Time:

Your teams:
Communication
Public account
  PRO Zone
1330 credits
Buy credits
You are in the public account. If you want to play the game or join in the discussion, you have to log in. If you are a new user, you must register first.

  PowerPlay Magazine

Pelivinkkejä: Pelaajien harjoittelu (käsipallo)


Pelivinkkejä: Pelaajien harjoittelu (käsipallo)

 

Tässä artikkelissa kerron oman kokemukseni pohjalta vinkkejä pelaajien harjoitteluun. Artikkeli koskee pelaajien harjoittelua ainoastaan käsipallossa.

Maajoukkueen apuvalmentajana toimiessani olen huomannut, että pelaajien harjoittamiseen on hyvin erilaisia tyylejä, joista osan voi todeta selkeästi vääräksi. Tämän artikkelin tarkoituksena on kääntää suomalaisten pelaajien taitojakaumia oikeampaan suuntaan, ei jakaa täydellisiä peliohjeita jokaiselle.

 

1. Kenttäpelaaja vai maalivahti?

Aloitetaan aivan perusasioista: kenttäpelaaja vai maalivahti? Ensimmäiseksi huomiota tulee kiinnittää kaikista tärkeimpiin taitoihin, kenttäpeliin ja torjuntaan. Kenttäpelaaja ei tee torjuntataidolla mitään, kun taas maalivahdit eivät hyödy kenttäpelistä. Maalivahdit eivät tämän lisäksi hyödy myöskään heittotaidosta tai aggressiivisuudesta. Eli tiivistäen:

Maalivahdille hyödyttömät taidot: kenttäpeli, heittäminen, aggressiivisuus
Kenttäpelaajalle hyödyttömät taidot: torjunta

Maalivahdin kohdalla kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota myös blokkaustaitoon ja syöttämiseen. Etenkään blokkaustaito ei ole kenttäpelaajalla yhtä merkityksellinen kuin maalivahdilla. Syöttämisen kohdalla tilanne on sama, ellei ole kyseessä takapelaaja. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos pelaajan parhaat lahjakkuudet ovat torjuntaan ja blokkaukseen, tee hänestä maalivahti. Jos lahjakkuutta löytyy puolestaan kenttäpeliin ja heittämiseen, tulee hänestä tehdä kenttäpelaaja. Mikäli pelaajan lahjakkuus on huono sekä kenttäpeliin että torjuntaan, pelaaja ei ole ainakaan tähtiainesta, vaikka muihin taitoihin lahjakkuuksia löytyisikin.

 

2. Takapelaaja, laituri vai viivapelaaja?

Jatketaan oletuksesta, että pelaajasta tulee kenttäpelaaja. Tällöin kiinnitetään seuraavaksi huomiota siihen, mille pelipaikalle hänet tulisi sijoittaa. Yksi hyvin yleinen ja alkeellinen virhe on jättää huomiotta lähes kokonaan kaikki muut taidot kuin kenttäpeli. Vaikka kenttäpeli on pelaajan tärkein taito, pelkkä sen harjoittaminen ei paranna pelaajan suorituksia lähellekkään yhtä paljoa kuin hyvä taitojakauma. Asiasta karkea esimerkki:

Pelaajan nimi Kenttäpeli Aggressiivisuus Tekniikka
Viivapelaaja 1 120 20 10
Viivapelaaja 2 70 50 30

Viivapelaaja 1:n ja viivapelaaja 2:n ilmoitetut taidot ovat molemmat yhteensä 150, mutta viivapelaaja 2 on parempi olettaen, että muut taidot ovat pelaajilla samat. Tässä tapauksessa siis 50 tasoa parempi päätaito on merkityksettömämpi kuin 50 tasoa jaoteltuna hyvin aputaitoihin.

Aputaitojen tärkeys on kiistaton, mutta mitä aputaitoja kannattaisi kehittää? Nyt mietitään, kannattaako pelaajasta tehdä takapelaaja, laituri vai viivapelaaja. Mainittakoon vielä, että takapelaaja = rakentaja, sillä pelissä näkee kumpaakin nimitystä käytettävän. Kaikkien pelaajien toiseksi tärkein aputaito on tekniikka, joten riippumatta pelipaikasta, siitä on suurta hyötyä. Sen merkityksen ollessa kaikille ainakin lähes sama, määrittää pelipaikan suurimmaksi osaksi tärkein aputaito.

Pelipaikka Tärkein aputaito
Takapelaaja Syöttäminen
Laituri Nopeus
Viivapelaaja Aggressiivisuus

Näin ollen siis valitse pelaajan pelipaikka sen mukaan, mihin yllä olevista taidoista hänellä on paras lahjakkuus. Joskus tosin, jos lahjakkuuksien ero on todella pieni, voi pelipaikan valitsemisen kannalta tärkeämpää olla pelaajan lähtötaso kyseiseen taitoon. Lisäksi valinnassa kannattaa ottaa huomioon, että heittotaito on takapelaajalle tärkeämpi kuin muille pelaajille. Tällä ei kuitenkaan ole merkitystä, mikäli pelaaja pelaa vain puolustavassa kokoonpanossa. Paneudutaan tähän asiaan tarkemmin seuraavassa osiossa, mutta tehdään vielä heittotaidon vaikutuksesta esimerkki:

Pelaajan nimi Syö lahjakkuus Nop lahjakkuus Hei lahjakkuus
Pelaaja X 75 70 40

Vaikka Pelaaja X:n tärkein aputaito tekisikin hänestä takapelaajan, itse tekisin hänestä laiturin hyökkäyskokoonpanon pelaajasta puhuttaessa.

