Formula E -kausi alkamassa: tässä kaikki sarjan kuljettajat!
Sähköformulasarjan Formula E:n neljäs kausi alkaa 2. joulukuuta Hongkongin kisoilla. Formula E on noussut jopa vähän yllättäen suosituksi sarjaksi: vauhti ja glamour eivät ole kuninkuuslaji Formula 1:n tasoa, mutta kisat ovat osoittautuneet viihdyttäviksi. Sarja onkin onnistunut houkuttelemaan tasokkaita ja tunnettuja kuljettajia. PP Magazine esitteleekin Teille arvoisat lukijat kaikki kauden 2017-2018 kuljettajat!
Audi Sport ABT Schaeffler
Kaudet: 3
Paras sijoitus: 2. (2015-16 ja 2016-17)
Voitot: 6
#1 Lucas di Grassi
di Grassi on sarjan hallitseva maailmanmestari. Brasialainen on sarjan historian ensimmäinen osakilpailuvoittaja: kolmen kauden aikana di Grassi on voittanut 6 osakilpailua, ollut 20 kertaa palkintopallilla ja ollut sarjan lopputuloksissa aina kolmen parhaan joukossa.
33-vuotias são paulolainen on hyvin kokenut kuljettaja. Kaudet 2006 - 2009 hän ajoi GP2-sarjaa, ollen sarjan lopputuloksissa kerran toinen ja kahdesti kolmas. Kaudella 2010 hän ajoi Virgin Racingillä kauden Formula 1:ssä, ollen parhaimmillaan Malesiassa 14. Vuodet 2012-2016 di Grassi on ajanut myös Audille LMP1-sarjassa kestävyyskisoija, ollen sarjassa parhaimmillaan toinen kaudella 2016. Le Mansin 24 tunnin kilpailussa hän ollut parhaimmillaan toinen.
Kokenut brassi on ehdottomasti suurin suosikki sarjan mestariksi: toisaalta kolmen kauden aikana kukaan kuljettaja ei ole pystynyt voittamaan sarjan mestaruutta kahdesti.
#66 Daniel Abt
24-vuotias saksalainen on ajanut sarjassa sen alusta alkaen, edustaen aina Audia. Suurempi menestys on tosin kiertänyt häntä: kolmen kauden aikana palkintopallisijoja on kertynyt vain neljä, viime kaudella paras sijoitus oli neljäs. Lopputuloksissa hän oli kaudella 2015-2016 seitsemäs. Kaudella 2012 Abt oli kuitenkin GP3-sarjan toinen, mutta seuraavilla kahdella kaudella GP2-sarjassa Abt ei enää menestynyt.
Abt on lähtökohtaisesti Audin selvä kakkoskuljettaja. Menestystä olisi tultava tällä kaudella, sillä huolimatta sarjan luonteesta, Audi on sarjan halutuin talli. Abtin etuna on kuitenkin se, että Formula E on hänen pääluokkansa.
DS Virgin Racing
Kaudet: 3
Paras sijoitus: 3. (2015-16)
Voitot: 5
#2 Sam Bird
30-vuotias englantilainen on kuulunut sarjan kestomenestyjiin sen alusta alkaen. Kaikki kolme kautta Virginiä edustaneena hän on saavuttanut viisi osakilpailuvoittoa ja yhteensä yhdeksän palkintokorokepaikkaa. Lopputuloksissa hän on kahdella edellisellä kaudella jäänyt neljänneksi.
Bird on keränyt kokemusta myös GP2-sarjassa, ajaen kolme kautta vuosina 2010 - 2013. Viimeisellä kaudellaan hän oli sarjan toinen. Bird toimi kauden Mercedeksen F1-tallin testikuljettana, mutta ei koskaan saanut näyttöpaikkaa. GP2-sarjan jälkeen Bird on ajanut juuri Formula E:tä sekä WEC-sarjan eri luokissa. Vuonna 2015 Bird oli voittamassa LMP2-luokan mestaruutta.
Birdillä on edelleen kaikki mahdollisuudet menestyä. Kokenut englantilainen voi hyvänä päivänään haastaa kaikki sarjan kuljettajat, mutta rahkeet tuskin riittävät kauden edetessä mestaruustaistoon.
#36 Alex Lynn
24-vuotias englantilainen lienee nimenä tuttu monille formuloita seuranneelle. Lynn saavutti nuorena menestystä pienemmissä luokissa ja nosti itsensä monien tietoisuuteen kauden 2014 jälkeen voitettuaan GP3-sarjan mestaruuden. Lynniä pidettiin varmana F1-kuljettajana: hän oli Lotuksen testikuljettana kaudella 2014 ja Williamsin kehityskuljettajan kaudet 2015 ja 2016. F1-unelman tielle tuli kuitenkin kaksi heikompaa kautta GP2-sarjassa (molemmilla kausilla kuudes) eikä hänelle lopulta löytynyt työnantajaa. Lynn onkin tämän jälkeen ajanut WEC-sarjassa.
