NHL Draft 2017 - mitä varaustilaisuudesta jäi käteen?
NHL:n varaustilaisuus järjesttiin järjestettiin 23. – 24. kesäkuuta 2017 Yhdysvaltain Chicagossa. Aikaa on siis kulunut jo puolitoista kuukautta, mutta mistä varaustilaisuus tullaan muistamaan? PPM Magazine nostaa esiin muutaman asian.
1. Pieni ja piskuinen Sveitsi
Sveitsi on aina kuulunut jääkiekon "pikkusuuriin" maihin. Pienestä alppimaasta nousee silloin tällöin NHL-tason pelimiehiä ja maa saavuttanut myös kansainvälistä menestystä. Viimeiset kaksi draftia osoittavat kuitenkin, että pienessä kiekkomaassa osataan tehdä asioita oikein. Viime kesän ykkösvaraus, Torontoon päätynyt Auston Matthews, pelasi viimeisen kautensa ennen varaustaa Sveitsin liigan ZSC Lionsissa. Tämän kesän ykkösvaraus, Nico Hischier, on saanut kiekko-oppinsa Sveitsissä, vaikka pelasikin viimeisimmät kaudet Pohjois-Amerikan junioriliigassa.
Liikaa ei kannata kuitenkaan Sveitsin juniorimyllystä innostua. On muistettava, että Sveitsi on maanakin pieni. Vuoden 2016 varaustilaisuudessa varattiin kaksi sveitsiläistä (#117 Damien Riat ja #185 Calvin Thurkauf) eikä tänä vuonna Hischierin jälkeen varattu kuin kaksi sveitsiläistä (#120 Tobias Geisser ja #129 Gilles Senn). Suunta on oikea ja Sveitsin liiga NLA kuuluu Euroopan kovimpiin kiekkoliigoihin. Aika näyttää, mitä Sveitsillä on vielä tarjota.
2. Ennätyksiään rikkova Suomi
Suomesta varattiin avauskierroksella ennätyksilliset kuusi junioria, joiden lisäksi koko draftin ensimmäinen puolustaja ja maalivahti olivat suomalaisia. Koko draftin saldona oli peräti 23 suomalaista varausta: edelle pääsi Euroopasta vain Ruotsi 27:llä varauksella. Suomen juniorityö on alkanut tuottamaan määrän lisäksi myös kovaa laatua. Pientä huolta voi tosin nostattaa se, että varatuista pelaajista 14 pelasi Suomessa ennen varaustilaisuutta. Suomalaisten junioreiden valuminen ulkomaille on noussut huoleksi aina Jääkiekkoliitossa asti.
3. KHL-pelko elää ja on vahva
Draftin ensimmäinen venäläinen oli numerolla 31 varattu Klim Kostin (St. Louis Blues). Kostin ennakoitiin ennen draftia 5-10 parhaimman pelaajan joukkoon, mutta kenellekkää ei tullut yllätyksenä hänen suuri varausnumeronsa. Venäläispelaajien varaamista pidetään suurena riskinä NHL:ssä. Siinä missä KHL on muille ponnahduslauta takaisin NHL:ään tai pelkkä eläkerahasto, on liiga venäläisille tasavertainen sarja NHL:ään nähden. Pienempää palkkaa tasoittaa suurempi vastuu ja pelaaminen kotimaassa. Venäläisiä varattiin draftissa 18, mutta heistä Kostinin lisäksi vain Alexander Volkov varattiin kahdella ensimmäisellä kierroksella.
Viimeiset vuodet ovat osoittaneet, että venäläiset juniorit on ajettava nopeasti sisään NHL:ään. Monet venäläiset ovat nopeasti palanneet kotimaahansa, mikäli pelit ovat jääneet junioriliigaan tai AHL:ään. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten St. Loius aikoo pitää Kostinin seurassa. Taidoiltaan mies on ehdottomasti tulevaisuudessa minkä tahansa seuran top-6 hyökkääjä.
4. Vegasin tulevaisuus rakennut
Voidaan helposti todeta, että Vegas Golden Knightsin tulevaisuus on rakennettu tämän draftin varaan. Joukkue kävi aggressiivista kauppaa sekä ennen että jälkeen draftin varausvuoroillaan. Vegas varasi kolme ensimmäisistä 15:stä pelaajasta ja koko draftissa yhteensä 12 pelaajaa. Vegasin rakennustyö ei ole vieläkään valmis, mutta pohja lepää vakaasti vuoden 2017 varaustilaisuudessa.
5. Mitä tasoa on vuosikerta 2017?
Ennakkoon vuoden 2017 draftia pidettiin yhtenä vuosikymmenen huonoimpana. On totta, ettei draftissa ollut mukana Taylor Hallin, Nathan MacKinnonin, Connor McDavidin tai Auston Matthewsin kaltaisia superlupauksia. Vuosi 2017 toi kuitenkin monille seuroille tärkeitä rakennuspalasia: pelaajia, jotka voivat ratkaista otteluita ilman supertähden statusta. Jokaisella top10 varauksella on mahdollisuus nousta joukkueessaan ratkaisevaan rooliin, eikä draftin varausnumero kerro vielä mitään. NHL:n historia on täynnä flopanneita kärkivarauksia (vuoden 2012 ykkösvaraus Nail Jakupov ja vuoden 1999 ykkösvaraus Patrick Stefan) sekä viimeisten kierrosten supertähtiä (Pavel Datsjuk numerolla 171 vuonna 1998 ja Pekka Rinne numerolla 258 vuonna 2004).
Vuosikerran 2017 suhteen olemme paljon viisaimpia kolmen tai viiden vuoden päästä. Varmaa on, että tämä varaustilaisuus muistetaan aina suomalaisten juhlana sekä Sveitsin tulevaisuuden keihäänkärjestä. Draft loi maukkaan pohjan mielenkiintoisella NHL-kaudelle!
Μοιραστείτε στο Facebook Μοιραστείτε στο Twitter Μοιραστείτε στο MySpace