Время:

Ваша команда:
Общение
Public account
  Зона PRO
1330 кредитов
Купить кредиты
Вы в общественном аккаунте. Если вы хотите начать игру или присоединиться к обсуждению, то вам нужно войти. Если же вы новичок, то сначала вам нужно зарегистрироваться.

  PowerPlay Журнал

Joukkueen rakentamisstrategiat osa 3/3: HC Viikingit


Joukkueen rakentamisstrategiat osa 3/3: HC Viikingit

Artikkelisarjan viimeisessä osassa tutustutaan joukkueeseen HC Viikingit ja joukkueen manageriin Jehki. HC Viikingit on tuore Mestaruussarjan voittaja ja tämän voiton jälkeen HC Viikingit voidaankin nostaa kiistatta Mestaruussarjassa menestyneimmäksi joukkueeksi. Joukkueen kurssi on ollut nousujohteinen: 1. kaudella 3. sija, 2. kaudella 2. sija ja kaiken kruunuksi 3. kauden päätteeksi koko sarjan mestaruus. Joukkue on myös 2. kauden Suomen Cupin voittaja ja 3. kauden pronssimitalisti, joten menestysä on tullut kaikilta rintamilta ja jatkuvasti. Kaikkia varmasti kiinnostaa se, miten tämä on mahdollista kaudesta toiseen ja kuinka menestys säilyy tulevaisuudessakin. Tähän liittyviin ja muutamiin muihinkin kysymyksiin saa vastata itse manageri Jehki.


K: Oliko joukkueellasi ensimmäisestä kaudesta lähtien selkeä strategia mitä lähdit toteuttamaan? Mikä tämä oli? Suunnittelitko tarkkaan menosi ja tulosi, rakennusajankohdat, pelaajamyyntisi? Käytätkö jotain apuvälineitä suunnittelussa?

-Tavoitteena oli vain kehittää oheistiloja ja jonkin verran katsomoja heti alkuun. Eli treeni- ja lepotiloja, akatemiaa ja hallintokeskusta. En käyttänyt mitään apuvälineitä suunnitteluun ja en kovinkaan tarkkaan suunnitellut toimintaa. Sen verran kuitenkin, että treeni- ja lepotilat olivat koko ajan suurin piirtein samalla tasolla. Markkinoilta en ensimmäisellä kaudella ostellut pelaajia ja tarpeettomia potkin tai myin pois. Lisäksi hallintokeskuksen tason nosto on pyritty saamaan valmiiksi ennen sponsorisopimustarjouksia.

Tavoitteena on ollut pitää joukkue kasattuna mahdollisimman pitkään omilla pelaajilla ja yrittää niillä menestyä. Muutaman pelaajan olen joutunut ostamaan, kun toivottuja junnuja ei joukkueeseen ole tullut akatemiasta.

Joukkueessa on vielä 7 originaalia pelaajaa, jotka kaikki ovat pelaavassa kokoonpanossa ja yksi pelaaja niistä on noussut maajoukkueeseen. Tämä toisaalta kertoo myös karua kieltä siitä, että junnuista ei ole montaakaan hyvää pelaajaa vielä tullut.


K: Kolmas kausi lähenee loppuaan. Näetkö, että olet onnistunut strategiassasi? Mitä olisit voinut tehdä paremmin? Missä olet epäonnistunut?

-Linja on pitänyt ihan kivasti, tosin menestys ei tällä kaudella ole ollut (runkosarjassa) aiempien kausien veroista. Akatemiastakin on noussut 3 pelaajaa kokoonpanoon.

K: Jos aloittaisit uudelleen alusta, tekisitkö jotakin toisin? Mitä? Mitä olisit muuttanut strategiassasi, jos olisit aloittanut korkeammasta/matalammasta divisioonasta?

-Jos nyt vasta aloittaisin (eli kaudella 3), en todennäköisesti muuttaisi strategiaa. Nousu aladivareista olisi kyllä sitten hitaampaa ja hankalampaa. En jaksa roikkua markkinoilla, kun tuntuu että muutenkin rahat on aina lopussa, kun halliin uppoaa kaikki.

