Laikas:

Tavo komandos:
Bendravimas
Public account
  PRO Zona
1330 kreditų
Pirkti kreditus
Šiuo metu jūs naudojate bendrą vartotojo paskirtį. Jeigu norite žaisti žaidimą ar naudotis forumais, privalote prisijungti. Jeigu esate naujas vartotojas, pirma turite prisiregistruoti.

  PowerPlay žurnalas

Joukkueen rakentamisstrategiat osa 1/3: The Steel Ants


Joukkueen rakentamisstrategiat osa 1/3: The Steel Ants

Seuraava artikkelisarja käsittelee Suomen kokonaisuus tilastossa TOP3:ssa olevia joukkueita eli The Steel Ants, Pussikarhu ja HC Viikingit ja sitä millaista strategiaa käyttäen kyseisten joukkueiden managerit ovat joukkueensa alusta alkaen rakentaneet . Artikkelisarja on kolmiosainen, jossa jokaisessa käsitellään yhtä kyseisistä huippujoukkueista tuossa kyseisessä järjestyksessä. Artikkelisarjan tavoitteena on hiukan avata niitä strategioita ja toimintatapoja, joilla kyseiset joukkueet on saatu nostettua tuolle tasolle sekä samalla antaa vinkkejä uusille ja miksei kokeneemmillekin managereille joukkueen rakentamisesta pitkällä sekä lyhyellä aikavälillä.

Ensimmäisessä artikkelissa tutustutaan tuoreen Suomen Cup-voittajan ja kokonaisuustilaston kärkipaikkaa pitävän The Steel Antsin matkaan tilaston kärkipaikalle ja joukkueen managerin Antsan mietteisiin. The Steel Ants eroaa muista käsiteltävistä joukkueista (Pussikarhu ja HC Viikingit) hieman, sillä joukkueessa on panostettu tasaisesti eri osa-alueisiin. Oheistilat ja työntekijät ovat laadukkaat, stadioni vetää vertoja lähes mille tahansa stadionille ja pelaajahankintojakaan ei olla unohdettu. Eli tasaisuus on valttia? Mutta miten tämä kaikki on saavutettu, siihen saa vastata itse manageri. Raotetaan verhoa hieman ja kysytään asiasta Antsalta:

 

K: Oliko joukkueellasi ensimmäisestä kaudesta lähtien selkeä strategia mitä lähdit toteuttamaan? Mikä tämä oli? Suunnittelitko tarkkaan menosi ja tulosi, rakennusajankohdat, pelaajamyyntisi? Käytätkö jotain apuvälineitä suunnittelussa?

- Heti alussa päätin satsata kaikki rahani oheistilojen rakentamiseen ja tarkoitus oli myöhemmin muuttaa strategiaa sen mukaan, miten joukkueella lähtee sujumaan. Möin alussa useita melko hyviä pelaajia, jotta saisin rahaa oheistiloihin. Möin pelaajia ensimmäisellä kaudella tasaisesti läpi kauden ja sen ansiosta rahaa rakentamiseen oli käytössä lähes aina edellisen oheistilan tason valmistuttua. Apuvälineitä en useimmiten käytä, mutta välillä olen käyttänyt exceliä juurikin rakennusajankohtien suunnitteluun. Tällä hetkellä osa oheistiloista on jo sen verran korkealla tasolla, että säästäminen on aloitettava reilusti etukäteen.

K: Koska strategiasi peruspilareihin kuuluvat oheistilat, mitä oheistiloja pidät tärkeimpinä?

- Ensimmäisinä kausina harjoitustilat, lepotilat ja urheiluakatemia ovat tärkeimmät.

Q: Entä myöhempinä kausina? Sälyykö prioriteetti samana? Eikö terveydenhoitotilat ole mielestäsi yhtä tärkeät kuin harjoittelutilat?

- Prioriteetti tulee säilymään melko samana niin kauan kuin rakennettavaa riittää. Pidän harjoittelutiloja tärkeämpinä, sillä ne parantavat pelaajien harjoittelua paljon enemmän kuin mitä loukkaantumiset haittaavat. Joukkueellani on melko iso pelaajarinki ja hyviä varamiehiä löytyy mikäli avauskokoonpanosta joku loukkaantuisikin. Terveydenhoitotilani ovat kuitenkin nyt 7. tasolle, eikä avauskokoonpanoni pelaajat ole loukkaantuneet kuin yhteensä pari kertaa tällä kaudella, joten nykyinen taso on tällä hetkellä riittävä. Pelaajat saisivat kuitenkin harjoitella lujempaa...

