Zeit:

Deine Teams:
Kommunikation
Public account
  PRO Zone
1330 Credits
Credits kaufen
Du bist im öffentlichen Konto. Wenn du das Spiel spielen, oder dich bei den Diskussionen einbringen möchtest, musst du dich einloggen. Wenn du neu dabei bist, musst du dich erst registrieren.

  PowerPlay Magazin

Informatii & Cultura


Informatii & Cultura

   Cu aceasta ocazie, incercam in acest Magazin, si o rubrica informativa saptamanala, dar si culturala pe care o vom incepe cu "Cele 7 Minuni ale Lumii". In prima zi, vom vorbi despre Piramida lui Keops.

   Aceasta a fost construita undeva intre anii 2700-2500 IC si a fost amplasata pe platoul de la Gizeh in Egipt langa Cairo.

     Istorie:

   Marea Piramida cum mai este aceasta denumita, a fost desemnata ca cea mai inalta constructie mai mult de 43 de secole, pana in secolul al XIX cand a fost construit Turnul Eiffel. Una dintre primele mentionari asupra existentei si descrierii piramidelor din Egipt a fost facuta de istoricul grec Herodot intr-o carte de istorie scrisa de el. Herodot a vizitat Egiptul in anul 450 IC. De-a lungul secolelor, Marea Piramida a stimulat imaginatia oamenilor. S-au facut multe speculatii cum ca ar fi fost construita ca observator astronomic sau ca este o simpla constructie geometrica a unei civilizatii demult disparute. Suntem siguri ca nu va sunt straine nici teoriile cum ca ar fi o constructie realizata de civilizatii extraterestre. Cei mai multi arheologi accepta insa ca teoriia ca Piramidele din Egipt nu au fost decat unele dintre cele mai mari morminte ale faraonilor.

     Descriere:  

   Piramidele egiptene sunt cele mai vechi dintre "Cele 7 Minuni ale Lumii" si sunt singurele care au supravietuit timpului. Desi pe platoul de la Gizeh sunt 10 piramide, cea a lui Keops (al doilea rege din cea de-a patra dinastie) este cea mai mare dintre ele si se crede ca numai ea a fost inclusa intre "Minunile Lumii". Este cunoscuta ca Marea Piramida" si a fost construita din 2.300.000 de blocuri de piatra, fiecare bloc cantarind in medie circa 2,5 tone. Este inalta de 137 metrii (a pierdut 9 metrii in timp) si are laturi de 230 de metrii. Unghiul de inclinare a laturilor este de 51 de grade si 51 de minute. Fiecare colt este indreptat cu precizie catre fiecare dintre cele 4 puncte cardinale. Pe latura dinspre Nord se afla intrarea. In piramida au fost descoperite o serie de coridoare, galerii si gauri de aerisire. Camera mortuara a faraonului se afla chiar in mijloc, in inima piramidei si este accesibila numai din" Marea Galerie" in care se ajunge pe un culoar ascendent. Peretii acestei camere cunt construiti din granit rosu, iar pietrele au fost imbinate atat de bine, incat nu intra printre ele nici macar o carte de joc. In piramida a mai fost construita si o camera mortuara a reginei. Regretabil este faptul ca atat comoara cat si mumia lui Keops nu au fost gasite. Se crede ca au cazut prada jefuitorilor de morminte.