Timpul:

Echipele tale:
Comunicare
Public account
  Zona PRO
1330 credite
Cumpără credite
Te afli într-un cont public. Dacă doreşti să joci sau să te implici în discuţiile de pe forum, trebuie să te loghezi. Dacă eşti utilizator nou, trebuie să te înregistrezi înainte.

  Revista PowerPlay

Kooste jääkiekkokaudesta 2009–2010


Kooste jääkiekkokaudesta 2009–2010

SM-liiga - TPS:n paluu mestariksi

Turun Palloseura palasi jääkiekon Suomen mestariksi yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Edellinen mestaruus Turkuun tuli kaudella 2000-2001, jolloin Tepsin paidassa viilettivät muun muassa Tony Virta, Kalle Sahlstedt, Niko Kapanen, Ville Vahalahti ja Ilkka Mikkola. Maalivahtikaksikko on nykyisin kaikille tuttu: Fredrik Norrena ja Antero Niittymäki. Kyseinen mestaruus oli viimeinen TPS:n kolmen mestaruuden putkessa. Niin, ja kuka vielä muistaa Lukon alkukauden dynastian ja voittoputken?

Finaalissa TPS kukisti Hämeenlinnan Pallokerhon, jolla ei paljoa ollut vastaan sanottavaa kun turkulaiset painoivat voittoon. Siitä huolimatta HPK:n Janne Laakkonen voitto pudotuspelien pistepörssin tehoillaan 5+7, joka on uusi pudotuspelien piste-ennätys. Lisäksi pudotuspeleissä pelattiin ennätysmäärä otteluita, 47. Pudotuspeliotteluita käviseuraamassa yhteensä 26 8678 katsojaa, joista allekirjoittanut on yhdellä kerrallaan mukana.

Runkosarjan parhaaksi valittiin upeaa kautta pelannut Tapparan Jori Lehterä, joka voitti myös runkosarjan pistepörssin. HIFK:ssa loistokkaan tulokas-kauden pelannut Mikael Granlund voitto odotetusti parhaalle tulokkaalle myönnettävän Jarmo Wasaman muistopalkinnon, vaikka puskista Suomen tulevaisuuden tähtipuolustajaksi noussut JYPin Sami Vatanen antoi todella hyvän vastuksen. Ehdolla oli myös Ässien maalivahti Jussi Rynnäs, joka nousi suuren yleisön tietoon Vatasen tavoin aika yllättäen. Granlund tappasi Ilari Filppulan ja Sami Kapasen edestä myös liigan herrasmiespelaajan palkinnon.

Turussa upeita lättysyöttöjään jakanut Ilari Filppula valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi. Pudotuspelien syöttökuninkuuden voittanut Filppula nostatti Turussa buumin pelaamalla äärimmäisen korkealla tasolla koko pudotuspelien ajan. Filppula kikkaili ja teki ketjukavereistaan parempia, tosin etenkin loppuotteluissa nähtiin Filppulalta pari filmaamista, mutta joukkueen eteen pelaamista sekin on.

Keskustelua herätti myös liigan paras maalivahti, Atte Engren. Engren oli pudotuspeleissä omaa luokkaansa, vaikkei saanut pelata esimerkiksi loppuottelusarjassa yhtäkään kotiottelua. Engren varattiin jo Nashville Predatorssin organisaatioon, mutta pelanee silti kauden 2010-2011 Turussa. Ehdokkaina olivat myös HPK:n äärimmäisen ailahteleva Teemu Lassila sekä viime kaudella pudotuspelien parhaaksi valittu JYPin Pekka Tuokkola. Kaksi viimeisin TPS:ssä Urpo Ylönen -palkinnon voittajaa ovat Miikka Kiprusoft ja Jani Hurme. Ja missäköhän molemmat ovat pelanneet TPS:n lisäksi... Ja itse Urpo Ylönen sai Vuoden kiekkoteko -palkinnon. Ylönen toimii TPS:n maalivahtivalmentajana.

Kauden paras puolustaja oli ansaitusti TPS:n jenkki Lee Sweat, joka teki pudotuspelien puolustajien yhden kauden maaliennätyksen, seitsemän maalia.

