Ώρα:

Οι ομάδες σας:
Επικοινωνία
Public account
  PRO Ζώνη
1330 μονάδες
Αγοράστε μονάδες
Βρίσκεσαι σε δημόσιο λογαριασμό. Εάν θέλεις να παίξεις το παιχνίδι η να συμμετέσεις στη συζήτηση, πρέπει να συνδεθείς. Αν είσαι νέος χρήστης, πρέπει πρώτα να εγγραφείς.

  PowerPlay περιοδικό

Joukkueen rakentamisstrategiat osa 2/3: Pussikarhu


Joukkueen rakentamisstrategiat osa 2/3: Pussikarhu

Artikkelisarjan toisessa osassa tutustutaan joukkueeseen Pussikarhu ja manageriin goodison. Pussikarhu on tuore Suomen Cupin hopeamitalisti ja tulevaisuudessa varmasti vahva kandidaatti voittamaan minkä tahansa tittelin, mitä joukkue lähtee tavoittelemaan. Goodison on rakentanut kärsivällisesti joukkuettaan ja tällähetkellä joukkue on jo materiaaliltaan kiistämättä Suomen paras. Joukkueesta löytyy mm. Suomen paras sentteri ja kokonaisuuden omaava pelaaja Eino Veikkonen, joka kolkuttelee paikkaa jopa koko PPM:n TOP10:ssä. Joukkueen kehittyminen on ollut viimekausina pelottavan vahvaa ja jos tahti jatkuu, ei joukkueelle löydy pysäyttäjää Suomen pelikentiltä. Kuinka tähän on päästy joukkueella, joka aloitti muista käsiteltävistä joukkueista poiketen IV-divisioonasta? Kysytään siitä itse managerilta, goodisonilta. Jotta vertailtavuus muihin joukkueihin säilyy, kysytään managerilta muutamia samoja kysymyksiä, kuin multakin mukana olevilta haastateltavilta.

K: Oliko joukkueellasi ensimmäisestä kaudesta lähtien selkeä strategia mitä lähdit toteuttamaan? Mikä tämä oli? Suunnittelitko tarkkaan menosi ja tulosi, rakennusajankohdat, pelaajamyyntisi? Käytätkö jotain apuvälineitä suunnittelussa?

Alussa ei ollut strategiaa selvillä koska peli oli vielä uusi ja vieras. Oheistiloihin on tullut panostettua paljon aivan viime kuukausiin saakka, joten tulot on suurelta osin huvenneet rakennusprojekteihin. Henkilökuntaa myymällä sai pelin alussa hyvin tuloja koska tarjonta oli tuolloin lähes olematonta. Pelaajamyyntejä olen suunnitellut vain muutaman viikon päähän. Mukaan on toki hankittu pelaajia kehittymään vailla tulevaisuutta Pussikarhu-paidassa mutta myyntihetki määräytyy vasta myöhemmin. Excel on ollut ahkerasti käytössä erityisesti alkuvaiheessa kun ei ollut vielä pro-pakettia.

K: Eli panostit alussa enemmän oheistiloihin kuin sarjanousuun?

Panostin alussa suurimman osan varoista oheistiloihin. Toki alussa tuli tehtyä muutama täsmähankinta pelaajapuolellekin. En kuitenkaan mielestäni tehnyt tuota sarjamenestyksen kustannuksella, sillä harjoitustilat ja akatemia auttavat menestymään lyhyelläkin aikavälillä.

K: Kolmas kausi lähenee loppuaan. Näetkö, että olet onnistunut strategiassasi? Mitä olisit voinut tehdä paremmin? Missä olet epäonnistunut?

Olen onnistunut juniorinostoissa eli hyvällä tuurilla tässä mennään. Erityisesti toisen kauden junnunostoihin mahtuu useampi erinomainen pelaaja. Pelaajakaupat ovat myös sujuneet. Suurin osa myydyistä pelaajista on hankittuja ja siksi katson että olen onnistunut kaupoissa. Arvioin väärin peliin sisääntulevan rahan määrän. Ensimmäisten kahden kauden aikana olisi pitänyt hankkia lahjakkaita hyviä pelaajia jopa oheistilojen rakentamisen kustannuksella.

K: Juniorinostosi ovat epäilemättä onnistuneita. Käytätkö jotain poppakonsteja junioreita nostettaessa? Nostat vain johonkin tiettyyn aikaan? Painat nappia vain jollain tietyllä tavalla? Millaisilla rituaaleilla tulee parhaat juniorit?

