Timpul:

Echipele tale:
Comunicare
Public account
  Zona PRO
1330 credite
Cumpără credite
Te afli într-un cont public. Dacă doreşti să joci sau să te implici în discuţiile de pe forum, trebuie să te loghezi. Dacă eşti utilizator nou, trebuie să te înregistrezi înainte.

  Revista PowerPlay

Mäkihyppy: Tietoa tulevasta kaudesta ja suomalaishyppääjistä


Mäkihyppy: Tietoa tulevasta kaudesta ja suomalaishyppääjistä

Suomalaiset mäkimiehet

Janne Ahonen 33 vuotias kokenut kehäkettu, joka palasi viime kaudeksi takaisin vuoden kilpailutauon jälkeen. Ahosen valmentaja on pitkään Suomen maajoukkuettakin luotsannut Tommi Nikunen. Viime kausi oli häneltä kohtalainen, mutta välivuoteen nähden hyvä: onhan tositoimiin vaikea vaikea palata pitkän tauon jälkeen. Ahosen polvi operoitiin viime kauden jälkeen, koska se oli tullut pahasti kipeäksi olympialaisissa kaadutun hypyn jälkeen. Hänen vahvin osa-alueensa on ponnistus, ja hän onkin yksi parhaista ponnistajista mäkisirkuksessa. Tulevan kauden sääntömuutokset auttavat Jannea, jopa enemmän kuin muita hyppääjiä. Pituutta Ahoselta löytyy 181cm ja painoa 66kg, lisäksi hän on naimisissa Tiia Ahosen kanssa ja heillä on kaksi lasta. Tulevalla kaudella on varmasti tulossa paljon menestystä, jos vain operoitu polvi kestää taas hyppäämisen.

Huikeat viisi kertaa mäkiviikon voittanut Ahonen oli todella lähellä jo kuudetta voittoaan viime kaudella. Kukaan muu ihminen ei ole vielä pystynyt samaan. Hän omistaa kaikkien aikojen pisimmän hypyn maailmassa, tosin hän kaatui sen. Hypyn mitta oli huikeat 240m. Ahonen myönsi kirjassaan Kuningaskotka, että oli juonut ”muutamat” kaljat edellisenä iltana. Hän on voittanut myös Maailmancupin kahdesti ja on saavuttanut Maailmancupin osakilpailuvoittoja 36. Maailmanmestaruuksia on kertynyt viisi kappaletta. Kaksi henkilökohtaista maailmanmestaruutta vuosina 1997 ja 2005 sekä joukkuekilpailussa kolme maailmanmestaruutta vuosilta 1995, 1997 ja 2005.


Harri Olli on 25 vuotias rovaniemeläinen ja on nuoresta iästään huolimatta saavuttanut melkoisen paljon. Hän on 174 senttiä pitkä ja painaa vain 58 kiloa. Media on ollut kiinnostunut hänen tekemisistään niin hyvässä kuin pahassakin. Valmentajina toimivat Pentti Olli sekä Kimmo Kykkänen. Ollilla on vielä paljon potentiaalia, mutta hänellä on myös samanlaisia piirteitä kuin legendaarisella Matti Nykäsellä, koska molemmat harjoittelivat aikanaan ahkerasti, ovat hirveän lahjakkaita ja molemmille maistuu viina. En usko, että sääntömuutokset sopivat Ollille, mutta harjoittelemalla sitä voi paikata.

Olli on hypännyt kolmesti Maailmancupin osakilpailuvoittoon ja ollut parhaimmillaan neljäs kokonaiskilpailussa. Suurmäen henkilökohtainen MM-hopea vuodelta 2007 ja lentomäen joukkuekilpailussa hopeaa vuodelta 2008. Lentomäessä hypätty 225,5m on hänen henkilökohtainen pituusennätyksensä.