SM-liigan siirroista mainittakoon Ilari Filppulan siirtyminen Jokereiden kautta NHL-seura Detroit Red Wingsin organisaatioon veljensa Valtterin joukkuekaveriksi. MM-kultaa voittanut Lukas Kaspar jättää Suomen ja siirtyy KHL-seura Barys Astanaan. Tapparan kultainen kolmio Ville Nieminen - Jori Lehterä - Jonas Endlund hajosi, Nieminen ja Endlund siirtyivät KHL-seura Sibir Novosibirskiin, Lehterän seura samasta sarjasta on Lokomotiv Yaroslavl. Kovin ulkomaalaishankinta löytyy yllättäen Oulun Kärpiltä, kun NHL-jyrä, tšekkiläinen Kamil Kreps liittyi seuraan. Kärpissä jatkaa myös Pavel Rosa. Pelicans tähti Juhamatti Aaltonen pelaa lainasopimuksella ensi kauden Metallurg Magnitogorskissa. TPS:n Lee Sweat siirtyy Vancouver Canucksiin.

Kolme nuorta suomalaista tähtipelaajaa siirtyi rapakon taakse: KalPan Teemu Hartikainen Edmonton Oilersiin, Blusin Jani Lajunen Nashville Predatorssiin ja Tapparan maalivahti Harri Säteri San Jose Sharksiin. Tosin on mahdollista että Säteri pelaa kuitenkin ensi kaudella Tapparassa.

Hienon uran pelannu Tappara maalivahti Mika Lehto lopetti pelaaja-uransa. Otteluita Lehto pelasi SM-liigassa 641 runkosarjaottelua, historian toiseksi eniten. Seuroina Tapparan lisäksi olivat myös Ässät ja JYP. Lehdon lisäksi myös KalPan ikoni Sami Kapanen päätti pelaaja-uransa. Kapanen tahkosi mainetta Suomen lisäksi paljon myös NHL:ssä. NHL:ssä otteluita 831 ja SM-liigassa 294. Kapanen on kaksinkertainen olympiamitalisti ja maailmanmestari.

Elitserien - HV:n vuosituhat jatkui

Ruotsissa tällä vuosituhannella valtaa on pitänyt pääsiasiassa jönköpingiläinen HV71, jolle tämän kauden mestaruus oli historian neljäs ja vuosituhannen kolmas. HV71 marssi mestaruuteen runkosarjan voitosta, joka oli sille historian ja vuosituhannen neljäs. Ensin puolivälierissä HV kaatoi Timrån 4-1, jonka riveissä Timo Pärssinen ehti tehdä tehot 0+3, runkosarjassa tehot olivat 8+13. Timråssa pelasi myös Kärpistä tuttu kanadalainen Daniel Corso. Välierissä HV:tä vastaan asettui sarjassa yllättävän hyvin pelannut Skellefteå AIK Skellefteå kaatui kuitenki voitoin 4-1. Skellefteån paidassa pelasi JYP-kasvatti Jyri Marttinen. Puolustajan pelipaikalta Marttinen teki runkosarjassa tehot 4+13 ja pudotuspeleissä 0+2. Mies siirtyi kauden päätteeksi Pelicansiin.

HV71 voitti finaalissa Djurgårdens IF:n 4-2, Ruotsin sarjan mestaruutta juhlivat puolustajat Janne Niinimaa ja Pasi Puistola sekä hyökkääjät Teemu Laine ja Jukka Voutilainen. Ratkaisen kuudennen ottelun jatkoaikamaalin teki juuri Laine. Voutilainen voitti pudotuspelien pistepörssin (6+9) ja Laine oli viides (5+8). Runkosarjassa paras suomalainen oli Brynäsin Eero Somervuori, sijoitus oli kymmenes tehoillaan 19+25. Suomalaisia maalivahteja sarjassa olivat Södertaljen Riku Helenius (tuli kesken kauden) sekä Linköpingin Fredrik Norrena. Yli 25 ottelua pelanneista Norrenan päästettyjen maalien keskiarvo oli kuudenneksi paras. Torjuntaprosenteissa mitattuna Norrena oli vasta kahdeksan, Helenius ehti pelata vain yhdeksän ottelua.

Hannu Aravirran valmentama MODO jäi runkosarjan yhdeksänneksi, pisteen päähän pudotuspeleihin päässeestä Timråsta.

Tällähetkellä Elitserienissä on 26 suomalaista sopimuspelaajaa. Näistä maalivahteja on peräti neljä (Norrena, Helenius, Tuomas Tarkki Kärpistä ja Juha Pitkämäki Ilveksestä).

KHL - Tuplamestari Kazan

Toisella KHL kaudella ei uutta mestari nähty, vaan AK Bars Kazan voitti toistamiseen mestaruuden. Kazan jäi itäisen konferenssin kolmanneksi, mutta eteni konferenssin finaaliin voittaen ensin Barys Astanan (voitoin 3-0) sekä itäisen konferenssin toisen Metallurg Magnitogorskin (voitoin 2-4). Konferenssi voittaja Salavat Julajev Ufa kaatui lopulta konferenssin finaalissa voitoin 2-4.