Lynn ajoi viime kaudella Formula E:ssä kaksi osakilpailua, keskeyttäen kuitenkin molemmat. Potentiaali on kuitenkin selvä, sillä hän oli toisen osakilpailun aika-ajon nopein. Lynnin urakehityksen kannalta menestys olisi tervetullutta. Lynn onkin sarjan villikortti, eikä olisi yllätys mikäli hän kauden aikana taisteli jopa osakilpailujen voitosita.
Panasonic Jaguar Racing
Kaudet: 1
Paras sijoitus: 10. (2016-17)
Voitot: 0 (paras sijoitus neljäs)
#3 Nelson Piquet Jr.
Länsi-Saksassa syntynyt Piquet Jr. on Formula E:n historian ensimmäinen maailmanmestari. Suomalaisille brassi ei liene siitä tuttu: Piqeut ajoi kausilla 2008 ja 2009 yhteensä 28 osakilpailua Renaultille. Piquetin paras saavutus on Saksan GP:n toinen tila vuodelta 2008, mutta parhaiten Piquet muistetaan saman kauden Singaporen GP:stä jossa hän tahallaan kolaroi (ns. "Crashgate") auttaakseen tallin määräyksestä Fernando Alonsoa.
Voitettuaan kaudella 2014-2015 sarjan mestaruuden, ei Piquet ole onnistunut nousemaan edes palkintokorokkeelle. Viime kausien perusteella Piquetia ei voida pitää suurimpana mestaruussuosikkina, mutta on silti aina vaarallinen vastustaja.
#20 Mitch Evans
Evans on myös tuttu nimi monille pienempiä formuloita seuranneille: uusiseelantilainen ajoi vuodet 2011-2012 GP3-sarjaa ja vuodet 2013-2016 GP2-sarjaa. Evans voitti GP3-sarjan mestaruuden vuonna 2012, mutta GP2-sarjassa parhaimmaksi sijoitukseksi jäi sarjan neljäs tila. Evans on myös ajanut kilpailuja muissakin luokissa ja osallistunut Le Mansin 24 tunnin kisaan.
Edellinen kausi oli Evansin debyyttikausi Formula E:ssä. Hän saavutti kauden aikana 22 pistettä ja ajoi yhden kilpailun nopeimman kierroksen. Evans ja Jaguar olivatkin kauden yksi suurimmista yllättäjistä: Meksikossa Evans ylsi peräti neljänneksi. Toisella kaudellaan Evansilta on lupa odottaa jopa podiumsijoituksia, mutta mestaruustaisteluun hänelle ei liene asiaa.
Venturi Formula E Team
Kaudet: 3
Paras sijoitus: 6 (2015-16)
Voitot: 0 (paras sijoitus toinen)
#4 Edoardo Mortara
30-vuotias Mortara on tuttu nimi DTM-sarjaa seuranneille. Formuloissa Mortara kilpaili viimeksi F3 Euro-sarjassa vuonna 2010. DTM:ssä Mortara on ajanut vuodesta 2011, parhaimpana tuloksena sarjan toinen tila vuonna 2016. Italialainen on voittanut uransa 94:stä startista kahdeksan.
Mortara tulee olemaan villi kortti, sillä hänellä ei ole kokemusta formuloista. DTM:ssä vauhti on kuitenkin ollut hyvää, joten hänen suorituksiaan tulee olemaan mielenkiintoista seurata.
#5 Maro Engel
Saksalainen, 32-vuotias Maro Engel on myös tuttu nimi DTM:ää seuranneille. Engel kilpaili sarjassa vuosina 2008-2011 ja uudestaan vielä kaudella 2017. Menestystä ei ole saksalaiselle suuremmin suotu, lukuun ottamat yhden lähdön voittoa tältä kaudelta. Formuloita Engel on viimeksi ajanut kaudella 2007 osallistuttuaan F3-sarjan Britannian mestaruussarjaan.
Engel ajoi viime kaudella myös Formula E:tä, ollen parhaimmillaan viides. Saksalaista ei tule kuitenkaan pitää haastajana palkintokoroke taisteluun, vaikkakin omaa vauhdin ajaekseen pisteistä joka kisassa.
Dragon Racing
Kaudet: 3
Paras sijoitus: 2. (2014-15)
Voitot: 2
#6 Neel Jani
33-vuotias Jani on myös uusi tulokas sarjassa. Sveitsiläinen on äärimmäisen kokenut kuljettaja: hän voittanut A1 GP-sarjan mestaruuden kaudella 2007-08, Le Mansin 24-tunnin kilpailun vuonna 2016 ja samana vuonna myös WEC-sarjan mestaruuden.
