Ώρα:

Οι ομάδες σας:
Επικοινωνία
Public account
  PRO Ζώνη
1330 μονάδες
Αγοράστε μονάδες
Βρίσκεσαι σε δημόσιο λογαριασμό. Εάν θέλεις να παίξεις το παιχνίδι η να συμμετέσεις στη συζήτηση, πρέπει να συνδεθείς. Αν είσαι νέος χρήστης, πρέπει πρώτα να εγγραφείς.

  PowerPlay περιοδικό

Saksan jalkapallomaajoukkueen historiaa ja tulevaisuutta


Saksan jalkapallomaajoukkueen historiaa ja tulevaisuutta

Saksan jalkapallomaajoukkueen MM-kisahistoria

Saksa pelasi ensimmäisen virallisen maaottelunsa Sveitsiä vastaan Baselissa 5. toukokuuta 1908. Tuolloin Sveitsi voitti 5-3.

Ensimmäisiin MM-kisoihin, vuonna 1930 Saksa ei osallistunut, mutta jo seuraavissa kisoissa vuonna 1934 Saksa pääsi juhlimaan MM-pronssia. Turnaus pelattiin pudotuspelimuodossa, jossa Saksa voitti Belgian ja Ruotsin edeten välieriin, jossa Tšekkoslovakia oli parempi 3-2. Pronssiottelussa kaatui lopulta Itävalta, turnauksen toiseksi paras maalintekijä oli neljällä maalillaan Edmund Cohen.

Seuraavissa MM-kilpailuissa vuonna 1938 Saksa putosi jo neljannesväliessä hävittyään uusintaottelussa Sveitsille 4-2. Ensimmäinen ottelu päättyi tasan 1-1. Kyseisen vuoden MM-kilpailujen karsinnoissa Saksa pelasi samassa lohkossa Suomen kanssa. Kyseessä oli Suomen ensiesiintyminen maailmanmestaruuskilpailujen karsinnoissa.

Seuraavat MM-kilpailut järjestettiin vasta 1950, mutta Saksa ei saanut osallistua kisoihin. Syynä oli se, että silloinen Saksa oli toisen maailmansodan jälkeen miehitetty. Samasta syystä Japani ei voinut osallistua.

Vuoden 1954 kilpailuihin sai Länsi-Saksa luvan osallistua, ja se onnistuikin pääsemään karsinnoista loppukilpailuun. Saksa arvottiin Unkarin, Turkin ja Etelä-Korean kanssa samaan lohkoon. Alkulohkossa Saksa pelasi ainoastaan Turkkia ja Unkaria vastaan ja toinen jatkoonmenijä ratkaistiin "pudotuspeliottelulla" Saksan ja Turkin välillä. Saksa voitti ottelun 7-2. Pudotuspeleissä Saksa löi Jugoslavian ja Itävallan, loppuottelussa kaatui Unkari maalein 3-2 ja Saksa pääsi juhlimaan historiansa ensimmäistä jalkapallon maailmanmestaruutta. Vuoden 1958 karsinnoissa oli mukana ensimmäistä kertaa Itä-Saksa.

Seuraava MM-mitali tuli vuonna 1966, jolloin Saksa ylsi jälleen loppuotteluun lyötyään välierissä Neuvostoliiton. Isäntämaa Englanti oli kuitenkin loppuottelussa vahvempi maalein 4-2: varsinainen peliaika päättyi kuitenkin 2-2. Saksalaishyökkääjä Uwe Seeler valittiin turnauksen tähdistöön yhdessä keskikenttämies Franz Beckenbauerin kanssa.

Seuraavat kisat vuonna 1970 pelattiin Meksikossa. Saksa oli voittamaton aina välieriin saakka, jossa Italia löi Saksan jatkoajalla. Pronssiottelussa kaatui kuitenkin Uruguay 1-0.

Länsi-Saksa isännoi vuoden 1974 MM-kilpailuja. Kyseiset kilpailut olivat ainoat, joissa esiintyi sekä Itä- että Länsi-Saksa, joukkueet vielä arvottiin samaan alkulohkoon. Mielenkiintoinen ottelu päättyi Idän 1-0 voittoon. Jatkolohkossa Itä-Saksa hävisi kuitenki kahdesti ja pelasin kerran tasan, mikä jätti sen mitalipelejen ulkopuolelle. Länsi-Saksa sen sijaan voitti kaikki kolme otteluaan, ja ylsi loppuotteluun Alankomaita vastaan. Noin 75000 katsojaa sai todistaa Länsi-Saksan mestaruutta maalein 1-2.

Vuoden 1982 kisojen karsinnoissa Suomi ja Länsi-Saksa kohtasivat jälleen, mutta Suomi oli täysin voimaton kahdessa keskenäisessä ottelussa. Itse kisojen avausottelussa Saksa koki katastrofaalisen tappion Algerialle 1-2. Saksa kuitenkin ryhdistäytyi ja lopulta voitti alkulohkonsa. Saksa voitti myös äärimmäisen kovan jatkolohkonsa: kolmen joukkueen lohkossa olivat Saksan lisäksi Englanti ja isäntämaa Espanja. Saksa eteni tiukan kamppailun jälkeen loppuotteluun, jossa kuitenki Italia oli parempi.