Läntisestä konferensistä Gagarin Cupiin Kazan vastustajaksi nousi lännessä toiseksi tullut HC MVD, joka oli ensin lyönyt TsSKA Moskovan 3-0, sittten Dynamon Riian 4-1 ja konferenssin finaalissa Lokomotivin 4-3. Kazan meni loppuottelussa ensin 2-0 johtoon, mutta MVD tasoitti ottelusarjan ja meni vielä kolmannella peräkkäisellä voitolla sarjassa johtoon. Kazan kuitenkin heräsi taisteluun, voittaen kaksi seuraavaa ja koko mestaruuden voitoin 4-3! Kazan keulahahmo oli kesken kauden Lukosta hankittu ilmiömäinen Petri Vehanen. Kazanin Niko Kapanen oli pudotuspelien pistepörssin toinen (8+9) ja Jarkko Immonen seitsemäs (4+10). Vehasen, Kapasen ja Immosen lisäksi mestaruutta juhlivat Hannes Hyvönen ja Janne Pesonen. Kovasta suomalaisesta maalivahti osaamisesta kertoo se, että Avangard Omskin Karri Rämö valittiin lokakuun parhaaksi maalivahdiksi ja Petri Vehanen koko sarjan parhaaksi. Runkosarjassa Vehasen päästettyjen maalien keskiarvo ja torjuntaprosentti olivat liigan parhaat (1.73 ja 93,50). Eniten voittoja keräsi kuitenkin SKA Pietarin yhdysvaltalainen Robert Esche. Palkintoja suomalaiset eivät paljoa haalineet, Vehasen lisäksi Niko Kapanen sai "Sekunti" -palkinnon tehden koko liigakauden viimeisen maalin. Tähdistökentällisen maaliin valittiin MVD:n Michael Garnett. Tällä hetkellä KHL:ssä on 13 suomalaista sopimuspelaajaa - kolme heistä on Magnitogorskissa (Aaltonen, Petri Kontiola ja Janne Niskala) ja kolme Novosibirskissä (Enlund, Nieminen ja Ilkka Heikkinen).

Suomalaisten menestys muissa Euroopan sarjoissa

Sveitsin liigan eli NLA:n mestaruus meni SC Bernille, ilman suomalaisia. Hopealle jääneessä HC Servette Geneven riveissä pelasi Tony Salmelainen, joka oli runkosarjassa viidenneksi paras pistemies (25+28). Kloten kaksikko Tommi Santala - Kimmo Rintala löytyivät sijoilta 11. ja 13, Santalalla 49 ja Rintasella 46 pistettä. Mielenkiintoista oli se, että kanadan Sebastien Caron ja suomalaiset Jussi Markkanen ja Ari Sulander olivat ainoat ei-sveittiläiset maalivahdit koko sarjassa. Markkanen ja Sulander kohtasivat toisensa puolivälierissä, Markkasen ollen parempi voitoin 4-3. Markkanen edusti EV Zugia ja Sulanderin seura oli Zürich Lions. NLA:ssa on seitsemän suomalaista sopimuspelajaa ja Sulander on koko sarjan vanhin pelaaja. Sveitsin kakkossarjassa pelaavat vuonna 1984 syntynyt Antti Ruotsalainen

Saksan DEL-liigan mestari oli vähän yllättäen Hannover Scorpions, mutta suurempi yllättäjä oli hopea mitalisti Augsburger Panther, joka pudotti runkosarjan voittajan Eisbären Berlinin ja runkosarjan kolmosen Grizzly Adams Wolfsburgin. Saksalaiset seurat eivät paljoa suomalaisiin pelaajiin luota: suomalais/saksalainen Ilpo Kauhanen pelasi ERC Ingolstadtin maalilla viisi ottelua. Hamburg Freezers luotti puolustuksessa nyt Espoo Bluesiin siirtyneeseen Jere Karalahteen ja hyökkäyksessä kesken kauden HIFK:oon siirtyneeseen Kimmo Kuhtaan ja Pelicansin kanssa sopimuksen tehneeseen Matias Loppiin. Luottamus palkittiin runkosarjan toiseksi viimeisellä sijalla. Krefeld Pinguine puolustuksessa pelasi ilman sopimusta nyt oleva Janne Grönvall. Krefeld oli sarjan neljänneksi viimeinen. Tällä hetkellä Saksassa ei ole suomalaisia sopimuspelaajia. 2. Bundesligassa Suomen lippua edustavat Sami Kaartinen (248 SM-liigaottelua) ja suomalais-saksalainen maalivahti Marko Suvelo (kaksi ottelua Porin Ässissä SM-liigassa)

