Legende ale fotbalului romanesc
RIPENSIA TIMISOARA
A fost primul club de fotbal profesionist din Romania. A fost infiintat in noiembrie, anul 1928 si a fost desfiintata in anul 1948. A fost infiintata de catre dr. Cornel Lazar, unul dintre cei mai faimosi promotori ai fotbalului banatean si care a fost presedinte al unei alte echipe legendare, Chinezul Timisoara. Din cauza statului de echipa profesionista, Ripensia nu a putut evolua in campionatul national pana in anul 1932. Prima participare, in sezonul 1932-33 le-a adus si primul titlu de campioana. Au urmat alte trei, la finalul sezoanelor '34-35; '35-36; '37-38. Ripensia a mai castigat si doua Cupe a Romaniei in anii 1934 si 1936.
De-a lungul istoriei "Ripi", precum era alintata trupa banateana a adus asadar 4 titluri de campioana, plus 2 cupe. Ascensiunea acestei echipe a fost posibila datorita lotului de jucatori care cuprindea pe cunoscutii Czinczev; Lakatos; Schwarts; Dobay.
Dupa ce-l de-al doilea razboi mondial, Ripensia a evoluat un sezon in divizia B si unul in divizia C, iar dupa 1948, nemaiavand suportul nimanui, clubul a disparut aparand in locul ei, Electrica Timisoara. Numele noii echipe a fost dat dupa denumirea stadionului pe care a jucat formatia creata de dr. Cornel Lazar. Astazi pe acel stadion, evolueaza UMT care in sezonul 2001/2002 a evoluat si ea pe prima scena fotbalistica.
Prima echipa a Ripensiei ii avea in componenta pe:
Zombory (D. Pavlovici) - Burger; Hoksary (Chiroiu II) - Deheleanu; Kotormany; Lakatos II - Bindea; Beke; Ciolac; Schwarts; Dobay.
Chiar in primul sezon Ripensia cucereste titlul de campion national (5-3 impotriva ocupantei locului 1 din seria a doua, Universitatea Cluj). In sezonul '33-34 Ripensia ajunge din nou in finala, dar este invinsa de Venus (scor general de 8-5 pentru bucuresteni). Timisorenii vor triumfa in Cupa Romaniei, competitie aflata atunci la prima editie, invingand Universitatea Cluj cu scorul de 5-0.
Din anul 1934, prima divizie se reorganizeaza si va fi doar una singura in loc de doua. Si aceasta editie va fi castigata de Ripensia, aceasta va pierde finala Cupei Romaniei fiind invinsa de CFR Bucuresti (Rapid) cu scorul de 6-5. In sezonul urmator, Ripensia realizeaza eventul castigand atat titlul cat si Cupa Romaniei devenind prima echipa ce realizeaza aceasta performanta.
Ripensia a propulsat 2 golgheteri ai Romaniei. Primul a fost Stefan Dobay si care a fost de 4 ori golgheterul primei ligi (de 3 ori consecutiv). Al doilea golgheter fiind Adalbert Marksteiner, cu 21 de reusite in editia '38/39.
Ripensia a disputat 184 de partide, din care 111 victorii, 28 de egaluri si 45 de infrangeri inscriind 515 goluri si primind 277 si au acumulat o zestre de 250 de puncte.
Stefan Kovacs spunea despre aceasta echipa "Pe planul jocului, Ripensia, a insemnat un stil aparte dominat de ideea ofensivei si a luptei pentru victorie, dar si o scoala de fotbal evidentiind virtute, spirit de combativitate, o tehnica rafinata, daruire si elan".
Dobay avea faima de a fi autorul unor suturi imparabile. Se stie ca odata a reusit sa rupa plasa in 1935 la un meci impotriva echipei Juventus Bucuresti, un meci care a avut loc in Bucuresti pe terenul echipei Venus.
Se pare ca numele a fost inspirat de provincia imperiului Roman "Dacia Ripensis", organizat in aceasta regiune din Romania, astazi Banat.
Подели на Facebook Подели на Twitter Подели на MySpace