Ei ole käytössä poppakonsteja eikä rituaaleja. Juniorit tarkistetaan heti kun päästään torstaina työpisteen ääreen :D

K: Jos aloittaisit uudelleen alusta, tekisitkö jotakin toisin? Mitä?

Mikäli peli alkaisi uudestaan niin ostaisin enemmän lahjakkaita pelaajia ja myisin hyviä mutta hitaammin kehittyviä pelaajia. Jos aloittaisin nyt uudella joukkueella niin hankkisin matalan taidon mutta korkean lahjakkuuden pelaajia sekä panostaisin treeni- ja lepotiloihin, eli uhraisin parin ensimmäisen kauden menestystä valoisemman tulevaisuuden puolesta :)

K: Joukkueen aloitusdivisioona vaikuttaa luonnollisestikin strategian rakentamiseen. Mitä olisit muuttanut strategiassasi, jos olisit aloittanut korkeammasta/matalammasta divisioonasta?

Luulen, että olisin aloittanut samalla strategialla vaikka olisinkin saanut aloittaa korkeammasta divarista. Ensimmäisellä kaudella kaikki lähti nollista liikkeelle ja siksi olimme kaikki samalla viivalla korkeampia sponsori/palkintorahoja lukuunottamatta.

K: Luuletko kärsineesi siitä, että aloitit alemmasta divisioonasta kuin jotkut muut joukkueet? Mistä pääosin?

Aloitin nelosesta ja pelaan tällä hetkellä kolmosessa. Tulot ovat jonkin verrran pienemmät kuin ylemmissä sarjoissa mutta toisaalta joukkueen kokonaisuus kasvaa helpommin kun sarjassa on yleensä mukana myös heikompia joukkueita. Kokonaisuutena luulen, että I/II-divareista aloittaneet joukkueet saivat pienen edun muihin nähden.

K: Kuinka paljon arvioit joukkueessasi tapahtuvan vaihtuvuutta seuraavan kahden kauden aikana? Onko joukkueesi valmis vai vielä rakennusvaiheessa?

Pussikarhussa on noin 60-70% pelipaikoista täytetty. Lopuille paikoille haetaan lahjakkaampiua korvaajia. Joukkue on siis rakennusvaiheessa mutta perusta alkaa olla valettu :)

K: Omaat Suomen materiaaliltaan kovatasoisomman, jopa ylivoimaisen joukkueen.Tulevaisuudessa joukkueelta odotetaan varmasti paljon. Kuinka itse näet tämän ja millaiset ovat tavoitteesi kolmen seuraavan kauden aikana?

Tavoitteena on nousta mestaruussarjaan. Reitti ykköseen (III.8 ja II.2) on kuitenkin ehkä pahin mahdollinen, joten playoff-tappioita tulee matkan varrella. Suomen cupissa pyritään pärjäämään joka kaudella, ja sitä kautta haetaan pääsyä kansainvälisille kentille. Pääsy Cup-voittajien cupiin on tavoittelemisen arvoinen palkinto joukkueen KO:n kannalta.

K: Seuraatko tarkasti pahimpien kilpakumppaniesi ja sarjassasi olevien joukkueiden tapahtumia? Mitä erityisesti?

Seuraan tarkasti oman sarjan joukkueita ja "ystävien" otteita. Seuraan myös parhaimpien joukkueiden taktiikkaa esim. oheistilojen ja areenan rakentamisen suhteen. Olen myös scoutannut jonkin verran pelin parhaita pelaajia oikeiden taitosuhteiden selvittämiseksi.

K: Roolitatko tarkasti pelaajasi vai ovatko saman pelipaikan pelaajat rakennettu samalla tavalla? Miten roolitat pelaajia?

Olen melko skeptinen roolituksen toteutukseen PPM:ssä ja arvioin että pelimoottori on hieman yksinkertaisempi kuin foorumeilla monesti keskustellaan. Pelaajat on lunnollisesti roolitettu pelipaikkojen mukaan ja treenaan kolmea merkitsevää taitoa. Lisäksi kenttäpelaajat harjoittelevat laukomista ja pakit tekniikkaa jäähyjen vähentämiseksi.

K: Suunnitteletko tarkkaan pelaajiesi energiankulutuksen kauden aikana? Kierrätätkö pelaajia vai lepuutatko toisia välillä? Pelaatko aina vain matalalla intensiteetillä? Käytätkö muita intensiteettejä kuin matalaa? Milloin ja miksi?