Janilla on kokemusta myös formuloista, mutta Formula E on kuitenkin täysin erilainen sarja muihin sarjoihin verrattuna. Jani tuo tiimilleen varsinkin kokemusta, mutta odotettavasti myös menestystä.
#7 Jérôme d'Ambrosio
31-vuotias belgialainen d'Ambrosio on käynyt läpi tutun polun: pikkuformuloiden ja GP2-sarjan kautta Formula 1:iin. d'Ambrosio ajoi kaudella 2011 Marussialla ja kaudella 2012 yhden kilpailun Lotuksella. Kaudet 2012 ja 2013 d'Ambrosio toimi pääasiassa Lotuksen testikuljettajana. d'Ambrosio on ollut mukana Formula E:ssä sarjan alusta alkaen.
d'Ambrosio on onnistunut urallaan voittamaan kaksi osakilpailua ja ollut yhteensä kuudesti palkintopallilla. Viime kausi oli kuitenkin miehelle ja tallille suuri pettymys: d'Ambrosio keräsi vain 13 pistettä ja oli sarjan sijoituksissa 18. d'Ambrosion ja Dragon Racingin kaudesta ei oleteta tulevan yhtä vaikeaa kuin edellisestä, mutta d'Ambrosion mahdollisuudet menestykseen ovat ohuemmat kuin aiemmilla kausilla.
DAMS
Kaudet: 3
Paras sijoitus: 1. (kolmesti ; 2014-2017)
Voitot: 15
Nico Prost
36-vuotias Prost on yksi sarjan kokeneimpia kuskeja, vaikka häneltä puuttuu kokemusta F1-sarjasta. Prost voitti Le Mansin 24-tunnin ajon vuonna 2014 ja Formula E-sarjan kolmas kaudella 2015-2016.
Prost on edustanut kaikki kolme kauttaan DAMS Renaultia. Talli on jokaisella kaudella voittanut valmistajien maailmanmestaruuden, mutta Prost ei ole onnistunut voittamaan kuin kolme osakilpailua. Prost on toisaalta äärimmäisen tasainen ja varma kuljettaja: hän ajoi viime kaudella 11 kertaa peräkkäin pisteille, muttei kertaakaan ollut kolmen parhaan joukossa. Prost on tärkeä osa DAMSin menestystä, mutta tuskin tälläkään kaudella taisteleen sarjan mestaruudesta.
Sébastien Buemi
29-vuotias sveitsiläinen on sarjan menestynein kuljettaja. Buemin meriittilistalta löytyy kolme kautta Toro Rosson Formula 1-tallista (kausina 2009-2011), seitsemän osallistumista Le Mansiin (toinen sija vuonna 2013), WEC-sarjan voitto vuonna 2014 sekä Formula E-sarjan voitto kaudelta 2015-2016.
Buemi on sarjan suurin mestarisuosikki. Kolmella kaudellaan sarjassa Buemi on ollut kahdesti toinen ja tosiaan voittanut kerran mestaruuden. Viime kaudella Buemi oli voittaa mestaruuden, mutta kaksi hylkäystä ja New Yorkin kisojen väliin jättäminen veivät mestaruuden. Buemi on voittanut 12 osakilpailua ja ollut palkintokorokkeella yhteensä 17 kertaa.
NextEV Formula E Team
Kaudet: 3
Paras sijoitus: 4. (2014-15)
Voitot: 2
#16 Oliver Turvey
30-vuotias englantilainen aloittaa kolmannen täyden kautensa NextEV:ssä. Turvey on myös läpikäynyt pikkuformulat, mutta formulaura päättyi GP2-sarjaan kaudella 2011. Le Mansin Turvey on voittanut LMP2-luokassa.
Turvey ei kuulu sarjan suosikkeihin: paras sijoitus on viime kaudelta New Yorkin kilpailun kuudes sija. Turveyn otteet ovat parantuneet ajan myötä, mutta voittotaisteluissa häntä ei tulla silti näkemään.
#68 Luca Filippi
32-vuotias Luca Filippi on myös sarjan uusi tulokas. Filippi ajoi peräti seitsemän kauden aikana GP2-sarjassa, vuodet 2006-2012. Filippi oli sarjan toinen vuonna 2011. GP2-sarjan jälkeen Filippi siirtyi IndyCar sarjaan, muttei ajanut yhtäkään täyttä kautta. Vuoden 2015 Toronton Indy kilpailussa Filippi oli toinen.
