Perioada romantica a hocheiului romanesc
• În tara noastra hocheiul pe gheata a aparut la inceputul anilor '20. Pe gheata lacului Cismigiu, singurul patinoar al bucurestenilor în vremurile acelea, apar câtiva patinatori având în mâini crose, pe care le foloseau pentru conducerea unei mingi plate de cauciuc, ce aluneca repede pe gheata. Nu dorinta de a juca hochei, ci goana dupa originalitate a determinat pe acesti tineri, apartinând burgheziei, sa-si cumpere din import câteva crose, patine si 2-3 pucuri.
• În iarna anului 1926 s-a format si o echipa de hochei pe gheata, sub denumirea de Hochei Club Bucuresti. Patru dintre jucatori aveau "patine de figuri"(patinaj artistic), iar trei, patine de hochei pe gheata, importate o data cu crosele. În acelasi sezon, aceasta formatie provoaca la un meci ,,adevarat” o echipa improvizata din Brasov. Meciul sa jucat la data de 17 ianuarie 1927 pe lacul Cismigiu, în dreptul fântânii arteziene, jucatorii echipându-se într-o baraca de lemn de la debarcader, în fum de tutun si miros de tuica fiarta, baraca având o tripla destinatie : bufet, vestiar si cabine. Brasovenii au pierdut meciul cu scorul de 3-1; toti jucatorii echipei din Brasov au patinat cu patine prinse cu cheia de ghete sau pantofi.
• Un an mai târziu, în 1928, se formeaza echipa de hochei a Tenis Clubului Român, înfiintata de câtiva fii de bogatasi întorsi din Elvetia dupa terminarea studiilor. Meciul de hochei pe gheata dintre Hochei Club Bucuresti - Tenis Club, a avut loc în anul 1929 si s-a terminat cu victoria echipei Tenis Club cu scorul de 1-0. Dupa acest meci, echipa Tenis Club racoleaza pe cei mai buni jucatori de la Hochei Club Bucuresti si îsi aranjeaza un turneu în Austria. Cele patru jocuri disputate s-au soldat cu 4 înfrângeri, 32 de goluri primite si 6 goluri marcate ; în oraselul Villach, de la granita italiana, scorul a fost de 1-8, la Klagenfurth 2-4, iar la Viena, unde a jucat cu echipe de categoria a doua, rezultatele au fost de 1-10 si 2-10.
• În anul 1931 se parea ca, prin construirea patinoarului artificial ,,Otetelesanu” (lânga cladirea Telefoanelor), echipele noastre de hochei pe gheata vor reusi, în sfârsit, sa se pregateasca mai bine, sa scoata din anonimat hocheiul românesc, situat, pe plan european, la periferia clasamentului. Deoarece patinoarul artificial ,,Otetelesanu” a fost construit de o societate anonima cu scopul de a aduce beneficii, chiria era excesiv de mare si de aceea echipele de hochei se antrenau tot pe lacul ,,Cismigiu”. Doar câteva echipe, finantate în scop de reclama, beneficiau de câteva ore pentru antrenament, dar si acestea erau insuficiente.
• Tenis Club a câstigat multi ani campionatul, pâna când o noua echipa i-a racolat jucatorii, cu care a învins-o, desfiintând-o. Aceasta echipa a fost înfiintata de catre Societatea de Telefoane, Telefon Club Bucuresti.
• Patinoarul artificial ,,Otetelesanu” si-a trait ultimele zile în 1940, când, în preajma razboiului, el a fost demontat, instalatia frigorifica luând o alta destinatie, care asigura beneficii mai mari proprietarilor respectivi.
• Pâna în anul 1940 au fost înfiintate printre altele, urmatoarele echipe de hochei pe gheata : echipa Societatii de Telefoane(Telefon Club Bucuresti), echipa Fabricii de bere Bragadiru(HC Bragadiru), HC Rapid, HC Venus, HC Juventus, HC Ciocanul, toate din Bucuresti. In tara activitatea hocheistica era destul de diversificata. existau echipe in marile centre universitare ca Sibiu, Cluj, Iasi sau Timisoara, in zone cu clima ideala pentru hochei ca Brasov si Harghita, dar si in Bucovina, unde exista o multime de echipe(una dintre ele, Dragos-Voda Cernauti a reusit sa castige Campionatul National)
• La Campionatul mondial de la Praga, desfasurat în anul 1947, echipa noastra de hochei pe gheata are o comportare slaba, clasându-se pe penultimul loc înaintea Belgiei.
Campionii Romaniei in perioada "romantica":
1924 Brașovia Brașov
1925 Nu s-a jucat
1926 Nu s-a jucat
1927 Hochei Club București
1928 Hochei Club București
1929 Hochei Club București
1930 Tenis Club București
1931 Tenis Club București
1932 Tenis Club București
1933 Tenis Club București
1934 Tenis Club București
1935 Tenis Club București
1936 Bragadiru București
1937 Telefon Club București
1938 Dragoș Vodă Cernăuți
1939 Nu s-a jucat
1940 Rapid București
1941 Juventus București
1942 Nu s-a jucat
1943 Nu s-a jucat
1944 Venus București
1945 Juventus București
1946 Juventus București
1947 Ciocanul București
1948 Nu s-a jucat
Подели на Facebook Подели на Twitter Подели на MySpace