K:Kuten jo edellisessä vastauksessa mainitsit, joukkueessasi näkyy selkeä panostus stadioniin. Onko suuri stadioni yksi menestyvän joukkueen peruspilareista? Mitä asioita pidät tärkeimpinä, kun mietitään stadionin laajentamista? Millainen stadionkapasiteetti olisi tällä hetkellä hyvä I-, II-, III- ja IV-divisioonan joukkueelle?

-Sponsoritulot eivät varmasti jatka nousuaan jatkuvasti, ainakaan yhtä nopeasti kuin tähän mennessä on tapahtunut, joten lisätuloa joukkueelle saadaan lipputuloista. Ja oletettavasti lisätulojen saaminen on yksi menestyvän joukkueen rakentamisen perusedellytyksistä, joten ei areenan kapasiteetin päivitystä pidä missään nimessä unohtaa.

Missään nimessä en lähtisi liian suurin harppauksin päivittämään katsomoja, ihan hyvä ohjenuora on, että pyrkii rakentamaan katsomolohkoa noin tuplasti suuremmaksi mitä se rakentamishetkellä on. Lisäksi ehdottomasti kannattaa rakentaa katsomo kerralla maksimikokoon, sillä jos et näin tee ja kun myöhemmin haluat lohkon päivittää maksimikokoon, niin katsomo on jälleen poissa käytöstä. Otetaan esimerkki: rakennat suuren istumakatsomon, mutta jätät sen pienimmäksi mahdolliseksi rahapulassasi eli 300 paikkaiseksi. Rakentaminen kestää 55 päivää ja kun haluat päivittää osioon loputkin katsomot, niin joudut taas ottamaan katsomon pois käytöstä rakentamisen ajaksi eli 28 päivän ajaksi. 28:aan päivään mahtuu varmasti monta kotiottelua, joten lipputulot jäävät pienemmäksi.

Mestaruussarjassa playoffseissa on ilmeisesti jokaisessa ottelussa ollut täysi tupa, joten jokaisella on ollut liian pieni stadioni. Ehkäpä olisi ollut täysi tupa vaikka kapasiteetti olisi ollut 10000?

Nelosessakin on joukkueita, joilla on katsojakeskiarvo on lähemmäs 1500, mestaruussarjassa kehnoimmalla lukema on alle 800. Joten mitä paremmin menestyt, sitä suuremman stadionin tulisi olla. Mitään suoraa ohjenuoraa katsomon suuruuteen en pysty sanomaan, mutta jos katsojia on koko ajan lähes täysi tupa, niin silloin tulisi varmasti päivittää kapasiteettia suuremmaksi.


K: Kuinka suurena etuna pidät sitä, että pääsit aloittamaan suoraan Mestaruussarjasta? Miksi?

-Alkuun kaikki saivat varmaankin suurin piirtein samantasoiset pelaajat ja sponsorisopimukset. Mutta toisesta kaudesta eteenpäin menestyneimmät joukkueet saivat varmasti suuremmat sponsoritulot, kuin esim. kakkosessa pelaavat. Olihan se tietysti merkittävä etu, kun itse menestyin ensimmäisellä kaudella ihan kivasti, päästen Mestareiden Liigaan. Mutta niiden osalta jotka täpärästi pysyivät sarjassa, en usko että esim. kakkosessa menestyneihin verrattuna kovinkaan suurta eroa tuloissa tuli.

K: Kuinka paljon arvioit joukkueessasi tapahtuvan vaihtuvuutta seuraavan kahden kauden aikana? Onko joukkueesi valmis vai vielä rakennusvaiheessa?

-Kaikki on kiinni junnulotosta, jos sieltä tulee hyviä, niin vaihtuvuus voi olla suurikin. Arviolta 8 pelaajaa olisin valmis vaikka heti vaihtamaan parempiin. Joukkue on varmasti vielä useita kausia rakennusvaiheessa. Tai ehkäpä rakennusvaihe onkin loputon projekti :)

K: Seuraatko tarkasti pahimpien kilpakumppanien ja sarjassasi olevien joukkueen tapahtumia? Mitä erityisesti?