K: Kolmas kausi lähenee loppuaan. Näetkö, että olet onnistunut strategiassasi? Mitä olisit voinut tehdä paremmin? Missä olet epäonnistunut?

- En voi sanoa, että olisin epäonnistunut strategiassani, saavutetut pokaalitkin sen jo todistavat. Pikemminkin strategia on muuttunut kausien edetessä. Ensimmäisellä kaudella ostin vain yhden pelaajan, ja pelaajarinki ensimmäisen kauden jälkeen oli todella pieni. Toiselle kaudelle sponsoritulot kymmenkertaistuivat ja sen ansiosta inflaatio oli erittäin suuri. Inflaatio suosii tunnetusti kiinteän omaisuuden omistajia, joten 20 pelaajan rinki oli aivan liian pieni ja sen takia useiden miljoonien suuruiset lisätulot jäivät saamatta. Olisinkin voinut olla ensimmäisellä kaudella huomattavasti aktiivisempi pelaajamarkkinoilla, sillä tulevia maajoukkuepelaajia oli mahdollisuus saada alle miljoonalla. Toisella kaudella suurensinkin pelaajarinkiä lisätienestien saamiseksi.

K: Jos aloittaisit uudelleen alusta, tekisitkö jotakin toisin? Mitä?

- Olisin aktiivisempi pelaajamarkkinoilla, mutta satsaisin silti suurimman osan rahoista oheistiloihin.

K: Joukkueen aloitusdivisioona vaikuttaa luonnollisestikin strategian rakentamiseen. Mitä olisit muuttanut strategiassasi, jos olisit aloittanut korkeammasta/matalammasta divisioonasta?

- En usko, että olisin juurikaan muuttanut strategiaani. Olisin panostanut kaiken oheistiloihin, vaikka sarjataso olisi ollut mikä tahansa.

K: Kuinka suurena etuna pidät sitä, että pääsit aloittamaan suoraan Mestaruussarjasta? Miksi?

- Sen ansiosta johdan Mestaruussarjaa ylivoimaisesti. Mielestäni suurin etu on siinä, että alusta asti olen päässyt pelaamaan kovia joukkueita vastaan ja sen takia olen joutunut keksimään runsaasti keinoja, joilla saisin joukkueestani irti muita enemmän. Lisäksi sponsoritulot ovat olleet suuremmat kuin mitä ne olisivat olleet alemmissa divisioonissa.

K: Kuinka paljon arvioit joukkueessasi tapahtuvan vaihtuvuutta seuraavan kahden kauden aikana? Onko joukkueesi valmis vai vielä rakennusvaiheessa?

- Joukkue ei tule ikinä olemaan valmis vaan pyrin siihen, että joukkue pystyy koko ajan kehittymään. Heinäkuussa aktiivisuuteni tulee vähenemään, sillä lähden armeijaan ja pyrinkin seuraavan kahden kauden aikana varmistamaan sen, että joukkue pystyy kehittymään myös armeija-aikana. Osa nykyisistä avainpelaajista tulee jäämään kehityksessä muille heikentyvän uran pituuden ja lahjakkuuksien takia, joten panostan akatemiaan paljon ja pyrin hankkimaan markkinoilta nuoria ja lahjakkaita pelaajia. Lisäksi pyrin korvaamaan ulkomaiset pelaajat kotimaisilla palkkakustannusten takia ja osittain myös siksi, että pidän enemmän suomalaisesta joukkueesta kuin muukalaislegioonasta.

K: Seuraatko tarkasti pahimpien kilpakumppanien ja sarjassasi olevien joukkueen tapahtumia? Mitä erityisesti?

- Kyllähän pahimpia vastustajia tulee seurattua tarkasti. Erityisesti se, miten muut rakentavat oheistiloja ja kehittävät pelaajiaan, kiinnostaa.

K: Eli skouttaat paljon kilpakumppaniesi pelaajia?

- Scouttaan muiden joukkueiden pelaajia, mutta seuraan myös, minkälaisia pelaajia muut joukkueet myyvät markkinoilla.

K: Suunnitteletko tarkkaan pelaajiesi energiankulutuksen kauden aikana? Kierrätätkö pelaajia vai lepuutatko toisia välillä? Pelaatko aina vain matalalla intensiteetillä? Käytätkö muita intensiteettejä kuin matalaa? Milloin ja miksi?