Seuraavissa kisoissa vuonna 1986 Meksikossa Saksalla oli todella vaikeaa alkulohkossaan. Joukkue selvisi lopulta niukasti pudotuspeleihin. Pudotuspeleissä joukkue voitti Marokon, Meksikon rankkareilla sekä Ranskan. Loppuottelussa tällä kertaa parempi oli maalein 3-2 Argentiina: Jorge Burruchaga teki 83' minuutilla ottelun voittomaalin.

Mitaliputki sai jatkoa vuoden 1990 Italian kisoissa, kun Saksa voitti kolmannen ja tähän asti viimeisimmän MM-kultansa. Karsinnoissa Suomi ja Länsi-Saksa olivat jälleen vastakkain, Suomen jäädessä yhä uudelleen jalkoihin. Alkulohkossa Saksa voitti ensin Jugoslavian ja Yhdistyneet Arabiemiraatit, mutta koki Kolumbiaa vastaan tasapelin. Lohkovoiton jälkeen Saksa löi pudotuspeleissä Alankomaat, Tšekkoslovakian ja välierissä rangaistuspotkikilpailussa Englannin. Näin vuoden -86 kilpailujen loppuottelun uusinta oli edessä Saksan ja Argentiinan välillä. Loppuottelua pidetään kuitenkin tasoltansa yhtenä historian huonoinpana: lisäksi argentiinalaisesta Pedro Monzonista tuli ensimmäinen ulosajettu pelaaja MM-loppuottelusta. Saksa voitti ottelun Andreas Brehmen rangaistuspotkumaalilla 1-0.

Vuoden 1994 kisoissa pelasi jälleen yhdistynyt Saksa. Kisat päättyivät kuitenkin jo neljännesvälieriin, kuten myös vuoden 1998 kisat. Mitalien makuun Saksa pääsi jälleen vuonna 2002.

Kyseisen kisojen karsinnoissa Suomi ja Saksa kohtasivat jälleen. Tällä kertaa Saksa ei voittanut kumpaakaan otteluista: ensimmäistä ottelua Suomi johti jopa 2-0 Mikael Forssellin maaleilla, mutta ottelu päättyi 2-2. Toinen kohtaaminen oli maaliton. Saksa joutui karsimaan lohkovaiheen jälkeen paikastaan, mutta kukisti karsinnassa Ukrainan. Itse kisoissa Saksa vakuutti jälleen ja eteni ilman tappioita loppuotteluun. Lopulta Brasilia oli kuitenkin parempi 0-2. Saksan maalivahti Oliver Kahn valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi.

Saksa isännoi vuoden 2006 kilpailuja. Voittamaton Saksa eteni aina välieriin, jossa kuitenki tuleva maailmanmestari Italia oli parempi jatkoajan jälkeen 0-2. Pronssiottelussa 3-1 voitto Portugalista tiesi lisää täytettä Saksan mitalikaappiin. Miroslav Klose oli turnauksen paras maalintekijä viidellä maalillaan.

Viimeisissä kisoissa, vuonna 2010 Etelä-Afrikassa, oli jälleen Saksan tyytyminen pronssiin. Suomi ja Saksa kohtasivat jälleen karsinnoissa, mutta voittoa ei irronnut: kaksi katkeraa tasapeliä oli jälleen Suomen kohtalona. Tosin Suomi oli ainoa joukkue karsinnoissa jota Saksa ei onnistunut voittamaan. Itse kisoissa Saksa selvisi vain maalieron turvin alkulohkostaan. Pudotuspeleissä voitot sekä Englannista että Argentiinasta veivät Saksan välieriin, jossa tuleva maailmanmestari Espanja oli parempi. Tasaisen pronssiottelun Uruguayta vastaan Saksa voitti lopulta 3-2 jatkaen mitaliputkeaan.

Saksan jalkapallomaajoukkue nykyhetkenä

Nykyisin Saksa kuuluu edelleen maailman tasokkaimpiin jalkapallomaihin. FIFA-ranking sijoitus on peräti kolmas. Vuoden 2014 MM-kisoihin Saksa karsii UEFA:n C-lohkossa yhdessä Ruotsin, Irlannin, Itävallan, Färsaarten ja Kazakstanin kanssa. Saksa onkin ehdoton voittajasuosikki lohkossaan.

Vuoden 2012 EM-karsinnoissa Saksa johtaa ylivoimaisesti lohkoaan ja on oikeastaan varmistanut jatkopaikkansa: Saksalle riittää lohkovoittoon seuraavassa ottelussa voitto Itävallasta tai Turkin häviö Kazakstanille.

Saksan jalkapalloilun tulevaisuus näyttää todella kirkkaalta sekä maajoukkue- että seuratasolla. Bundesliigasta on tulossa nuoria ja lahjakkaita saksalaisia pelaajia maajoukkueen käyttöön. Saksalta onkin syytä odottaa menestystä sekä 2012 että 2014.