-Tulee sitä jonkin verran katsottua, että organisaation kehittämisessä pysyy muiden perässä. Eipä oikein muuta. Tietysti tulee aina katsottua seuraavaa vastustajaa tarkemmin, loukkaantumiset yms.

K: Roolitatko tarkasti pelaajasi vai ovatko saman pelipaikan pelaajat rakennettu samalla tavalla? Miten roolitat pelaajia?

-En juurikaan roolita, ehkäpä pitäisi. Eivät pelaajat kuitenkaan samasta muotista ole, sillä treenaaminen riippuu paljon lahjakkuuksista.

K: Suunnitteletko tarkkaan pelaajiesi energiankulutuksen kauden aikana? Kierrätätkö pelaajia vai lepuutatko toisia välillä? Pelaatko aina vain matalalla intensiteetillä? Käytätkö muita intensiteettejä kuin matalaa? Milloin ja miksi?

-Alkukausi tulee pelattua aina matalaa. Jos ja kun pelit eivät suju odotetulla tavalla, tulee yleensä intensiteettiä nostettua pykälällä eli normaaliin. Korkeata ei käytetä muulloin, kuin erittäin tärkeissä otteluissa esim. play offseissa. Pelaajia ei paljoakaan tule kierrätettyä, vain jos tulee loukkaantumisia. Tämä johtuu vain siitä että riittävän lahjakkaita pelaajia joukkueessa ei ole pelaavan kokoonpanon ulkopuolella.

K: Olet tällä kaudella kompuroinut runkosarjassa. Onko tämä vain taktiikkaa ja olet panostanut enemmän cup-peleihin vai onko joukkueessasi menestyskrapulaa viime kausilta?

-Taitaa olla krapulaa. Alimmillaan oltiin muistaakseni jopa putoamisviivan alapuolella, onneksi tätä kirjoittaessa ollaan kuitenkin täpärästi PO-viivan yläpuolella.

K: Onko mielestäsi ns. "randomilla" liian iso osuus lopputulokseen? Pitäisikö tämä sattuman vaikutus poistaa pelistä kokonaan?

- Kyllähän se melko usein tuntuu olevan melko suuressa roolissa. Olen nähnyt ystävyysotteluraportteja, joissa on käytetty tismalleen samoja taktiikoita ja miehistöjä otteluissa ja tulokset ovat olleet aivan päinvastaisia eli molemmat joukkueet voittivat toisensa peräkkäisinä päivinä suurinumeroisesti. Mutta mikäli sattuman vaikutus poistettaisiin kokonaan, menisi pelistä mielenkiinto. Kaikki ottelut olisivat ennalta arvattavissa, joten en tietenkään toivo sen poistamista. Toki olen vahvasti sitä mieltä että minua vastaan randomin pitäisi aina olla minulle suotuisa :P

K: Heikohkon runkosarjan jälkeen sait kuitenkin piiskattua joukkueesi hurjaan lentoon, joka johti sensaatiomaiseen Mestaruussarjan voittoon. Minkä näet olevan syynä tähän uskomattomaan nousuun?

- Alkukauden aikana sain kokoonpanoon 3 tuoretta pelaajaa, jotka luonnollisesti heikensivät joukkueen suorituksia. Nyt kyseisten pelaajien kemiat ja kokemus ovat kasvaneet jo kohtuullisiksi. Näillä asioilla näyttäisi olevan melkoisen suuri merkitys. Lisäksi joissakin otteluissa joukkueellani kävi mielestäni uskomattoman huonoa tuuria. Nyt playoffseissa tuurikin näyttäisi hieman kääntyneen, vaikka toisessa finaalissa siitä ei ollut tietoakaan ;)

K: Kun arvioit vastustajaa, kumpaa mittaria pidät tärkeämpänä, joukkueen vahvuudesta kertovia tähtiä vai kenttien vahvuudesta kertovia kiekkoja?