- Runkosarjan pelaan kokonaan matalalla. Cupeissa käytän normaalia mikäli jatkopaikka sitä vaatii ja korkeata käytän vain kauden lopun tärkeissä otteluissa. Energiankäytössä pyrin siihen, että joukkue on pudotuspeleissä mahdollisimman vahva. Kierrätän pelaajia vähän, sillä vaihtopenkillä ei tällä hetkellä ole pelaajia, jotka olisivat tulevaisuudessa joukkueen avauskokoonpanon pelaajia ja näin he eivät tarvitse kokemusta ja kemiaa.

K: Kun arvioit vastustajaa, kumpaa mittaria pidät tärkeämpänä, joukkueen vahvuudesta kertovia tähtiä vai kenttien vahvuudesta kertovia kiekkoja?

- Joukkueen kokonaisvahvuutta pidän tärkeämpänä. Yksi kiekko vastaa viittä tähteä. Tähdet kertovat, kuinka hyvä joukkue kokonaisuudessaan on ja kiekot kertovat, miten taidot ovat jakautuneet eri ketjuihin.

K: Koetko, että olet saanut hyötyä pro-paketista? Jos olet, niin mitä?

- Enpä oikeastaan. Paketin ansiosta jotkin asiat pystyy tekemään helpommin, mutta ilman pakettia menestys tuskin olisi lainkaan heikompi.

K: Joukkueen vahvuuden (tähtien) perusteella et ole niin ylivoimainen, kuin tuloksista näkyy. Minkä luulet olevan syynä tähän kestävään menestykseen?

- Vahvuustähtiä ei lasketa samalla tavalla kuin ottelun tulokset vaan tähdet ovat vain suuntaa-antavia. Esimerkiksi pelaajien päätaito vaikuttaa mielestäni liikaa tähtiin ja taktiikan valinta ei vaikuta lainkaan. Suurin syy menestykseen on kuitenkin ollut se, että joukkueeni pelaajien kokonaisuudet ovat keskimäärin melko reilusti parempia kuin muilla sarjan joukkueilla.

K: Kakkoskenttäsi Lipponen-Pääkkö-Lääperi on kylvänyt kauhua vastustajien kenttäpuoliskolla. Missä piilee ketjun tehokkuuden salaisuus?

- Jokaisen pelaajan kokonaisuus on yli 300 ja ketju on erittäin monipuolinen: ketjussa on kokemusta, peliälyä, viimeistelytaitoa ja taistelutahtoa. Lisäksi jokaisen pelaajan kemia on 100.

K: Roolitatko tarkasti pelaajasi vai ovatko saman pelipaikan pelaajat rakennettu samalla tavalla?

- Roolitan pelaajani melko tarkasti. Roolitukseen vaikuttaa pääasiassa pelaajan lahjakkuudet, mutta vaikutusta on myös sillä, mitä joukkue tarvitsee.

K: Maalivahtisi Mikko Klemetti on voittanut joukkueellesi lukuisia tärkeitä pelejä. Arvioi prosentuaalisesti, kuinka suuri merkitys lopputulokseen on maalivahdin panoksella? Vastaako maajoukkuetason maalivahti kentällistä maajoukkuetason pelaajia?

- Maalivahti on tunnetusti joukkueen tärkein pelaaja. Prosentuaalista vaikutusta ottelun lopputulokseen on vaikea sanoa, mutta 40 tähden maalivahdin ja 30 tähden maalivahdin ero on n. 1 maali per ottelu, mikä saattaa hyvinkin kääntää tiukan ottelun.

K: Joukkueestasi löytyy paljon ulkomaalaisia, joita ei kentällä näy. Eikö omasta akatemiasta tule tarpeeksi laadukkaita pelaajia vai treenaatko pelaajia myyntiin?

- Iso osa ulkomaalaisista pelaajista on menossa parin kauden sisällä myyntiin, mutta tällä tasolla pelkillä oman akatemian pelaajilla ei millään voiteta mestaruuksia, joten pelaajia on pakko myös ostaa.

K: Et ole tehnyt areenaasi vielä suuria investointeja, vaan olet kehittänyt sitä tasaisesti ja pikkuhiljaa. Mikä on strategia tämän takana?

- Rahaa ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen, joten jostain täytyy tinkiä. Mieluummin pelaan vahvalla joukkueella pienellä areenalla kuin heikolla joukkueella isolla areenalla. Tähän mennessä areenan kapasiteetti on riittänyt melko hyvin ja nykyisen kapasiteetin sai halvalla, mutta jatkossa investoinnit kallistuvat huomattavasti. Oheistiloihin satsaamaninen maksaa tässä vaiheessa areenaa nopeammin itsensä takaisin. Tosin ei areenaa saa täysin unohtaa.

