kertaakaan tekemään torjuntaa.

Reilun 20:n peliminuutin kohdalla suurin osa 44000:sta katsojasta joutuu hiljentymään. Keskikenttämyyrä Nico Linder harhauttaa laituri Joona Nokkilan kahville antaen hienon keskityksen Gino Schönbächlerille. Ja mitä tekevät suomalaiset? Katsovat käsi ilmassa avustavaa ja sen jälkeen Schönbächleria, joka harhauttaa maalivahti Leo Pajarin ja tekee vain kolmesta metristä tyhjiin maalin. Schönbächler ja Linder olivat hyvin lähellä maalia jo kolme minuuttia aiemmin, mutta Schönbächler ampui suomalaisen pelaajan blokkaaman laukauksen yli maalin.

Eikä sinivalkoinen yleisö hymyillyt kymmenen minuuttia myöhemminkään. Laituri Nokkala on taas pahassa mukana. Tällä kertaa hän rikkoo vapaapotkun arvoisesti Linderiä. Vapaapotkun antoi Marco Schori: pääpallosta taistelee kapteeni Asser Liukka ja Volkmar Bolinger, josta jälkimmäin osuu palloon. Pallo kumahtaa ylärimaan ja siitä maaliin. Klassinen viimeistely Suomea vastaan.

Pienemmällä intesiteetillä lähtenyt Suomi ei nostanut puoliajalla intesiteettiään, vaan tyytyy agressiivisempaan peliin. Tästä palkkiona ainoastaan kaksi keltaista korttia. Suomi ei onnistunut kertaakaan saamaan palloa edes kohti maalia, joten ansaitut kolme pistettä matkasivat Sveitsiin.

Slovenia vs. Hollanti 3–0 (1–0)

Slovenia ei kotiyleisöstään stressannut, päin vastoin. Hollanti oli selvä vastaantulija alusta alkaen ja joutui rikkomaan useasti. Reilun vartin pelin jälkeen Slovenia onnistuu ensimmäistä kertaa: Borut Hostnikin vapaapotkun jälkeisestä tilanteesta Bojan Vezjak onnistuu puskemaan pallon ohi Hollannin maalivahdin Tom Eildertsin

Isännät yllättivät Hollannin erittäin korkealla intesiteetillään. Hollanti aloitti normaalilla, eikä toiselle puoliajalle muutos korkeaa auttanut. Päin vastoin. Vartti ennen varsinaisen peliajan loppua Vezjak onnistuu toistamiseen iskemään pallon verkkoon. Tilanteessa nousi vierailijoiden keskuudessa kuitenkin suuri mylläkkä. Wiebren Fens oli lähettänyt keskityksen, joka osui kuitenkin tuomariin. Tuomarin blokkaaman pallon poimi Slovenian Franc Kumar, jonka pitkän syötön poimi Vezjak. Vezjak karkasi ja teki lukemiksi 2–0. Salaliittoteorioita puitiin vielä pitkään lehdistötilaisuudessa ja alankomaalaisessa mediassa. Turhaan.

Ottelun yksi tähdistä oli Borut Hostnik. Seitsemän minuuttia Vezjakin maalista, Hostnik pääsee jälleen hyvästä paikasta antamaan vaparia. Tällä kertaa korkeimmalla oli Edvard Grajfoner, joka iskee lukemiksi jo 3–0: tismalleen samasta paikasta mistä Vezjak teki ottelun avausmaalin. Slovenia loi ottelun lopussa vielä parikin hyvää paikkaa, mutta vierailijoiden onneksi lukemat jäivät samoiksi.

Hollanti osoitti huonoa taktista kykyään Sloveniassa. Se tulee kuitenkin tekemään ryhtiliikkeen seuraavassa ottelussaan. Slovenia osoitti, ettei sitä saa aliarvioida ja tulee olemaan vaikea vastustaja jatkossakin.

Tanska vs. Itävalta 1–0 (1–0)

Illan pitkävetisin ottelu nähtiin Tanskassa, missä lohkojumboiksi arvioidut joukkueet kohtasivat. Itävalta oli koko illan täysi heittopussi, eikä lukemat anna läheskään oikeaa kuvaa illasta. Itävallan veräjänvartija Stiffler Schett ja Tanskan viisi ohilaukausta pitivät lukemat yllättävän sievinä. Itävaltakin pystyi luomaan paikkoja, mutta ei päässyt kunnon maalintekosektoreille. Parhaimmat paikat tulivat kuitenkin ennen Tanskan illan ainoaa maalia. 

Itävalta teki jopa 18 rikettä ottelussa. Yksi niistä oli kohtalokas: Otto Jenewein painiminen johti keltaiseen korttiin ja vapaapotkuun 24:en metrin päästä maalista. Lohkon yksi komeimmista osumista syntyy, kun Bertrand Nielsen Lange upottaa komeasti vapaapotkun maaliin.