Erste Bank Leaguessa on kuusi seuraa Itävallasta, kaksi Sloveniasta, yksi Kroatiasta ja yksi Bulgariasta. Kertoo kenties jotain liigan tasosta? Se on lisäksi Itävallan jääkiekon pääsarja. Kautta hallitsi itävaltainen EC Graz 99ers joka kuitenki putosi pudotuspeleissä jo ensimmäisellä kierroksella. Mestaruuteen meni EC Red Bull Salzburg, jolle mestaruus oli neljäs. TuTossa tälläkin kaudella pelannut Tommi Hannus edusti slovenialaista Olimpija Ljubljanaa 10:ssä pudostuspelissä pelissä tehoin 5+3. Ljubljana jäi Slovenian omassa liigassa hopealle. Unkarilaista Alba Volán Székesfehérvária edustivat maalivahti Tommi Satosaari (Slovenian ja Unkarin mestari, Ranskan liigan paras maalivahti ja 168 SM-liigaottelua), puolustaja Juha Alen (147 SM-liigaottelua ja Unkarin mestari, siirtyi kauden päätteeksi ranskalaiseen Rouen joukkueeseen) ja hyökkääjä Teemu Elomo (387 SM-liigaottelua ja kolmin kertainen Suomen mestari). Alba Volán voitti kahdekssannen Unkarin mestaruuden putkeen. EBL:ssä Alba Volán putosi ensimmäisellä kierroksella pudotuspeleistä. EBL-seuroissa ei ole yhtään suomalaista sopimuspelaajaa. Itävallan kakkosliigassa on kaksi suomalaista sopimuspelaajaa, Toni Saarinen (336 SM-liigaottelua) ja Juha-Matti Vanhanen (219 Mestis ottelua).

Tšekin Extraligassa pelasi 14 joukkuetta ja sarjan mestaruuteen meni HC Eaton Pardubice. Sarjassa sijalle 13. jääneessä BK Mladá Boleslavissa pelasi kaksi suomalaista, puolustaja Esa Lehikoinen ja hyökkääjä Teemu Virkkunen. Lehikoinen teki tehot 2+10 ja jatkanee seurassa. Virkkunen ehti pelata vain kaksi ottelua ja on vapaa agentti. HC Ceske Budejovicessa Markku Tähtinen ehti pelata kaksi ottelua kunnes siirtyi Jokereiden kautta Pelicanssiin. HC Kometa Brnossa maalivahti Sasu Hovi pelasi 26 ottelua ja oli liigan viidenneksi paras maalivahti. Brno selvitti myös putoamiskarsinnat. Hovi pelaa myös tulevalla kaudella Brnossa. Liberecin maalivahti Tero Leinonen pelasi 22 ottelua ja on nyt vailla seuraa. Samassa seurassa pelasi myös puolustaja Miko Malkamäki, joka oli lainassa Tapparasta. Malkamäki palaa Suomeen ja Ässiin. Liberec oli runkosarjan kahdeksas, mutta säälipleijareista eteni aina välieriin. Tšekin liigassa on kolme suomalaista sopimuspelaajaa, Lehikoinen, Hovi ja Jesse Saarinen.

Slovakian 12 joukkueisen liigan voittoon meni pienenä yllätyksenä HC Košice, joka kukisti finaalissa kestomenestyjä Slovan Bratislavan voitoin 2-4. Puolustaja Marko Turunen teki tehot 5+6, mutta jäi pudotuspeleissä ilman pisteitä. Kimmo Pikkarainen teki tehot puolustajan tontilla tehot 3+14. Keskushyökkääjä Matti Uusivirta pelasi Slovakiassa kuusi ottelua ja Espoo Bluesissa seitsemän, ilman tehoja Slovakiassa. Toni Mäkiaho ehti pelata yhdeksän ottelua 1+2 tehoin, kunnes palasi Suomeen, KalPan kautta Bluesiin.

Näin ollaan suoritettu pientä tutkimusta pojistamme maailmalla. Muistutukseksi, että NHL Entry Draft on 24.-25. kesäkuuta, mielenkiintoinen European Trophy saapuu useille paikkakunnille: Järvenpäähän, Vantaalle, Ouluun, Turkuun, Lempäälään, Nokialle, Tampereelle ja Kotkaan. Ja SM-liigakausi 2010-2011 käynnistyy 16. syyskuuta.

Allekirjoittanut toivottaa kaikille mukavaa, rauhallista ja turvallista juhannusta! Muistakaa: jos otatte, ette aja. Nauttikaa hienosta Suomen kesästä!

 





Nota articolului: Sărac - Normal - Excelent     Vizionări unice: 167

Adaugă pe Facebook   Adaugă pe Twitter   Adaugă pe MySpace