Tid:

Dine hold:
Kommunikation
Public account
  PRO Zone
1330 credits
Køb credits
Du er på den offentlige konto. Hvis du vil spille spillet, eller deltage i en diskussion, skal du logge ind. Hvis du er ny bruger, skal du registrere dig først.

  PowerPlay Magazine

Lacrossen MM-kisat pelattu


Lacrossen MM-kisat pelattu

Lacrossen eli haavipallon 12. maailmanmestaruuskilpailut pelattiin 10. – 19. heinäkuuta Yhdysvaltojen Denverissä. Kisat olivat lajin historian suurimmat, sillä peräti 38 joukkuetta osallistui taisteluun MM-tittelistä. Uusia maitakin oli mukana yhdeksän. Näihin kuului myös ensimmäinen Afrikan valtio, Uganda.

Joukkueet oli jaettu neljän joukkueen lohkoihin, lukuunottamatta Sinistä lohkoa, jossa pelasivat lacrossen kuusi parasta joukkuetta. Alkulohkojen jälkeen pelattiin monimutkaisella kaaviolla karsinta- ja sijoitusotteluita. Lopulta, 142:n ottelun jälkeen, jokaisella joukkueella oli oma sijoituksensa.

 

USA vs. Kanada – kahden suuren välienselvittely

 

Kansainvälisen lacrossen suurin kritiikin kohde on tasoerot. Pohjois-Amerikan suurmaat USA ja Kanada ovat aina hallinneet lacrossen kansainvälisiä otteluita mielensä mukaan. Tämäkään turnaus ei tehnyt poikkeusta: USA:n alkulohkon niukin voitto (pois lukien 10–7 voitto Kanadasta) oli yhdeksän maalin erolla Australiasta 7–16. Kanada sen sijaan kompuroi alkulohkossaan, sillä hävittyään USA:lle se voitti vain maalin erolla Irokeesien joukkueen.

Sinisen lohkon voittoon meni puhtaalla pelillä USA, toiseksi tuli Kanada ja kolmanneksi Irokeesit. Loistavan alkulohkon pelannut Australia oli neljäs, Japani viides ja lohkon jumbo oli Englanti. USA ja Kanada etenivät suoraan välieriin, kun taas Irokeesit ja Australia pääsivät puolivälieriin. Japani ja Englanti joutuivat taistelemaan sijoista 5–8.

 

Suomen tie turnauksessa

 

Suomi oli sijoitettu Turkoosiin lohkoon, yhdessä Espanjan, Meksikon sekä MM-debyyttinsä tehneen Kolumbian kanssa. Suomi aloitti turnauksen juuri Kolumbiaa vastaan. Ottelu oli ainutkertainen, sillä se oli kisojen ainoa ottelua jossa toinen joukkueista ei tee maaliakaan. Suomelle kirjattiin voittolukemat 19–0. Jarno Aaltonen teki Suomelle seitsemän osumaa.

Ylikävely jatkui myös Meksikoa vastaan. Tällä kertaa lukemat olivat "vain" 18–3 sinipaidoille. Peräti 12 suomalaista onnistui maalinteossa, yhdenkään tekemättä enempää kuin kaksi maalia. Roope Jokela keräsi parhaimmat tehot tehden 2+2.

Suomi päätti alkulohkonsa otteluun Espanjaa vastaan. Espanjakin suli Denverin polttavan auringon alla peräti 18–1. Nick Ranta täräytti tehot 5+3 Jokelan säestäessä tehoin 3+3.

Suomi siis marssi alkulohkonsa voittoon maalierolla 55–4. Suomi päästi alkulohkossa häviten maaleja ja ainoastaan Skotlanti teki Suomea enemmän maaleja.

Lohkovoitto vei Suomen lohkovoittajien sijoituskaavioon, jossa ensimmäisenä vastaan tuli Valkoisen lohkon voittaja Skotlanti. Maalierolla 61–16 oli skottien jyrän alle jääneet Sveitsi, Latvia sekä Thaimaa. ESPN televisioimassa ottelussa Suomi keräsi rutkasti kehuja, mutta ne eivät voittoon riittäneet. Väkivahva Skotlanti oli parempi lopulta maalein 6–9. Kyle Buchanan kuritti Suomea kolmella maalillaan, kun taas Suomen Nick Ranta yritti pitää kahdella maalillaan Suomen mukana ottelussa.

Suomen seuraava vastus oli Uudelle-Seelannille hävinnyt Alankomaat. Hermotunut kohtaaminen päättyi lopulta Suomelle maalein 7–6. Suomi oli ottelussa jo 1–4 tappiolla, mutta Jokelan hattutemppu johdatti Suomen lopulta voittoon.

Tappio ja voitto vei Suomen taistelemaan sijoitsta 9–16. Historian parhaan sijoituksen edessä oli tuttua tutumpi este: Ruotsi. Lopulta Ruotsi oli parempi 8–4, pysyen arvikisoissa voittamattomana vastustajana Suomelle. Sten Jernudd nöyryytti Suomea tehoillaan 2+2.

Tappio Ruotsista vei Suomen taistelemaan sijoista 13–16. Suomi kohtasi jälleen Alankomaat, joka jäi taas jalkoihin. Nyt tulostaululla komeili 15–6 voitto. Taistelu sijasta 13 käytiin Tšekkiä vastaan. Taitavat tšekit joutuivat kuitenkin nöyrtymään Suomen edessä maalein 11–7. Näin Suomen kohtalo oli historiansa kolmansissa MM-kisoissa 13. sija.

 

MM-kullan kohtalo

 

Mestaruuskaavion puolivälieriin oli lohkovoittajien kaaviosta nousseet Skotlanti sekä tulokasmaa Israel, joka oli hurmannut kaikki otteillaan. Skotlannin ja Israel matka jäi kuitenkin lyhyeksi: Irokeesit voittivat Skotlannin 10–8 ja Australia kukisti Israelin 9–8. Molemmat hävinneet keräsivät kuitenkin kehuja, sillä he kykenivät haastamaan selvästi ennakkosuosikin asemassa olleet vastustajansa.

USA marssi loppuotteluun helposti voittaen Australian 22–3. Kanadan tie oli asteen vaikeampi, sillä Irokeesit kaatuivat vain 12–6 lukemin. Pronssiottelussa Irokeesit ottivat historiansa ensimmäisen MM-mitalin voittaen Australian 16–5.

MM-finaali oli sen sijaan erikoinen näytös. USA:n aggressiivisen ja tehokkaan hyökkäyksen odotettiin murtavan Kanadan puolustuksen uudestaan. Kaikkien yllätykseksi Kanada oli tehnyt kotiläksynsä: se piti palloa pitkään hallussaan hyökkäysalueella, kuolettaen USA:n vaaralliset vastahyökkäykset. Rauhallinen palloralli päättyi yleensä USA:n puolustavan pelaajan virheeseen, joka avasi Kanadalle paikan maaleihin. Kanada nappasikin historiansa kolmannen MM-kullan maalein 8–5. Voiton takeina olivat viisi maalia iskenyt Kevin Crowley sekä peräti kymmenen torjuntaa tehnyt Dillon Ward. Ward valittiin myös koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi, ensimmäisenä maalivahtina ikinä.

 

Tässä siis pieni kertaus lacrossen MM-kisoista. Kotimainen lacrossekausi jatkuu vielä pitkään. Kotimaisesta lacrossesta tietoa löydät osoitteesta lacrosse.fi.

Hyvää kesänjatkoa kaikille!





Artikelrating: Dårlig - Normal - Udmærket     Unikke visninger: 57

Del på Facebook   Del på Twitter   Del på MySpace