K: Voitit juuri Suomen Cupin ja olet tällä hetkellä hallitseva Mestareiden Liigan, Suomen Cupin ja Mestaruussarjan runkosarjan voittaja. Ensimmäisellä kaudella veit myös koko Mestaruussarjan mestaruuden. Mestareiden Liigan voitto on arvatenkin ylitse muiden, mutta miten arvostat Suomen Cupin ja Mestaruussarjan voittoja toisiinsa nähden? Onko noiden arvostus muuttunut ensimmäisestä kaudesta lähtien ja miten arvioit, että tuo arvostus muuttuu itselläsi tulevaisuudessa (jos muuttuu lainkaan)?

- Kyllähän tuo Mestaruussarja on se, kumman perusteella palkintorahat sekä sponsorisopimukset jaetaan ja sen takia arvostus sekä panostus sinne on suurempi. Cup-voiton arvostus ei ole muuttunut mihinkään kausien edetessä, mutta Mestaruussarjan voiton arvostus on kasvanut kausi kaudelta sarjan vaikeutuessa ja uskon, että arvostus nousee tulevaisuudessakin, sillä alemmista sarjoista on nousemassa useita kovia joukkueita, jotka tekevät sarjan voittamisesta vaikeampaa.

K: Joukkueesi on saavuttanut PPM:ssä sen nuoresta iästään huolimatta jo lähes kaiken. Riittääkö vielä nälkää tuleville kausille? Mitkä ovat tärkeimmät tavoitteesi?

- Kyllä sitä täytyy joka kausi ainakin yksi pokaali ottaa eikä haittaa, vaikka sama pokaali tulisi useampanakin eri kautena :) Tärkein tavoite on kuitenkin rakentaa omannäköinen joukkue, joka pystyy menestymään ja jolla on kiva pelata.

 

Näin siis yksi Suomen PPM-kiekon tunnetuimmista ja menestyneimmistä managereista, Antsa. Pienenä ja karkeana yhteenvetona voitaisiinkin klassisesti todeta, että pitkäjänteisellä työllä ja toimivalla suunnitelmalla syntyy menestyvä joukkue. On hyvä olla pitkänlinjan strategia, mutta pitää löytyä myös kykyä muuttaa sitä, jos toivottua tulosta ei synny. Pitää pystyä reagoimaan muuttuviin tilanteisiin ja ennakoida tapahtumat mahdollisimman hyvin. On hyvä asettaa pitkäaikaisia tavoitteita, kuten myös lyhyen aikavälin tavoitteita. Se pitää managerin hereillä, kuten myös säilyttää mielenkiinnon itse tekemiseen. The Steel Ants on selvästikin löytänyt "voittamisen kulttuurin" ja tulokset ovat vakuuttavia. Pelaajien taitoarvojen sekamelskasta on löytynyt ketjukoostumukset, jotka pystyvät kyykyttämään taidollisesti parempiakin joukkueita. The Steel Ants on rakentunut ajan kuluessa joukkueeksi, eikä vain kokoelmaksi yksilöitä. Pelaajat täydentävät toisiaan ja lähestytään jo ns. "täydellistä kenttäharmoniaa". The Steel Ants on jo noussut PPM-kiekon Suomen johtotähdeksi ja tulee pysymään siellä vielä pitkään, jota on vaikea sysätä pois palliltaan.

Seuraavassa artikkelissa (osa 2/3) on käsittelyssä Suomen PPM-kiekon komeettajoukkue Pussikarhu ja haastattelussa joukkueen manageri goodison. IV-divisioonasta aloittanut joukkue on rymistellyt jo kokonaisuustilastoissa sijalle kaksi ja on tuore Suomen Cupin hopeamitalisti. Pysäyttäjää ei näyttäisi olevan ja tällä kaudella joukkue pelasi itsensä jo neljännesvälieriin asti Cup-voittajien cupissa. Joukkue ja manageri goodison ovat selkeitä nousevia tähtiä ja yksi vahvoista kandidaateista sysäämään The Steel Ants pois korkeimmalta korokkeelta. Kuinka aladivisioonasta noustaan huipulle, se selvinnee seuraavassa artikkelissa.

PPM-kiekon poropeukalo,

santar

 





Straipsnio reitingas: Vargšas - Normalus - Puiku     Peržiūrėta: 337

Pasidalink Facebook'e   Pasidalink Twitter'yje   Pasidalinka MySpace