Rugby
Istorie
A fost inventata pe terenul principalului colegiu din orasul Rugby, situat in Anglia. Potrivit legendei, in cursul unui meci de fotbal( ce nu are nici o legatura cu sportul cu acest nume), jucat in 1823, William Webb Ellis, elev al acestui colegiu si viitor pastor, a luat in brate balonul si la purtat in spatele liniei advese, desi traditia cerea ca punctele sa fie inscrise cu piciorul. In realitate, originile rugby-ului sunt ceva mai complexe. In aceea perioada, fiecare dintre colegiile britanice practicau un sport cu balonul derivat din "la soule". Fiecare colegiu avea propriile sale reguli, iar jocul cu piciorul si cu mana erau destul de raspandite. Gestul lui Ellis de a tine balonul in maini, intr-o faza a jocului in care asa ceva nu era permis, a facut ca regulile colegiului din Rugby sa evolueze progresiv.
Odata cu aparitia cailor ferate insa, colegiile nu mai erau izolate unele de altele, iar intalnirile sportive au putut fi posibile. In primul rand era necesar ca viitorii competitori sa puna de acord asupra regulilor ce trebuiau adoptate. La inceput, meciurile se jucau conform regulilor stabilite de colegiul care indeplineau oficiul de gazda. Nu pentru mult timp, pentru ca destul de repede sa simtit nevoia de a avea reguli uniforme. In urma acestor discutii au aparut doua sporturi complet diferite - cel cunoscut azi sub numele de fotbal, si rugby-ul.
Regulile de joc, care afirmau specificitatea fotbalului in colegiul din Rugby, vor fi codificate pentru prima oara in anul 1846 de catre elevi. Iar la 8 Decembrie 1863 la Cambridge, de catre studentii acestei universitati, fosti elevi proveniti din Rugby.
In anul 1871, pentru a se distinge in mod definitiv de fotbal si de "Football Association', se naspte prima federatie nationala: Rugby Football Union. In acelasi an, la Edinburgh are loc si prima intalnire internationala intre Scotia si Anglia, meci incheiat cu victoria Scotiei cu scorul de 4-1.
In mod progresiv, RFU a adoptat diverse reguli pentru imbunatatirea jocului, cum sunt suprimarea unor anumite lovituri periculoase, permiterea pasei cu mana (1875) sau diminuarea numarului de jucatori de la 20 la 15 in (1877).
Incet incet rugbyul, sport destinat elitelor, castiga toate paturile sociale. In anii 1880 se pune problema profesionismului, adoptat in 1885 in fotbal. Incepand cu anul 1891, respectiv la un an de la infiintarea International Board, for insarcinat cu gestiunea jocului si regulilor acestuia, cluburile din nordul Angliei reclamau un ajutor pentru compensarea muncitorilor pentru timpul de munca pierdut prin jucarea meciurilor de sambata (care era zi lucratoare), dar RFU a refuzat sa admita aceasta pretentie "Northen Rugby Football Union" o copie profesionista a RFU, a fost infiintata la 27 August 1895. Ulterior, aceasta organizatie a dat nastere unei variante diferite a acestui sport "rugby league", care este practicat in tarile anglofone. Abia la sfarsitul secolului XX, rugby-ul a putut fi profesionist.
Reguli de joc
Fiecare echipa are 15 jucatori in teren si 7 rezerve. Cum am mai amintit si in numarul trecut, sunt 8 jucatori pe pachetul de inaintare si 7 jucatori pe linia de treisferturi.
Obiectivul jocului este acela de a obtine puncte prin:
- punerea si culcarea mingii in terenul de tinta advers (eseu)
- trimiterea mingii cu piciorul printre buturile adverse.
Mingea se paseaza numai inapoi cu mana sau si inainte daca e lovita cu piciorul.
Echipa adversa poate recupera mingea printr-un placaj. De obicei asta inseamna ca unul sau mai mult jucatori din echipa opusa prin pe jucatorul aflat in posesia balonului si il blocheaza la pamant.
Cum se acorda punctele
Eseu (5 puncte); Transformarea eseului (2 puncte); Drop-gol (lovitura de picior cazuta) (3 puncte); Lovitura de pedeapsa (3 puncte).
Ofside-ul si regulile ei
Exista doua situatii, la momentele fize, sau in jocul deschis.
Ofside-ul la gramada ordonata: - liniile imaginare care trec la ultimele picioare ale jucatorilor din gramada ordonata sunt liniile de ofside. Nici un jucator nu are voie sa treaca peste aceste linii, ci trebuie sa astepte la linia ultimelor picioare ale echipei proprii pana cand balonul iese din conturul gramezii.
Ofside-ul la margine: - liniile imaginare care trec la 10 metrii paralele cu aliniamentul jucatorilor participanti la margine sunt liniile de ofside. Jucatorii neparticipanti la margine trebuie sa stea in spatele acestei linii pana cand marginea se termina.
Ofside-ul in jocul deschis: - orice jucator care se afla inaintea coechipierului purtator de balon se afla in pozitia de ofside. El trebuie sa fie in spatele purtatorului de balon pentru a iesi din ofside. Daca un jucator incearca sa joace un balon sutat de la un coechipier aflat in spatele sau, se afla in ofside si se considera infractiune.
Regula tinutului la pamant: - un jucator purtator de balon este obligat sa elibereze balonul daca este placat si tinut la pamant, altfel se considera ca doreste sa joace balonul, cea ce este infractiune...
Выложить на Facebook Выложить на Twitter Выложить на MySpace