Loppu ilta menikin Tanskan hyökätessä, Itävallan muutamalla vastaiskulla ja useammalla rikkeellä sekä Schettin torjunnoilla. Tanska tarvitsee enemmän varmuutta laukauksiinsa haastaakseen kunnolla isommat maat. Itävallan tiestä näyttäisi tulevan kivikkoinen.

Kierroksen tilastot

Nopein maali:Tanska Bertrand Nielsen Lange (kahdeksan minuuttia)

Paras pelaaja: Slovenia Bojan Vezjak (75 minuuttia, kaksi maalia)

Eniten rikkeitä: Hollanti Julius Windster ja Itävalta Uwe Hassler (neljä rikettä) 

Eniten laukauksia: SveitsiVolkmar Bolinger ja Tanska Bertrand Nielsen Lange (kolme kohti, yksi ohi)

Ennakkoraportti

Tässä osiossa otamme kiinni Suomen lohkon otteluihin sekä poimimme muista lohkoista yhden mielenkiintoisen kohtaamisen.

Itävalta (4.) vs. Hollanti (6.)

Kaksi epäonnistujaa kohtaavat toisensa. Itävallalla on paljon parannettavaa, Hollannin ongelmat ovat selvemmin esillä. Itävallan kokoonpanoon ei ole jostain syystä kutsuttu laitahyökkääjä Patric Trittingeriä. Itävalta peluuttaa vain yhtä kärkeä, keskushyökkääjä Patrick Ammann joutuu kantamaan paljon vastuuta kärjessä. Hän on Trittingeriä vanhempi ja kokeneempi, mutta kahden hyökkääjän peluuttaminen voisi tuoda enemmän onnistumisia hyökkäykseen.

Hollannin pelaajalistasta silmiin pistää kaksi nimeä: Hugo Drooger ja Suomessa pelaava Matijs Verweij. Kumpikaan miehistä ei mahtunut Slovenia-ottelun kokoonpanoon. Sven Blaauwbroek pelasi Verwijn tilalla toisena keskuspuolustajana, vaikka Verweijn taso on parempi. Droogerin paikan oikealla laidalla otti Slovenia pelissä yli 100 KO:ta heikompi Corné Blad. Ei olisi yllättävää, jos Drooger ja Verweij saisivat tilaa kokoonpanossa Itävallassa. Hollannin kokoonpanosta sivussa on Rob Boecker, joka istui Sloveniassa koko ottelun penkillä.

Hollanti ottanee ensimmäisen voiton turnauksessa. Sen taktinen ja pelillenen etu, jos manageri Harry1972 on ottanut opikseen Slovenian illasta, ovat tarpeeksi vahvoja. Todennäköisyydet 30–70 Hollannille.

Edelliset ottelut: 28.04.2012 Hollanti – Itävalta 0–1 (ystävyysottelu)

Sveitsi (2.) vs. Slovenia (1.)

Lohkon varhainen kärkikamppailu käydään Sveitsin myöhäisillassa. Molemmilla joukkueilla vakuuttava alku, mutta Sveitsin vastustajan taso oli korkeampi kuin Slovenialla. Sveitsin Kevin Detrey ei todennäköisesti pelaa vieläkään, alaleuan murtuma piti miehen sivussa jo Suomen ottelussa. Tervehtyessään mies on hyvä vahvistus Sveitsin vasemmalle laidalla, jossa vastuuta kantoi Suomea vastaan Joel Zürch. 18-vuotias superlupaus Matteo Tirefort jäi ilman peliaikaa Suomea vastaan, mutta Nico Linder saanee pelata vielä Sloveniaakin vastaan. Miehet ovat kuitenkin samalla tasolla, mutta kaksi pelivuotta tuo tarpeellisen edun Linderille. Miehellä on allaan myös hyvä ottelua Suomea vastaan. Sveitsi tuskin lähtee sotkemaan hyvin toiminutta kokoonpanoa.

Slovenian kokoonpanoon ei ole kutsuttu maalivahti Ludvik Blažia, joten Slovenia pitää kokoonpanossa edelleen vain yhtä maalivahtia. Andraž Čelikia ei kuitenkaan Hollantia vastaan testattu. Miesten välillä eroa ei kuitenkaan paljoa ole: Celik on vain vuoden vanhempi. Tähtipuolustaja Mirko Justinin huono arvosana ihmetyttää: arvosana 24 vaikka kokonaisuus on jo 920. Sloveniakaan tuskin lähtee muuttamaan kokoonpanoaan paljoa.

Slovenia taistelee kovasti, mutta Sveitsillä on parempi materiaali puolellaan. Ehdottomasti kierroksen mielenkiintoisin ottelu. Etu Sveitsille lukemin 55–45.

