Tid:

Dine lag:
Kommunikasjon
Public account
  PRO-sone
1330 kreditter
Kjøp kreditter
Du er nå inne på den offentlige kontoen. Hvis du ønsker å spille eller være med i en diskusjon, må du logge inn. Hvis du er en ny bruker må du registrere deg først.

  PowerPlay-magasinet

Handbal Part -1 -


Handbal Part -1 -

Handbalul - este un sport care se joaca intre doua echipe alcatuite din 7 jucatori (1 portar + 6 jucatori de camp), cu o minge, pe durata a doua reprize de cate 30 de minute.

   A aparut in Europa la sfarsitul secolului XIX-lea si inceputul secolului XX. Originile sale sunt insa mult, mult mai vechi si le gasim in unele jocuri practicate in Evul Mediu.

   Parintele handbalului modern este considerat profesorul german de educatie fizica Karl Schelenz care introduce primele reguli si foloseste ca teren, unul de dimensiunile unui teren de fotbal. Pe atunci o echipa era formata din 11 jucatori.

          Teren de joc

 

     Caracteristici generale:

   Terenul de joc este un dreptunghi cu lungimea de 40 de metrii si latimea de 20 si este compus din doua spatii pe poarta si o zona de joc. liniile laturilor lungi sunt numite linii de margine, iar liniile laturilor scurte sunt numite linii de poarta sau liniile exterioare portii. In jurul terenului de joc trebuie sa existe o zona de siguranta, cu o latime de cel putin 1 metru de-a lungul liniilor de margine si 2 metrii in spatele liniilor exterioare portii. caracteristicile terenului de joc nu trebuiesc modificate in timpul jocului.

 

     Portile

 

   In centrul fiecare linii exterioare, se gaseste o poarta. Acestea trebuiesc sa fie solid ancorate de podea sau de peretii din spatele lor. portile au la interior o inaltime de 2 metrii si o latime de 3 metrii. Barele verticale ale portii sunt unite de o bara orizontala in partea superioara. Partea posterioara a barelor portii trebuie sa fie aliniata cu muchia posterioara a liniei de poarta. Barele verticale si bara transversala trebuiesc sa fie patrate in sectiune, cu laturile de 8 cm. Pe cele 3 laturi care sunt vizibile dinspre terenul de joc, barele trebuiesc vopsite in doua culori contrastante, care sa fie diferite si de culorile din jurul portii.. Portile trebuie sa aiba o plasa in care daca intra o minge, sa nu iasa.

 

     Liniile terenului de joc

 

   Toate liniile terenului de joc fac parte integranta din spatiile pe care le delimiteaza. Liniile de poarta vor avea 8 cm latime intre barele portilor in timp ce toate celelalte linii vor avea 5 cm latime. Liniile dintre 2 suprafete adiacente pot fi inlocuite cu culori diferite intre suprafete adiacente ale podelei.

   In fata fiecarei porti avem un spatiu de poarta. Spatiul acesta este delimitat de o linie a spatiului  de poarta (linia de 6 metrii) care este trasata astfel:

- O linie de 3 metrii lungime direct in fata portii, aceasta linie este paralela cu linia de poarta, si la 6 metrii distanta de aceasta.

- Doua sferturi de cerc, fiecare cu o raza de 6 metrii (masurata de la coltul interior posterior al stalpilor portii) care fac legatura intre linia de 3 metrii lungime si linia exterioara a portii.

 

     Linia de 9 metrii

 

   Linia de aruncare libera (9 metrii) este o linie intrerupta, trasata la 3 metrii in afara liniei spatiului de poarta. Atat segmentele de linie, cat si spatiile dintre ele masoara 15 cm.

 

     Linia de 7 metrii

 

   Este o linie lunga de 1 metru marcata in fata portii. Este paralela cu linia de poarta si aflata la 7 metrii de aceasta.

 

     Lnia de restrictie.

 

   Linia de restrictie a portarului (linia de 4 metrii)  este o linie cu lungimea de 15 cm, marcata in fata portii. Este paralela cu linia de poarta si la 4 metrii distanta de aceasta.

 

     Linia de centru

 

   Linia de centru uneste mijlocul liniilor de margine.

 

     Linia de schimb    

 

   Linia de schimb pentru fiecare echipa, se intinde de la linia de centru pana la un punct aflat la o distanta de 4,5 metrii de aceasta. Si este marcat de o linie paralela cu linia de centru si care se intinde pe o distanta de 15 cm inauntru liniei de margine si 15 cm in afara liniei de margine.

 

     Mingea.

 

   Aceasta este sferica si trebuie sa fie confectionata din piele sau din materioal sintetic. Suprafata ei nu are voie sa fie alunecoasa. Deoarece in general este manevrata cu o singura mana, marimile oficiale variaza in functie de varsta si sex.





Artikkelens popularitet: Dårlig - Normal - Utmerket     Unike visninger: 52

Del på Facebook   Del på Twitter   Del på MySpace