-Tähdet ovat tarkempi mittari joukkueen kokonaisuutta arvioitaessa. Tokihan kiekoista näkee, että onko jokin kenttä selvästi muita vahvempi. Olen sitä mieltä että tähdetkään eivät ole mikään absoluuttinen mittari paremmuudesta.

K: Koetko, että olet saanut hyötyä pro-paketista? Jos olet, niin mitä?

-En lainkaan. Tokihan se helpottaa rutkasti esim. vastustajan analysoimisessa. Katson että peli on hyötynyt enemmän minun pienestä rahallisesta tukemisesta.

K: Olet mm. allekirjoittaneelle suurta hyötyä tuottaneen taktiikkalotto-koneen takana. Onko suunnitelmissa muita projekteja liittyen PPM:ään?

-Jonkinlainen ottelusimulaattori olisi ihan kiva. Olen sellaista jonkin verran jo suunnitellutkin, mutta se on nyt ollut jäissä jo tovin.

K: Et ole lähtenyt pelaajien osto- ja myyntirumbaan mukaan. Uskotko, että tämä linja tuottaa paremman tuloksen pitkällä tähtäimellä? Miksi?

-Pelaajiin sijoitetut rahat on pois halliin sijoitetusta rahoista. Tokihan menestystä voisi saada enemmän jos onnistuisi ostamaan hyviä pelaajia. Laitetaan ensin halli kuntoon, ostetaan pelaajia sitten kun pelaajia on mukava treenata huipputiloissa :)

K: Tuoreen uudistuksen mukaan ulkomaisille pelaajille ei enää tarvitse maksaa 25%:n ylimääräistä palkkaa. Muuttaako tämä strategiaasi pelaajakauppojen suhteen?

- En ole vielä miettinyt asiaa kovinkaan tarkasti. Nytkin tili on vain muutaman miljoonan plussan puolella ja seuraava päivitys joka pitäisi tehdä ensi viikolla maksaa noin 35 miljoonaa, joten ylimääräistä rahaa ei ole markkinoille. Ja se mitä olen seurannut markkinoita, niin parilla miljoonalla ei saa joukkueeseen kelvollista pelaajaa. Voi olla että pelaajien hinnat nousevat entisestään tämän uudistuksen myötä. Onhan se kuitenkin selvää, että jossain välissä tulee ostettua pelaajia, kun oheistilojen päivitykset alkavat maksamaan maltaita ja päivityksen valmistuminen kestää yli puolikautta.

 

Näin siis tuore hallitseva Mestaruussarjan mestari Jehki. Kuten tässä artikkelissa on huomattu, menestys ei välttämättä vaadi markkinoilla mellastamista. Omien junioreiden oikeanlainen käyttö ja treenaaminen on myös hyvä tie menestykseen. Tunnettua sananlaskua mukaillen, ei välttämättä kannata mennä merta edemmäs kalaan. HC Viikinkejä voisikin luonnehtia yhdeksi Suomen PPM-kiekon "luomujoukkueiksi", sillä joukkueesta löytyy vain 3 ulkomaalaista pelaajaa.

Jotta omista junioreista hyötyisi parhaiten, kannattaa tarkkaan miettiä onko pelaajalle tarvetta. Eniten tässä arvioimisessa auttaa tietenkin se, että skouttaa omat juniorinsa. Tällöin ei tule pelkän huonon hallintokeskuksen arvion takia myytyä pois oletettua parempaa pelaajaa. Ja pahimmassa tapauksessa ostaa vielä markkinoilta tilalle kalliimmalla huonomman pelaajan, joka on hallintokeskuksen virheellisen arvion takia luultua huonompi. Tätä ei voi tässäkään liikaa korostaa: maltti on valttia ja kärsivällisyys kultaa.