Edelliset ottelut: 22.10.2011 Slovenia – Sveitsi 4–0 (MM-karsinnat), 11.02.2012 Sveitsi – Slovenia 1–0 (MM-karsinnat)

Tanska (3.) vs. Suomi (5.)

Molemmilla joukkueilla jäi hampaan koloon viime ottelusta: Tanskaa vaivaa huono viimeistely, mutta Suomella ei ole vieläkään laukaustakaan kohti maalia. Tanskaa vaivaa myös yhden parhaimman pelaajan loukkaantuminen, kun Thorlak Kierkegård on edelleen sivussa murtuneen ranteen takia. Mies tuo parantuessaan voimaa ja monipuolisuutta Tanskan keskikentälle. Myös keskuspuolustaja Bastian Povlsen on ulkona kokoonpanosta, miehen paikalla oikean keskuspuolustajana pelannee Mikkel Sybrand. Sybrand on vain hieman taitavampi kuin Povlsen, joten Povlseniakin tullaan varmasti näkemään kokoonpanossa jossain vaiheessa turnausta.

Suomella pelaajatilanne on varsin mallikelpoinen. Kovatasoisin mies kokoonpanon ulkopuolella on vasen laitapuolustaja Antero Nenonen. Suomi siirtyy Tanskaa vastaan peluuttamaan kahta keskushyökkääjää.

Kyseessä on hyvin jännä ja tasainen ottelu, joten arvioksi laitetaan perusvarma 50–50.

Edelliset ottelut: 15.10.2011 Suomi – Tanska 0–2 (ystävyysottelu)

Lohko 3: Venäjä (7.) vs. Englanti (6.)

Karsintojen avauksessa Venäjä onnistui hallinsta huolimatta kompastua Ruotsiin, joka voitti yllättäen maalein 2–1. Ruotsi meni yllättäen johtoon, kun Joachim Alfredsson onnistui rangaistuspotkusta aivan ensimmäisen puoliajan lopussa. Venäjän painostus toi kuitenkin tulosta, kun Roman Dodonov pisti melkein maaliviivalta pallon maaliin 75:n minuutin kohdalla. Ruotsi repesi kuitenkin riemusta, kun Konrad Lindh iski vain seitsemän minuuttia tasoituksesta pallon maaliin. Ruotsi onnistui luomaan saman verran paikkoja, vaikka pallo olikin enemmän vierailijoilla. Ruotsin molemmat laukaukset tuottivat maalin.

Lohkon viimeiseksi jatkoonpääsijäksi arvioitu Englanti taisteli sen sijaan loistavasti, kun vastassa oli yksi lohkon ennakkosuosikeista, Latvia. Latvia vei ottelua miten tahtoi, mutta Englanti silti oli pitkään pisteessä kiinni, kun jo neljännen minuutin kohdalla Drew Brayson vei engelsmannit johtoon. Intis Zosēns sekä Boriss Īlens onnistuivat pelastamaan kuitenki latvialaisten kasvot kuittaamalla 2–1 voiton. Hyvä ottelu Englannilta.

Molempien joukkueiden kokoonpanot näyttävät hyvältä. Venäjän maalivahti Vasiliy Gusev toipunee pelikuntoo Englanti-peliin, kokonaan kokoonpanon ulkopuolella on oikea laituri Vladislav Knurov. Miehellä tuskin kokoonpanoon onkaan asiaa, oikealla laidalla viillettää nimittäin Venäjän supertähti Nikita Goncharov. Heräämistä kaivataan oikeana pakkina pelaavalta Roman Dodonovilta, jonka rikkeet saattoivat Venäjän kokoajan ongelmiin. Englanti taas odottaa hyökkäyskaksikko George Rammell – Brandon Jordan heräämistä: Latviassa Rammell laukoi kerran, Jordan kolmesti ohi maalin. 

Joukkueet kohtaavat ensimmäistä kertaa historiassa, mikä on jopa hieman yllättävää. Tästä johtuen luvassa on hyvinkin mielenkiintoinen ilta, jossa isännillä lievä etulyöntiasema. Ottelu Venäjällä todennäköisyydellä 53–47.

Suomen päävalmentajan haastattelu

Ayulta löytyi hieman aikaa vastailla toimittajien tenttaukseen maanantai iltapäivällä.

1. Miten Sveitsin kohtaamiseen oltiin valmistauduttu ja oliko valmistautuminen onnistunut?

Sveitsin harjoitusottelujen scouttauksen tuloksena siitä tiedettiin varmasti kaksi asiaa: se pelaa korkealla puolustuslinjalla, ja sen oikea laita on vasenta heikompi (ja myös Suomen oikeaa laitaa heikompi). Tästä syystä päätös oli peluuttaa kahta hyökkääjää syvällä, ja Autiosaloa oikeana laitahyökkääjänä. Näistä syistä johtuen ideana oli hyökätä oikealta laidalta, ja tavoitella hyökkääjiä pitkillä syötöillä. Lopulta päätettiin myös hyökätä keskeltä, jotta pitkiä syöttöjä antaisivat myös ne, jotka sen parhaiten osaavat, eli keskikenttäpelaajat. Varavaihtoehtona toiselle puoliajalle panostettiin hyökkäykseen, ja kentälle otettiin mukaan lisää tulivoimaa Saviojan ja Pullin muodossa.