Matti Hautamäki on 29 vuotta vanha ja on Ahosen tavoin kiertänyt mäkihyppysirkusta jo pitkään. Pituutta Hautamäellä on 177cm ja painoa 65 kiloa. Matin veli Jussi on myös melko tunnettu mäkihyppääjä. Matti Hautamäki on yksi Suomen menestyneimmistä mäkihyppääjistä ja on toivottavaa, että tulisi nyt hyvä kausi parin huonon kauden jälkeen. Valmentajina toimivat Jarkko Saapunki ja Janne Väätäinen. Matti on aina pitänyt eniten lentomäistä ja onkin Suomen parhaita lentomäkihyppääjiä. Kuten muutkin suomalaiset, on Mattikin todella hyvä ponnistaja, mutta hän pystyy myös paikkaamaan hyppyrinkeulalla tekemiään virheitä lentotaidollaan. Hyvät mahdollisuudet menestyä taas tällä kaudella.

Hautamäki on voittanut 16 Maailmancupin osakilpailua ja voittanut kertaalleen kuusi voittoa putkeen. Hän on sijoittunut kahdesti kolmanneksi Maailmancupissa. Olympiahopeaa on tullut henkilökohtaisista kilpailuista jo kaksi kertaa ja kerran joukkuekilpailuista. Yksi Olympiapronssikin löytyy. Hautamäki on menestynyt myös MM-kisoissa napaten kertaalleen hopeaa henkilökohtaisesta kilpailuista ja kuusi muuta joukkuemäistä. Lentomäen MM-kilpailuista saavutuksena on yksi pronssi. Pituusennätys on 235,5m.

Janne Happonen on 26 vuotias ja oli viime kaudella poissa sirkuksesta reisimurtuman vuoksi. Happosen pituus on 179cm ja paino 62kg. Valmentajana toimii Janne Väätäinen. Happoselta odotetaan varmasti paljon, koska hänellä on valtaisa voitonnälkä. Happonen on loistava lentäjä HS140 -mäissä ,ja kun hänen ponnistuksensa osuu nappiin, niin sitten lennetään. Tällä kaudella on tärkeää saada alkukaudesta hyviä kisoja alle ja sen jälkeen loppukausi sujuu kuin tanssi.

Happonen on voittanut kolme Maailmacupin osakilpailua ja Olympialaisista parhaana meriittinä on joukkuemäen olympiahopeamitali vuodelta 2006. Lentomäestä on joukkuehopeat vuosilta 2006 ja 2008.

Kalle Keituri on vasta 26 vuotias ja silti menestystä on kertynyt jo hyvin. Keituri on vain 170cm pitkä ja painaa 58kg. Hän asuu Saksassa ja on naimisissa saksalaisen naisen kanssa. Keiturin ponnistusvoima on aina ollut hyvä. Hänen valmentajansa on Kimmo Kykkänen. Lyhyestä pituudestaan huolimatta on selvää, että hypätä osataan. Keiturille sopivat pienet ja suurmäet, mutta lentomäkihyppääjää hänestä ei tule. Vaikka Keituri onkin erittäin lyhyt mäkihyppääjäksi, hän paikkaa sen puutteen ponnistuksessa. Jos Kalle olisi 10cm pidempi, olisi Keituri maailman huipulla.

Keituri on voittanut nuorten MM-pronssia normaalimäestä 2006 ja henkilökohtainen pituusennätys 205,5m.


Kausi 2010- 2011

Kuinka suomalaisille käy kaudella 2010- 2011? Sitä ei tiedä kukaan, mutta aina voi arvailla. Joukkue oli vasta viides Kesä GP:n joukkuemäessä, joten siitä voi vain parantaa. Itävalta on joka tapauksessa todella kova. Entä miten Simon Amman hyppää tällä kaudella? Olympiavoittaja varmasti on taas kova voitonnälkä ja se siivittää hänet taas voittoihin. Seuraavalla kaudella uskon, että kärjessä taistelevat Gregor Schlierenzauer, Thomas Morgenstern, Janne Ahonen, Adam Malysz ja Simon Amman. Voi kuitenkin olla, että tulee uusia nimiä. He tekevät Maailmancupista jännittävän tänäkin vuonna. Maailmancup on aina tiukkaa taistelua ja toivottavasti se on sitä tänä vuonna.