Pyrin säästämään energiaa playoff-pelejä varten. Periaatteena se, että matalalla pelataan ellei kyseessä ole erityisen vaikea/tärkeä cup-matsi tai ratkaiseva runkosarjan ottelu. Joukkueessa on tällä hetkellä noin 25 kenttäpelaajaa, jotka saavat vastuuta tosipeleissä, joten kolmos/neloskentän miehet kiertävät jonkin verran.

K: Kun arvioit vastustajaa, kumpaa mittaria pidät tärkeämpänä, joukkueen vahvuudesta kertovia tähtiä vai kenttien vahvuudesta kertovia kiekkoja?

Ymmärrykseni mukaan tähdet lasketaan kunkin pelipaikan kiekkojen keskiarvosta, joka kerrotaan viidellä. Käytän kuitenkin kiekkoja scouttaamisessa koska sillä tavalla näkee myös kenttien taitoerot.

K: Pelin alkuvaiheessa et omistanut pro-pakettia, mutta hommasit sen myöhemmin. Koetko, että olet saanut hyötyä pro-paketista? Jos olet, niin mitä?

Pro-paketista on ollut hieman hyötyä mutta mielestäni sillä ei saavuteta pelillistä etua muihin pelaajiin nähden. Pelaajien treenien seuranta ja myyntihetken tarkka määritys helpottaa arkea ja onhan se mukavaa kun on enemmän tilastoja seurattavana, ja sivuja klikkailtavana :)

K: Olet menestynyt pelikenttien ulkopuolella myös pelaajamarkkinoilla. Mihin suuntaan arvioit markkinoiden kehittyvän seuraavan kahden kauden aikana? Jatkaako hinnat nousuaan vai taittuuko kasvu? Paljon arvioit nyt n. 5 miljoonan (KO 250) pelaajan arvon olevan kahden kauden päästä?

Luulen, että pelaajien hinnat jatkavat edelleen nousua. Peliin tulevan rahan määrä näyttäisi kasvavan myös ensi kaudella koska joukkueiden keskiarvo-KO nousee, ja sponsorisopimukset ovat sidoksissa KO-lukuun. Arvaukseni on, että rahan arvon aleneminen taittuu parin kauden kuluttua. Arvioin että parhaiden pelaajien hinta voi esim. tuplaantua lähitulevaisuudessa mutta keskivertomiesten hinnat nousee maltillisemmin.

K: Eli tällähetkellä huippupelaajaan investoiminen olisi kannattavaa? Kentällä saadun hyödyn lisäksi sillä voisi tienata sievoisen summan myymällä sen myöhemmin?

Parhaiden pelaajien hinnat ovat jo nousseet reilusti tämän kauden kuluessa. Silti uskon, että inflaatio pitää huolen pelaajahintojen noususta myös ensi kauden aikana. Tällä hetkellä pelaajakysyntä on keskittynyt 15-16 vuotiaisiin. Uran pituuden lasku sekä kokemuksen merkitys on vielä hieman epävarmaa. Siksi on lähes mahdoton arvioida mikä on näiden nykyisten huippujunnujen arvo 3-5 kauden kuluttua. Tuloksen tekeminen pelaajamarkkinoilla riippuu myös suurelta osin harjoituksesta, jonka pelaaja saa joukkueessasi.

K: Mikä on paras aika myydä pelaajia? Onko tuossa tapahtunut muutosta parin viime kauden aikana?

Keskiviikko on ollut paras myyntipäivä koska tuolloin ostajilla on eniten varaa tarjota, ja kirjautuneita käyttäjiä on runsaasti. Viime kuukausina keskiviikon pelaajatarjonta on kuitenkin kasvanut niin suureksi että keskinkertaiset myyntikohteet saattavat \"hukkua\", ja mennä kaupaksi alennushintaan. Vaikka päivien erot ovatkin tasaantuneet niin olen silti myynyt pelaajani keskiviikkoisin.

K: Mikä kellonaika on paras myynnille?

Alussa suosin keskiviikkoiltaa, ja mielestäni se on edelleen hyvä aika myydä hyviä ja nuoria pelaajia. Keskivertomiesten myynnit kannattaa ajoittaa siten, että tarjontaa on hieman maltillisemmin. En osaa sanoa mikä on paras tai edes hyvä kellonaika myynnille.

K: Et ole juurikaan panostanut stadioniisi. Mikä on strategia tämän ratkaisun takana?

