Time:

Your teams:
Communication
Public account
  PRO Zone
1330 credits
Buy credits
You are in the public account. If you want to play the game or join in the discussion, you have to log in. If you are a new user, you must register first.

  PowerPlay Magazine

Brasovul, punctul de start in hocheiul romanesc


Brasovul, punctul de start in hocheiul romanesc

Primii pasi

Brasovul este cu certitudine locul unde s-a jucat pentru prima oara hochei pe gheata în România. Primele informatii stiute, evoca faptul ca în iarna 1917-1918 pe lacurile de la Noua s-a jucat prima oara hochei pe gheata de catre localnicii vechilor familii din Dîrste si Noua, care în anii 1900-1905 plecasera în America de Nord (SUA si Canada) în goana dupa aur. Acolo în timpul liber cîtiva dintre ei au deprins tainele hocheiului iar la revenirea în tara au continuat sa practice acest sport.

Primele echipe de hochei pe gheata din Brasov au aparut în zonele unde se practica si patinajul respectiv în Dîrste-Noua (unde lacurile erau iarna de iarna amenajate pentru patinaj) si Centru-Schei, unde la baza sportiva Tenis Club, actualmente Olimpia, pe terenurile de tenis iarna se amenaja un patinoar de mari dimensiuni.

Între anii 1917-1922 cele doua echipe jucau iarna aproape saptamînal cîte un meci prin rotatie la Tenis-Club si Noua Lac. Astfel în scurt timp numarul de jucatori a inceput sa creasca iar calitatea jocului sa fie din ce in ce mai ridicata.

Începînd cu iarna 1918-1919 s-a coagulat o buna echipa de hochei pe gheata si la Tenis-Club Bucuresti, unde mare parte din elitele capitalei frecventau clubul.

Început oficial

Dupa cum vedeti sub Tâmpa hocheiul pe gheata are vechi traditii. Este suficient sa amintim ca primele cluburi oficial constituite in Tinutul Barsei au radacini adânci, înca din anii '20. Mai întîi a fost Brasovia si apoi Coltea. Pe 22 si 23 Ianuarie 1925 pe patioarul brasovean de la Olimpia s-a disputat prima editie a Campionatului National iar prima campioana a fost “Brasovia”.

Brasovia a devenit campioana in urmatoarea componenta: Drahédy, Csiky, Jancsika, Nagy, Gönczi, Sholtter.

La scurt timp însa capitala a investit sume mari în hocheiul pe gheata, cooptînd inclusiv antrenori de peste ocean si pîna în 1947 cu o singura exceptie în 1938 (cînd campioana a fost Hochei Club Dragos Voda Cernauti) a castigat prin diverse echipe, dar cel mai mult prin Tenis Club Bucuresti si Juventus Bucuresti, toate editiile de campionat.

Cu toate acestea activitatea hocheistica brasoveana nu a stat pe loc, echipa reprezentativa a Brasovului luptîndu-se an de an pentru un loc fruntas, fie ea Brasovia sau mai apoi Ice Hokey Lauferain, echipe care au facut cinste acestui sport. Trebuie sa subliniem si nume celebre care ne-au facut cinste ca, Nonel Racovita sau Ion Tiriac. Multa vreme s-a stiut de Ion Tiriac doar ca un tenisman de prestigiu fara a-l aminti si ca un foarte bun hocheist, component al echipei nationale care a participat la Jocurile Olimpice din 1964 de la Innsbruck.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, în anul 1949 , Brasovul a avut onoarea sa poata organiza si prima Cupa a Romaniei la hochei pe gheata, aceasta deoarece dispunea de cel mai performant patinoar al vremii, dotat cu instalatie de nocturna si instalatie audio, precum si de 4000 locuri pentru spectatori dupa cum titrau ziarele vremii.

Începînd cu anii 1950, reprezentativa de hochei pe gheata a Brasovului a fost una dintre cele mai vitregite formatii sportive din oras si nu a mai putut tine ritmul cu noile aparitii de pe scena hocheistica mai ales cu echipele din zona Ciuc-Gheorghieni unde autoritatile se ocupau special de activitatea hocheistica. Tot în Poiana Brasov pe patinoarul artificial construit s-au disputat si Jocurile Mondiale Universitare de iarna din 1951.

Echipa reprezentativa a Brasovului nu a beneficiat nici macar de o stabilitate organizationala, fiind plimbata la un interval de 5-6 ani de la o unitate socialista la alta, numindu-se pe rînd Tractorul, Progresul, Steagul Rosu, Flacara, Dinamo apoi iar Tractorul si în cele din urma Petrolul urmînd ca dupa 1990 sa se numeasca Aripile Brasov.

În acest mediu organizatoric precar si fara sa aiba parte de o finantare adecvata, hocheiul brasovean nu a mai reusit decît sporadic sa acceada în elita hocheistica nationala. Totusi, în perioada 1970-1990 existau 3 patinoare artificiale unul în Poiana Brasov, unul sub Tîmpa si un altul la Rafinarie.

Cu toate ca Brasovul avea traditia si conditiile necesare, în oras nu s-au dezvoltat mai multe echipe de hochei de copii si juniori care sa poata strînge o baza mare de selectie necesara în recrutarea unor sportivi de valoare, care sa fie folositi la crearea unei echipe reprezentative pentru oras.

Doar începînd cu 1985 s-a acordat o atentie simtitor mai mare, si numerosi copii au fost atrasi spre acest sport, începand sa ridice valoarea hocheiului brasovean, echipa de juniori reusind sa promoveze în prima divizie valorica, iar în 1992 aceiasi jucatori, dar componenti ai echipei Aripile Brasov, au castigat liga secunda si s-au calificat în prima liga valorica. Din pacate, din cauza lipsei de finantare echipa nu a mai putut fi mentinuta în campionat si s-a desfiintat.

Dupa 1992 patinoarele Brasovului au inceput sa dispara si ele. Întai cel de la Rafinarie, apoi cel de sub Tîmpa (Complex Agrement) si, în cele din urma, chiar si cel din Poiana Brasov care a intrat într-o reparatie capitala de 6 luni care a durat… 6 ani.

În acest fel, putinii hocheisti brasoveni care au rezistat politicilor anti-sport au ajuns înapoi cu 80 ani, jucand hochei pe gheata, pe lacul din Noua ca si stramosii lor care au adus acest sport în tara noastra.

Restart

Reluarea activitatii hocheistice s-a facut in anul 2003, cu ocazia redeschiderii patinoarului din Poiana Brasov însa numai de catre echipa de Old-Boys (veterani peste 40 de ani!) si numai pe perioada noiembrie-martie, cand s-au desfasurat saptamînal meciuri amicale pe acest patinoar.

Prin iunie-iulie 2007, Ervin Miklós si Tánczos Barna, împreuna cu János Kurkó, presedintele de atunci a federatiei de specialitate, au avut o discutie mai ampla cu primarul George Scripcaru despre viitorul hocheiului în Brasov. Au discutat si despre o eventuala intentie a Primariei de a pune umarul la readucerea hocheiului în Brasov. Din fericire, Primaria a raspuns pozitiv la apel. Asa s-a ajuns ca în toamna lui 2007 în divizia de hochei pe gheata sa figureze o noua formatie: SCM -Fenestela 68 Brasov.





Article rating: Poor - Normal - Excellent     Unique views: 17

Share on Facebook   Share on Twitter   Share on MySpace