 

3. Hyökkäävä vai puolustava?

Kun pelipaikka on valittu, on edessä vielä yksi kysymys: laittaakko pelaaja hyökkäys- vai puolustuskokoonpanoon? Tähän on yksinkertainen nyrkkisääntö: hyökkäävä pelaaja tarvitsee heittämistä, puolustava sen sijaan blokkaustaitoa. Tästä löytyy lukuisia esimerkkejä, kuinka pelaajista on heittämisen lahjakkuuden huonoudesta huolimatta tehty väkisin hyökkäävä. Etenkin jos heittämisen ja blokkaustaidon lahjakkuudessa/lähtötasossa on merkittävä ero, en näe mitään järkeä pelaajan harjoittamisessa niistä huonompaan.

Joskus heittäminen ja blokkaustaito voivat kuitenkin olla sekä lahjakkuudeltaan että lähtötasoltaan hyvin tasaväkiset. Tällöin voit valita suunnan joukkueesi tarpeen mukaan, tai mitä itse suosittelisin, tehdä hänestä yleispelaajan. Yleispelaajalla tarkoitan pelaajaa, joka pelaa sekä hyökkäys- että puolustuskokoonpanossa (eli täydet 60 minuuttia /ottelu). Hyviä yleispelaajia ovat etenkin joukkueesi parhaat pelaajat, sekä pelaajat joiden heittäminen ja blokkaus ovat tasavahvat. Tasavahvuudesta puhuttaessa oletetaan toki, että molemmat taidot ovat riittävällä tasolla. Pelaaja, jonka sekä heittäminen että blokkaus ovat tasolla 10, ei ole hyvä pelaaja ylipäätään.

 

4. Taitojakauma

Lopuksi päästään etenkin edistyneempiä pelaajia eniten kiinnostavaan aiheeseen, taitojakaumiin. Kukaan ei voi väittää todeksi yhtä ainoaa oikeaa taitojakaumaa, mutta omien kokemuksien pohjalta voi rakentaa jotakin suuntaa antavaa. Oikea taitojakauma on myös jokaiselle pelaajalle yksilöllinen riippuen hänen lahjakkuuksistaan, vaikka pelipaikka olisi sama. Tee painotuksia sen mukaan, että painotat enemmän taitoja, joihin pelaajan lahjakkuus on hyvä. Tehdään tästä jälleen karkea esimerkki käyttäen kahta kuvitteellista laituria:

Pelaajan nimi Nop lahjakkuus Tek lahjakkuus
Laituri 1 90 70
Laituri 2 70 90

Näistä kahdesta voit painottaa laiturille 1 enemmän nopeutta tekniikan kustannuksella, ja laiturille 2 puolestaan tekniikkaa nopeuden kustannuksella. Näin ollen, jos kehität nopeuden esimerkiksi 60-80% kenttäpelistä, laituri 1:n tapauksessa prosentti voisi lähennellä 80%, kun taas laituri 2:lla pikemminkin 60%.

Loppuun julkaisen vielä löyhän taulukon taitojakaumista, jonka tapaisia itse käytän. Väitän ainakin, että mikäli tapanasi on harjoittaa pelaajia hyvin erilailla kuin minulla, tyylisi on väärä.

Pelaajatyyppi Tor KeP Hei Blk Syö Tek Nop Agr
Maalivahti 100 - - 65-85 40-60 15-35 15-35 -
Hyökkäävä takapelaaja - 100 45-85 - 65-85 40-60 15-35 15-35
Puolustava takapelaaja - 100 - 35-75 65-85 40-60 15-35 15-35
Hyökkäävä laituri - 100 35-75 - 15-35 40-60 65-85 15-35
Puolustava laituri - 100 - 35-75 15-35 40-60 65-85 15-35
Hyökkäävä viivapelaaja - 100 35-75 - 15-35 40-60 15-35 65-85
Puolustava viivapelaaja - 100 - 35-75 15-35 40-60 15-35 65-85

Arvioin etenkin heittämisen ja blokkauksen taulukkoon tarkoituksella todella löyhästi, sillä niiden merkityksestä on vaikea sanoa mitään. Heittäminen parantaa todennäköisyyttä maalintekoon pelaajan heittäessä, joten esimerkiksi 7-metrin heittojen heittäjälläsi on syytä olla korkea heittäminen. Toisaalta pelitilanteessa muut taidot vaikuttavat siihen, kuinka usein pelaajasi pääsee heittämään, joten pelkkä heittämistaito ei tee hyvää maalintekijää.

Sama tilanne on myös blokkaustaitoa tarkastellessa. On vaikea sanoa, kuinka paljon sitä kannattaa kehittää, sillä jokainen harjoittelupäivä on pois jostain muusta taidosta, joka on myös merkityksellinen kaikkeen samaan kuin blokkaustaitokin.

Taulukosta puuttuu kokonaan aiemmin puhutut yleispelaajat. Heillä taidot tulee olla muuten täysin samanlaiset, mutta sekä heittäminen että blokkaustaito liukuu välillä 35-75.


Toivottavasti artikkeli opetti jollekkin managerille jotakin. Tsemppiä kaikille loppukauteen, ja keskustelu asian tiimoilta kommenteissa on sallittua, ellei jopa suositeltavaa :)





Article rating: Poor - Normal - Excellent     Unique views: 132

Share on Facebook   Share on Twitter   Share on MySpace