Stadionin tasojen 4-6 rakentaminen ei ole mielestäni kannattavaa. Rakennuskulujen takaisinmaksuaika on yksinkertaisesti liian pitkä, ja purkaessa kuluista saisi vain puolet takaisin. Tasot 7-9 ovat puolestaan kalliita ja ylimääräiset kymppimiljoonat kannattaa mielestäni sijoittaa vielä oheistiloihin ja pelaajiin. Vip-tilojen tuotot on suuri kysymys joista kokemusta ei taida olla vielä kenelläkään. Mikäli vip-tilat tuottavat hyvin niin tason 8-9 rakennusprojekti saattaa alkaa jo ensi kaudella. Rakentaisin tuolloin siten että korkeintaan kaksi katsomonosaa ovat yht'aikaa pois käytöstä.

Näin siis kovaa vauhtia kolmanteen ja ratkaisevaan puolivälieräotteluun sarjassa III.8 valmistautuva goodison ja hänen joukkueensa Pussikarhu. Kuten edellisessä artikkelissa, myös tässä on havaittavissa selkeä linja: oheistilat ovat todella tärkeä peruspilari joukkueen menestykselle. Goodison on osannut myös arvioida markkinoita selvästi monia muita paremmin, joten rahoituksen hankkiminen rakennusprojekteihin pienemmistä sponsorituloista huolimatta on ollut mahdollista. Siinä sivussa haaviin on tarttunut muutama huippupelaaja, joten goodisonia voitaisiinkin luonnehtia "markkinoiden moniosaajaksi". Tämä vaatii tietysti hyvää markkinoiden tuntemista, toimivaa ennustamista ja ajan hermolla olemista. Managerien kannattaakin yrittää välttää markkinoiden pahimmat sudenkuopat: päätaitomonsterien ostamista (todella korkea päätaito ilman aputaitoja), pelkän kokonaisuuden perusteella ostamista ja sokeasti hallintokeskuksen lahjakkuuksista antaman arvion perusteella ostamista. Näillä muistisäännöillä ns. "turhia ostoja" ei välttämättä tule.

Alemmasta divisioonasta aloittava kohtaa myös kovan haasteen: panostaako menestykseen heti vai panostaako menestykseen vasta tulevaisuudessa. Tulevaisuuden menestys vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteistä suunnittelua. Jos menestystä halutaan heti, se vaatii taas pelaajaostoja oheistilojen kustannuksella. Hetkellisen menestyksen hyödyt ovat mahdollisesta sarjanoususta ja joukkueen kokonaisuuden kasvusta johtuvat paremmat sponsoritulot ja mahdollisesti paremmat katsojatulot korkeammassa divisioonassa. Myös vähemmän kärsivällisillä managereilla mielenkiinto säilyy myös varmasti paremmin. Joukkue tulee tosin jäämään jälkeen toisille enemmän oheistiloihin panostaneille myöhemmin, jos oheistilat ovat heikot. Optimaalisin tilanne olisi tietysti se, että manageri pystyy tasapainottamaan nämä kaksi asiaa tulosten maksimoimiseksi kuluvalla sekä tulevilla kausilla. Tässä tasapainossa piileekin menestyksen salaisuus. Rahaa ei ole kuitenkaan loputtomasti käytettävissä, joten valintoja on tehtävä. Universaalia kaikille käyvää oikeaa ratkasua ei ole, joten tämän tasapainon löytäminen on varmasti managerin haastavimpia valintoja koko pelissä.

 

Seuraavassa artikkelissa on käsittelyssä kaikkien tuntema ja aina menestyvä HC Viikingit ja haastattelussa manageri Jehki. HC Viikingit on yksi Suomen PPM-kiekon menestyneimpiä joukkueita, josta kertoo mm. tämän kauden Suomen Cupin kolmas sija, viime kauden Suomen Cupin voitto, ensimmäisen kauden I.1-sarjan runkosarjan voitto sekä 2. ja 3. sija I.1-sarjan pudotuspeleissä kaudella 1 ja 2. Jehki on myös Suomen PPM-maajoukkuetietokannan luoja, joka löytyy osoitteesta http://www.viikkarit.tuhnu.net/. Samaiselta sivulta löytyy myös mm. Taktiikkalotto, Skouttilaskuri ja Akatemialaskuri. Jos puhutaan PPM:n menestyneimmistä suomalaisista jääkiekkojoukkueista, HC Viikingit on aina keskustelussa mukana. Se mikä on HC Viikinkien menestyksen salaisuus, mistä johtui tämänkautinen alavire sarjassa ja se onko tulevaisuudessa odotettavissa lisää hienoja apuvälineitä PPM:ään liittyen, selviää seuraavassa artikkelissa.