 

Itävaltalaiset mäkihyppääjät

Gregor Schlierenzauer on huippuhyppääjä, vaikka on vasta 20 vuotias. Menestystä tulee varmasti vielä tulevina vuosina, kenties hänestä tulee jopa kaikkien aikojen menestynein mäkihyppääjä.

Thomas Morgenstern on loistava hyppääjä, joka hävisi Ahoselle niukasti mäkiviikon vuonna 2007.

Andreas Kofler hyppää joskus huippu kausia, joskus huonoja. Viime vuosi oli loistava ja toi hänelle mäkiviikon voiton. Toivottavasti hän pääsee taas kärkitaisteluun.

Wolfkang Loitzl on todellinen tyylitaituri, kun sitä tarvitaan. Hän sai kerran kaikilta arvostelutuomareilta 20 pistettä, mikä on maksimipistemäärä, jonka voi saada.

 

Kesä GP

Mäkihypyn kesä gp on suuntaa antava seuraavalle talvikaudelle. Kesä GP:n ansiosta hyppääjät saavat tuntumaa talvella alkavaan kilpailemiseen ja saavat tietoa vastustajiensa kunnosta ennen talvea.

Kesä GP alkoi Hinterzartenista, josta odotettiin paljon suomalaisittain. Suomen mäkihyppy ei ole viimevuosina ollut aivan entisellä tasollaan, mutta Hinterzartenista odotettiin parempaa. Ensimmäisen kierroksen paras suomalainen oli Kalle Keituri, joka oli kierroksen neljänneksi paras. Kärkikolmikon muodostivat Adam Malysz, Thomas Morgenstern ja David Kubacki. Morgensterin hyppy oli pisin kärkikolmikosta ja se kantoi 107m. Keituri lensi ensimmäisellä kierroksella 99,5m ja Hautamäki 94,5m, kun taas Olli ja Ahonen karsiutuivat jo ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella suomalaisista paras oli jälleen Keituri, joka hyppäsi hirmuisen hypyn 106m ja sijoittui kolmanneksi. Kilpailun voitti jo ensimmäisellä kierroksella johtanut Malysz ja toiseksi tuli Morgenstern. Hautamäen sijoitus oli 27, hyppy kantoi 94,5m. Nyt Malysz vastasi Morgensternin ensimmäisen kierroksen hyppyyn yhtä pitkällä hypyllä: 107m.

Toivottavasti Keiturin hypyt antoivat jotain osviittaa tulevasta ja muut suomalaiset parantaisivat hyppyjään myöhemmin. Keituri on ollut pienestä pitäen lahjakas hyppääjä ja sen takia uskon, että tulevaisuus on hyvin valoisa.


Courchevelissa suomalaisia oli jälleen neljä: Hautamäki, Keituri, Olli ja Muotka. Mukana oli myös edellisen kilpailun kärkikaksikko Morgenstern-Adam Malysz. Ensimmäisellä kierroksella Hautamäki paras suomalainen 123,5 metsin hypyllään ja sijoittui jaetulle neljännelle sijalle. Kilpailua johti puolan Adam Malysz, joka oli hypännyt jopa 134m. Toiseksi pisimmästä hypystä vastasi japanin Daiki Ito. Keituri ja Olli pääsivät toiselle kierrokselle mukaan, mutta nuori Olli Muotka karsiutui 105 metrin hypyllään.

Toisella kierroksella odotettiin suomalaisien nousua. Matti Hautamäellä oli todellinen paikka päästä palkintopallille, mutta kaikki voi myös kääntyä häntä vastaa. Toisella kierroksella Adam Malysz epäonnistui hieman ja hyppäsi vain 125m. Hautamäkikään ei onnistunut odotetusti, vaan putosi seitsemänneksi, mutta oli silti paras suomalainen. Voittoon liiteli Daiki Ito, jonka toisen kierroksen pomppu oli 130m. Toinen sija jaettiin itävaltalaisten kesken, kun Morgenstern ja David Zauner päätyivät tasapisteisiin.

Kiitos kaikille, kun jaksoitte lukea tätä!





Nota articolului: Sărac - Normal - Excelent     Vizionări unice: 310

Adaugă pe Facebook   Adaugă pe Twitter   Adaugă pe MySpace