Laiks:

Tavas komandas:
Sazināšanās
Public account
  PRO zona
1330 kredīti
Pirkt kredītus
Šobrī Tu atrodies publiskajā profilā. Ja Tu gribi spēlēt šo spēli vai piedalīties diskusijā, Tev ir jāienāk spēlē caur savu profilu. Ja Tu esi jauns lietotājs, Tev no sākuma ir jāveic reģistrācija.

  PowerPlay Žurnāls

Informatii & Cultura nr. 7


Informatii & Cultura nr. 7

     Mausoleul din Halicarnassus

 

   Anul constructiei:

 

- Se crede ca a fost terminat in anul 353 I.C., la 3 ani de la moartea regelui Mausollus.

 

   Locatie:

 

- Orasul Halicarnassus (Bodrumul de azi) in Marea Egee, in sud-vestul Turciei.

 

   Istorie:

 

- Denumirea de "mausoleu" vine de la numele regelui persan Mausollus care guverna provincia Caria. Mausoleul de la Halicarnassus a fost construit de catre Artemisia, sotia si sora regelui Mausollus, in memoria acestuia. Timp de 16 secole aceasta constructie a supravietuit timpului. Se crede ca a fost distrus intre anii 1000 D.C. si 1400 D.C. de un cutremur cel mai probabil. In 1494 cavalerii Sfantului Ioana din Malta au construit un castel in timpul cruciadelor, castel care exista si astazi in Bodrum si la a carei constructie au fost folosite blocurile de marmura din mausoleu.

 

     Descriere:

 

- Artemisia, sotia si sora lui Mausollus, ia angajat pe arhitectii Pythius si Satyros precum si pe sculptorii Timotheos si Scopas pentru realizarea proiectului. Planul de baza al cladirii era un templu imens, cu o baza rectangulara cu o lungime de 40 de metri si o latime de 30 de metri, peste care era construita o piramida cu 24 de trepte. Inaltimea totala a mausoleului era de 45 de metri compusa din 20 de metri baza cu trepte, 12 metri podiumul cu coloane, 7 metri piramida cuc ele 24 de trepte si 6 metri statuia din varf care reprezenta un car cu 4 cai.. Fundadtia era un podium cu trepte decorat cu statui. Camera mortuara era construita din alabastru alb si decorata cu aur. Era localizata pe podium si inconjurata cu coloane. Faima acestei constructii consta in multimea statuilor cu care era decorata: oameni, lei, cai si alte animale. In fiecare colt luptatori pe cai strajuiau mormantul. Fiecare parte a mausoleului era decorata cu fresce care reprezentau scene despre luptele grecilor. Intre fiecare dintre coloanele podiumului strajuiau statui. Astazi, numai cateva statui au fost recuperate si pot fi vazute in Camera Mausoleului la British Museum. Artemisia nu a trait sa-si vada lucrarea finalizata, a murit la doi ani dupa moartea sotului si fratelui ei. Marele cuceritor Alexandru cel Mare cel care a cucerit Helicarnassus a crutat mausoleul si la tratat cu respect.





Raksta reitings: Vāji - Normāli - Lieliski     Lasījumu skaits: 26

Ievietot Facebook   Pievienot Twitter   Pievienot MySpace