Hyvästä juniorista saa varmasti markkinoilla hyvän hinnan, mutta kannattaa muistaa, että samanlaisesta juniorista saattaa joutua maksamaan myöhemmin reilusti enemmän. Tässä onkin jälleen vaikea valinta alkuvaiheessa (ja miksei kokeneemmallekin) olevalle managerille: myynkö lahjakkaat pelaajani vai pidänkö joukkueessa treenauksessa? Mielipiteet eroavat varmasti managerista riippuen. Alussa ylimääräiset miljoonat tekevät varmasti hyvää joukkueen kehitykselle, sillä lahjakaskaan pelaaja ei treenaa hyvin huonoissa tiloissa. Alussa kannattaakin panostaa reilusti oheistiloihin, jotta myöhemmin lahjakkaista pelaajista saadaan kaikki irti. Tässäkin asiassa on pyrittävä tasapainoilemaan kahden valinnan välillä ja kompromisseja on pakko tehdä.

Kuten Jehki artikkelissa mainitsi, joukkue tarvitsee kasvavia tuloja kattamaan kasvavat menot. Jos sponsorirahoista niitä ei enää myöhemmin tarpeeksi tule, ainoa varma mahdollisuus on saada niitä katsojatuloista. Moni joutuu varmasti kovasti miettimään, onko suunniteltu stadionlaajennus rahansa arvoinen? Tuleeko katsomo täyteen? Kattaako katsojatulot rakennus- ja ylläpitokustannukset ja missä ajassa? Ovatko VIP-tilat rahansa arvoiset? Mikä on juuri minulle sopivan kokoinen stadioni? Paljon katsojamääräni kasvavat tulevaisuudessa? Tähän kaikkeen vaikuttaa tietysti joukkueen menestys, pelaajien suosio, sarjataso, vastustajien taso ym. erinäiset asiat, joista löytyy paljon myös ohjeista. Stadionia laajentaessa kannattaa miettiä myös sitä, missä sarjassa joukkue pelaa seuraavilla kausilla. Pahin virhe on investoida miljoonia stadioniin, joka on parhaimmillaan vain puolillaan. Tarpeet kannattaakin tutkia tarkkaan, sillä ilman parempaa tietoa, sijoitus on aina riski. Ja riskejä kannattaa välttää aina vain jos mahdollista. Tai ainakin minimoida ne mahdollisimman tehokkaasti.

Näin siis saatiin päätökseen kolmen artikkelin sarja, jossa käsiteltiin PPM:n Suomen parhaita jääkiekkojoukkueita. Kuten on huomattu, erilaisilla strategioilla on päästy pitkälle: The Steel Ants on rakentanut joukkuettaan kokonaisvaltaisesti, Pussikarhu pääosin panostamalla pelaajahankintoihin ja HC Viikingit panostamalla stadioniin ja omien junioreiden tehokkaaseen käyttämiseen. Yksi yhteinen selkeä piirre kaikilta kuitenkin löytyy: oheistilat ovat hyvällä mallilla ja ne ovat todella tärkeä osa kehittyvää joukkuetta. Mikä näistä strategioista kantaa parhaiten hedelmää myöhempinä kausina, jää nähtäväksi. Mutta se on kuitenkin selvää, että kaikilla näillä strategioilla on pystytty rakentamaan hyvin menestyvä ja kilpailukykyinen joukkue. Näistä palasista löytyy varmasti jokaiselle jotakin ja kuten mainittua, ainutta oikeaa ratkaisua ei ole olemassa. Valitse sellaiset rakennuspalikat, jotka sopivat omaan pelityyliisi, joilla on mukava pelata ja jotka oman ajankäyttösi puitteissa pystyvät tuomaan joukkueellesi parhaan tuloksen nyt ja tulevaisuudessa. Näihin sanoihin on hyvä lopettaa tältä erää ja alkaa keskittymään tulevaan kauteen ja uusiin haasteisiin.

 

PPM-kiekon MM-kisoja odotellen,

santar





Рейтинг статьи: Плохо - Средне - Превосходно     Уникальных просмотров: 222

Выложить на Facebook   Выложить на Twitter   Выложить на MySpace