Techeetah
Kaudet: 1
Paras sijoitus: 5 (2016-17)
Voitot: 1
#18 André Lotterer
35-vuotias Lotterer on hankkinut kokemuksensa itselleen monipuolisen kokemuksen. Viime vuosina Lotterer on menestynyt muun muassa Japanin Super Formula sarjassa, Le Mansissa ja WEC-sarjassa. Vuonna 2014 Lotterer ajoi yhden kilpailun Formula 1:ssä Caterhamilla.
Lotterer on jälleen yksi sarjan uusista kuljettajista, mutta tottunut menestymään. Lotterer onkin hankittu Techeetahiin tuomaan pitkäjänteisyyttä ja menestystä. Lotterer voi tosissaan haastaa isommat tallit ja taistella osakilpailuvoitoista.
#25 Jean-Éric Vergne
27-vuotias Vergne on tuttu nimi suomalaisille Formula 1:n seuraajille. Vergne kuului Red Bullin kuskiohjelmaan, muttei onnistunut kolmen kauden aikana Toro Rossolla vakuuttamaan tarpeeksi saadakseen jatkaa. Vergne toimi kaksi kautta tämän jälkeen Ferrarin testikuljettajana.
Alkava kausi on Vergneelle neljäs sarjassa. Viime kaudella Vergne tei läpimurtonsa: hän oli neljä kertaa toinen ja voitti kauden päättäneen osakilpailun Montrealissa. Yhteispisteissä Vergne oli viides. Techeetah ja Vergne voivatkin ensi kaudella olla yhdistelmä, joka voi tosissaan taistella sarjan mestaruudesta.
Mahindra Racing
Kaudet: 3
Paras sijoitus: 3. (2016-17)
Voitot: 0 (paras sijoitus toinen)
#19 Felix Rosenqvist
26-vuotias Rosenqvist on sarjan mielenkiintosia nimiä. Rosenqvist niitti suurta menestystä pikkuformuloissa, mutta ei silti saanut näytönpaikkaa formuloissa. Kuluvalla kaudella Rosenqvist kilpaili pääasiassa Super Formula -sarjassa, sijoittuen sarjan kolmanneksi.
Rosenqvist debytoi Formula E:ssä viime kaudella, tehdän heti suuren vaikutuksen. Rosenqvistin saldo oli voitto, kolme kakkossijaa, yksi kolmas sija ja näiden lisäksi kolme pistesijoitusta. Rosenqvist oli hämmästyttävästi koko sarjan kolmas, keräten 127 pistettä. Kysymyksenä onkin, pystyykö värnamoläinen ylläpitämään tasonsa ja kilpailemaan jälleen sarjan kärkipaikoista?
#23 Nick Heidfeld
40-vuotias Heidfeld on sarjan konkari ja varmasti tunnetuin nimi. Heidfeld kilpaili Formula 1:ssä vuosina 2000-2011, osallistuen yhteensä 185 osakilpailuun. Podiumsijoja kertyi 13, paalupaikkoja yksi ja nopeimpia kierroksia kaksi. Saksalaista pidetään yhtenä kaikkien aikojen aliarvoistetumpana kuljettana: paras MM-sarjan sijoitus oli viides kaudelta 2007, jolloin hän edusti BMW Sauberia.
Heidfeld on kilpaillut sarjassa alusta alkaen ja aloittaa nyt kolmannen kautensa Mahindrassa. Heidfeld oli viime kaudella viisi kertaa kolmas, joten saksalaisen vauhti on kyllä kohdillaan. Mahindra onkin seuraamisen arvoinen talli alkavalla kaudella.
Andretti Autosport
Kaudet: 3
Paras sijoitus: 6. (2014-15)
Voitot: 0 (paras sijoitus kolmas)
#27 Tom Blomqvist
23-vuotias englantilainen oli yllätys Andrettin kuskivalinnaksi. Vuodet 2012-2014 Blomqvist ajoi Euroopan Formula 3-sarjaa, ollen sarjan toinen viimeisenä vuotenaan. Vuodesta 2015 britti on ajanut DTM:ää, voittaen yhden osakilpailun.
Blomqvist on täydellinen villi kortti, eikä Andretti ole tallina vakuuttanut kolmen kautensa aikana.
#28 António Félix da Costa
Félix da Costa on varmasti monelle tutumpi nimi. 26-vuotias portugalilainen oli GP3-sarjan kolmas vuonna 2012, muttei saanut isommista formulaluokista paikkaa. da Costa ajoi vuodet 2014-2016 DTM:ssä, voittaen yhden osakilpailun.
Alkava kausi on da Costalle neljäs sarjassa. Suurin saavutus on hänelle osakilpailuvoitto ensimmäiseltä kaudelta. da Costan Formula E -ura onkin sujunut aina vain huonommin ja huonommin: viime kaudella hän pääsi kerran pisteille. Andrettin uskotaan tälläkin kaudella jäävän sarjan häntäpäähän.
Del på Facebook Del på Twitter Del på MySpace