Tuloksesta näkee, että taktinen kikkailu ei tuottanut tulosta. Jälkeenpäin on helppo sanoa, että asiat olisi pitänyt tehdä toisin.

2. Suomi laukoi kiitettävästi, mutta ohi. Miksei Suomen nimimiehet Orvo Tekokosken johdolla osuneet maalipuiden väliin?

Pelisysteemi oli hyökkääjille uusi. Molemmat hyökkääjät pelasivat syvällä, ja keskikentän ja hyökkääjien välimatkat olivat suuria. Ehkäpä maalintekopaikat eivät olleet parhaita mahdollisia, ja vedoista jäi tästä syystä tehokkuus uupumaan. Suomi kuitenkin hallitsi ottelua, joten hyökkääjien tehottomuus ja varsinkin se, että kaikki vedot menivät ohi, tuntuu epäloogiselta. Jatkossa molemmat hyökkääjät eivät tule pelaamaan syvällä, sillä toisen peluuttaminen alempana on ollut toimiva konsepti. Jossitella voi, että hyökkääjien formaation olisi pitänyt olla toisenlainen.

3. Otteluun lähdettiin "vain" korkealla intesiteetillä, eikä sitä vaihdettu edes 0-2 tilanteessa. Miten päädyitte tälläiseen taktiseen ratkaisuun ja miten onnistuneeksi koit taktiset ratkaisut ottelussa?

Korkean oletettiin riittävän, sillä Sveitsin pelitapa ja heikkoudet olivat hyvin tiedossa. Erittäin korkea olisi tullut käyttöön +1/0/-1-tilanteissa, mutta kahden (tai yli) maalin takaa-ajoasemaan sitä ei haluttu käyttää, sillä mahdollisuudet tasoittamiseen olisivat olleet silti näennäisen pienet. Jälleen tulostaululta voi nähdä, kuinka onnistunut päätös se oli. Otteluun olisi pitänyt lähteä erittäin korkealla sitä vaihtamatta.

4. Suomea pidetään lohkon voittajasuosikkina. Miten julkinen paine vaikuttaa joukkueen ja valmennuksen suorituksiin?

Ei se varmasti suorituksiin vaikuta, tottakai jokaiseen yksittäiseen otteluun valmistaudutaan parhaalla mahdollisella tavalla, oli paineita tai ei. Julkinen kritiikki osoittaa yhteisön kiinnostusta maajoukkueeseen, mikä on ainoastaan hyvä asia.

5. Suomi kohtaa seuraavaksi lohkon yhdeksi putoajaksi analysoidun Tanskan. Miten ottelu hoidetaan kunniallisesti kotiin?

Tanskaa ei toki sovi aliarvioida joukkueiden voimasuhteiden ollessa Suomen hyväksi vain 108-100. Tanska luottaa ottelussa laitapeliinsä, sillä sen keskikenttä on Suomen vastaavaa reippaasti huonompi. Toisin kuin Sveitsi-ottelussa, Suomi tulee hallitsemaan keskialueen peliä selvästi. Peli täytyy pitää kuitenkin leveänä - viime ottelussa Itävalta yritti iskeä Tanskan keskialueen peliin hyökkäämällä pelkästään keskeltä. Vaikka Tanska voitti vain maalilla, Itävalta oli pelillisesti alakynnessä koko ottelun ajan. Tanskan keskuspuolustus on sen muuhun materiaaliin verrattuna hyvää kansainvälistä tasoa, joten myös laitoja tullaan käyttämään. Tanska pelaa tasapainoisella 4-4-2-ryhmityksellä, panostamatta mihinkään osa-alueeseen sen enempää. Suomen ase on parempi materiaali, joten tasapainoisella kenttäryhmityksellä sen pitäisi saada pientä etua monella sektorilla. Jos Tanskan laitapeli saadaan nollattua, sen eväät on aika pitkälti syöty.

 

Kaikki siis odottamaan jännittävää Suomen ja Tanskan kohtaamista lauantai-iltana. Kierroksen analyysit pyritään jatkossa julkaisemaan keskiviikkona ja ennakot varhain lauantaina. Ehdotuksia artikkelien sisällöstä otetaan vastaan PP Magazinen foorumille, jonka löydät täältä.

 





文章評級: 粗糙 - 正常 - 優秀     閱讀人數: 65

在Facebook分享   在Twitter分享   在MySpace分享