Remember
- 1877 ia fiinta o "Asociatie de patinaj"
Hocheiul muresean ia fiinta ceva mai tarziu in 1934 in cadrul societatii M.S.E. unde majoritatea componentilor lotului erau... inotatori ai aceleasi asociatii! dintre ei putem aminti jucatori precum Vancea; Dosa; Daroczi; Kohn; Gaal; Varady. Arena de gheata fiind situat pe actuala Sala Polivalenta din Tg-Mures. odata cu venirea la echipa din Tg-Mures a ciucanului Eugen Telea, hocheiul local ia contact cu cel din Miercurea-Ciuc. In scurt timp ia fiinta si prima echipa de hochei locala ce purta numele de Muresul Tg-Mures, alcatuit din fratii Telea (Eugen si Boby); Incze (Paci si Gabi); Soos; Kocsik; Kerekes; Francois; Veres; Lukacsfi si altii, una dintre meciurile jucate in acele timpuri sa desfasurat pe albia raului Mures, intre echipele Muresul si U. Cluj, in aceasta partida o faza comica la avut protagonist pe Lukacsfi, portarul gazdelor, ce sa aruncat ca la fotbal la un puc advers... Un scor de maidan obtinut pentru echipa clujeana invingatoare cu 11-0.
Formatiile muresene Muresul si MSE (Viitoarea CS) iau parte incepand din 1937 la Liga de Centru din care mai faceau parte echipele Sticla Tarnaveni; R.S. Reghin; Societatea de Patinaj Sighisoara precum si altele.
Anul 1937 aduce pentru prima oara fata in fata o echipa locala cu una din Bucuresti, partida dintre Muresul si Telefon Club Bucuresti sa incheiat cu victoria oaspetilor cu 7-3 (2-2;1-0;4-1), pentru gazde au punctat Boby Telea (2) si Incze II (1).
In anul 1938 Muresul invinge la Sighisoara echipele C.S. Miercurea Ciuc, respectiv U Cluj si se califica in finala Campionatului National ce in acel an se desfasura in Cernauti, la care iau parte incepand din data de 22 Ianuarie 1938 campioanele celor 3 ligi si anume Telefon Club Bucuresti; Muresul Tg-Mures si Dragos Voda Cernauti. Rezultatele echipei muresene au fost 0-2 cu Dragos Voda si 0-5 cu T.C. Bucuresti, asadar Muresul se situeaza pe treapta a III-a a clasamentului. Trofeu castigat pentru intaia oara de formatia din Cernauti dupa o lunga dominare a echipei bucurestene ce pana atunci castigase de cel putin 6 ori titlul.
In anul 1940 dupa partida cu Venus Bucuresti 3-2 pentru echipa Muresul, Boby Telea se transfera la Telefon Club Bucuresti. Tot in acelasi ani, Muresul obtine un nou loc III dupa urmatoarele rezultate 2-1 cu Jahn; 3-3 cu Rapid; 0-5 cu Venus; 3-2 cu Dragos Voda Cernauti.
In 1946 Muresul ia parte la un turneu foarte puternic organizat la Miercurea-Ciuc, cu participare a cele mai bune echipe din Romania, clasamentul final arata Muresul pe treapta a doua a clasamentului, la egalitate de puncte si golaveraj inferior cu Juventus Bucuresti.
1947 aduce modificarea numelui din Muresul in Dermagant Tg-Mures apoi in RATA din anul urmator, echipa ce in 1950 si 1951 castiga titlurile de campioni nationali. Anul 1952 aduce o noua denumire a echipei locale, ce se va numi Spartac.
1953 - JucatoriiFulop; Nasta; Kari; Loko; Szabo (Fosti jucatori la RATA Tg-Mures) vor forma noua sectie de hochei a echipei Dinamo Bucuresti.
In 1954 la initiativa lui Martonfy, Dinamo Bucuresti si-a transferat echipa de hochei la Tg-Mures si ia denumirea de Dinamo Tg-Mures apoi ia numele de CS Tg-Mures.
1960 aduce prima retrogradare a echipei din Mures.
Din anii 1977 iau nastere mai multe cluburi de hochei precum Electromures (1977); AS Imatex (1982); AS Gloria (1983), formatii care din pacate odata cu regimul, au cazut din cauza problemelor financiare si nu numai.
In prezent Muresul mai este prezent in peisaj doar prin Hochei Club Muresul (Juniori)
Delen op Facebook Delen op Twitter Delen op MySpace